Perhatikan perkara ini jika anda tinggal di rumah bersama pesakit Corona

, Jakarta - Hingga kini, pandemi COVID-19 nampaknya tidak akan berakhir dalam waktu dekat. Di Indonesia, jumlah kes setiap hari semakin meningkat. Hingga hari Minggu (5/4) jumlah kasus di Indonesia telah mencapai 2.273 kes, 198 di antaranya telah meninggal, dan 164 yang lain dinyatakan sembuh.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) juga terus mendesak semua orang untuk terus memohon jarak fizikal, karantina diri, mengasingkan diri, dan mengamalkan gaya hidup bersih. Ini untuk mengelakkan hubungan dengan orang yang positif atau menyebarkan COVID-19.

Walau bagaimanapun, bagaimana jika salah satu daripada orang yang anda tinggal didiagnosis menghidap COVID-19? Terutama jika dia hanya mempunyai simptom ringan sehingga doktor memutuskan bahawa dia harus mengasingkan diri di rumah. Jangan bimbang terlebih dahulu, pertimbangkan perkara berikut jika anda tinggal di rumah dengan pesakit yang dijangkiti COVID-19!

Baca juga: SIAPA: Gejala Corona Ringan Boleh Diatasi di Rumah

Menginap di Rumah dengan Pesakit Corona

Melancarkan dari halaman Kesihatan, Pakar penyakit berjangkit Jaimie Meyer dari Perubatan Yale mengatakan bahawa penyebaran virus korona antara keluarga adalah perkara biasa dan merupakan salah satu penyebab penyebarannya yang lebih meluas di masyarakat.

Sebabnya, SARS-CoV-2 mudah disebarkan dari orang ke orang melalui titisan-titisan seperti ketika seseorang batuk atau bersin. Virus ini juga dapat bertahan di berbagai permukaan untuk jangka waktu tertentu, jadi ini juga memudahkan penyebaran dari satu orang ke orang lain. Oleh itu, kediaman seseorang yang tinggal bersama COVID-19 adalah tempat panas untuk orang lain dijangkiti penyakit ini.

Ditambah lagi hakikat bahawa sesiapa sahaja boleh pembawa senyap, atau pesakit tanpa gejala. Pembawa senyap Mudah menyebarkan virus ini kepada orang-orang terdekat mereka seperti orang yang tinggal bersama mereka tanpa menyedarinya sama sekali.

Sekiranya anda merasa sakit dengan gejala seperti COVID-19 atau telah didiagnosis dengan COVID-19, adalah penting untuk tinggal di rumah untuk mencegah penularan virus kepada orang-orang di komuniti anda dan tinggal di rumah untuk mengelakkan penyebaran virus kepada orang lain. Tanya saja doktor di untuk mengetahui semua maklumat mengenai cara mencegah virus korona atau petua untuk hidup sihat semasa wabak COVID-19 ini.

Baca juga: Alami Gejala Awal Corona, Perhatikan Perkara Ini Semasa Mengasingkan diri di Rumah

Perhatikan perkara ini jika anda tinggal bersama

Pengasingan diri di rumah boleh menjadi sangat sukar, terutamanya ketika anda tinggal bersama orang lain. Baiklah, melancarkan halaman Kesihatan Awam EnglandBerikut adalah beberapa perkara yang perlu diberi perhatian sekiranya anda tinggal di rumah bersama pesakit COVID-19, iaitu:

  • Mencuci Tangan Selalunya

Pastikan anda mencuci tangan dengan kerap, terutamanya sebelum makan atau sebelum menyentuh wajah anda. Basuh tangan dengan sabun dan air mengalir selama 20 saat. Perkara ini juga wajib dilakukan semasa anda bersentuhan dengan pesakit atau objek yang disentuh oleh pesakit. Sekiranya boleh, elakkan menyentuh dan barang-barang mereka yang berdekatan.

  • Pastikan rumah mempunyai pengudaraan yang baik

Biarkan tingkap terbuka sekerap mungkin, untuk peredaran udara yang lebih baik.

  • Sentiasa Gunakan Topeng Muka

Sekiranya anda mempunyai topeng muka, disarankan untuk menggunakannya semasa berada di ruangan yang sama dengan pesakit. Sekiranya topeng menjadi basah atau kotor dari air liur, ia mesti diganti dengan segera. Buangkan topeng ke tong sampah sebaik sahaja membuangnya.

  • Jangan Biarkan Tetamu Masuk

Hanya mereka yang tinggal di rumah anda yang boleh tinggal. Jangan menjemput atau membenarkan pelawat (seperti rakan dan keluarga besar) masuk. Sekiranya mendesak untuk berbicara dengan seseorang yang bukan penghuni rumah, berkomunikasi melalui telefon.

  • Pastikan Individu Berisiko Tinggi Elakkan Berhubungan dengan Pesakit

Sesiapa yang berisiko tinggi mendapat penyakit teruk tidak boleh merawat pesakit atau bersentuhan dengan mereka. Ini termasuk rumah tangga yang mempunyai penyakit kronik atau yang mungkin lemah sistem imunnya kerana rawatan atau ubat-ubatan, seperti bayi, mereka yang berusia lebih dari 65 tahun, dan wanita hamil.

Sekiranya hubungan tidak dapat dihindari oleh orang-orang ini, maka anda harus mencari tempat tinggal alternatif, misalnya meminta mereka tinggal di rumah saudara atau saudara di mana semua penduduknya sihat.

  • Elakkan Menggunakan Item Yang Sama

Anda tidak boleh berkongsi pinggan, gelas minum, sudu, garpu, tuala, peralatan tempat tidur atau barang lain dengan seseorang yang mengasingkan diri. Anda boleh menggunakannya setelah barang-barang ini dibersihkan dengan teliti.

  • Gunakan Bilik Mandi yang berbeza

Sekiranya boleh, orang yang mengasingkan diri kerana jangkitan COVID-19, mereka harus mempunyai tandas dan bilik mandi mereka sendiri. Sekiranya bilik mandi berasingan tidak tersedia, pertimbangkan untuk menyediakan peruntukan untuk penggunaan bilik mandi dan tandas. Pastikan semua objek sentiasa dibersihkan setelah digunakan oleh pesakit.

  • Bersihkan Rumah dengan Teliti

Bersihkan semua permukaan dan beri perhatian khusus pada permukaan yang sering disentuh seperti gagang pintu, meja, lekapan bilik mandi, tandas dan tandas, meja sisi katil, telefon, papan kekunci dan tablet, setiap hari dengan produk pembersih rumah tangga. Gunakan tuala dapur untuk mengeluarkan darah, cecair badan atau rembesan yang kelihatan seperti air liur sebelum membersihkan permukaan.

Sekiranya anda tidak mempunyai produk pembersih rumah tangga yang sesuai, anda boleh menggunakan larutan pemutih untuk membersihkan permukaan objek. Untuk membuat penyelesaian peluntur di rumah, tambahkan satu sendok makan peluntur isi rumah ke satu liter air untuk digunakan untuk membersihkan. Usahakan juga untuk selalu memakai sarung tangan sekali pakai dan idealnya apron plastik semasa membersihkan permukaan, pakaian atau tempat tidur. Basuh tangan setelah menanggalkan sarung tangan dan celemek.

  • Basuh Pakaian dengan Air suam

Apabila anda ingin mencuci, kemudian basuh semua cucian pada suhu tertinggi yang sesuai untuk kain menggunakan pencuci pakaian. Biasanya air mestilah melebihi 60 darjah celcius. Gunakan sarung tangan sekali pakai dan apron plastik semasa mengendalikan pakaian yang kotor jika boleh dan bersihkan semua permukaan dan kawasan di sekitar mesin basuh.

  • Sampah Berasingan

Semua sampah yang bersentuhan dengan individu, termasuk tisu bekas, dan topeng jika digunakan, harus diletakkan di dalam beg sampah plastik dan diikat rapat. Beg plastik hendaklah diletakkan di dalam beg sampah kedua dan diikat. Jangan membuangnya atau membuangnya sehingga anda yakin bahawa pesakit telah sembuh sepenuhnya.

Baca juga: Sudah Tahu Sakit, Mengapa Terus Berfungsi?

Itulah beberapa perkara yang mesti dipertimbangkan jika tinggal bersama pesakit COVID-19. Sekiranya anda merasakan simptom yang serupa dengan jangkitan virus korona, jangan berlengah untuk membuatnya diperiksa di hospital. Sekiranya anda tidak mahu giliran beratur, anda boleh membuat janji temu melalui aplikasi untuk membuat temujanji doktor. Muat turun aplikasinya sekarang!

Rujukan:
Kesihatan. Diakses pada tahun 2020.Bagaimana Mengasingkan Diri di Rumah Bersama jika Anda atau Seseorang yang Anda Tinggal Bersama Mempunyai Coronavirus.
Kesihatan Awam England. Diakses pada tahun 2020. Panduan: Nasihat Untuk Orang Yang Tinggal Di Penginapan Yang Sama Dengan Pesakit.
Orang Dalam Perniagaan Singapura. Diakses pada tahun 2020. Apa Yang Harus Dilakukan Sekiranya Seseorang Di Rumah Anda Mempunyai Coronavirus, Dari Meninggalkan Makanan Di Luar Pintu Mereka Menjumpai Pengasuh Anjing.