Bagaimana Mendiagnosis Pundi kencing yang terlalu aktif?

, Jakarta - Penyakit pundi kencing yang terlalu aktif alias pundi kencing yang terlalu aktif (OAB) adalah sejenis gangguan kesihatan yang dipengaruhi oleh usia. Sebabnya, penyakit ini dikatakan lebih mudah menyerang orang yang sudah tua (tua). Pundi kencing yang terlalu aktif berlaku kerana terdapat masalah dengan fungsi penyimpanan pundi kencing. Ketahui lebih lanjut, lihat bagaimana penyakit ini didiagnosis di sini.

Keadaan ini dicirikan oleh gejala seperti keinginan untuk membuang air kecil atau kencing, terutamanya pada waktu malam. Pundi kencing yang terlalu aktif menyebabkan penderita mengalami keinginan untuk membuang air kecil yang tiba-tiba dan sukar dihentikan. Sebagai tambahan kepada gejala utama ini, terdapat gejala lain yang boleh menjadi tanda penyakit ini. Walau bagaimanapun, perlu dilakukan pemeriksaan untuk menentukan sama ada seseorang itu benar-benar mempunyai pundi kencing yang terlalu aktif atau tidak.

Baca juga: Kenali 5 Punca Kencing Kerap

Mengenal Pundi kencing yang terlalu aktif dan Cara Mendiagnosisnya

Penyakit ini mudah menyerang orang yang berumur, iaitu lebih dari 65 tahun. Pundi kencing yang terlalu aktif menyebabkan penderita sering merasa ingin membuang air kecil, walaupun pundi kencing tidak kenyang. Dalam keadaan biasa, pundi kencing "rehat" aka tidak menguncup sehingga penuh. Secara beransur-ansur pundi kencing penuh akan memberi isyarat untuk dikeluarkan. Ini menyebabkan keinginan untuk membuang air kecil.

Walau bagaimanapun, proses ini terganggu pada orang yang mempunyai penyakit pundi kencing yang terlalu aktif. Kesannya, sistem pengecutan tidak terkawal dan membuat seseorang berasa seperti selalu membuang air kecil. Keadaan ini juga mencetuskan kemunculan isyarat saraf yang memerintahkan pundi kencing mengosongkan isinya sebelum penuh. Selain usia, penyakit ini juga rentan terhadap wanita menopaus, lelaki dengan masalah prostat, dan orang dengan penyakit otak atau saraf tunjang, seperti strok dan sklerosis berganda.

Untuk mendiagnosis penyakit ini, doktor akan memerhatikan gejala yang dialami, sejarah perubatan, dan pengambilan cecair. Pemeriksaan fizikal yang menyokong juga dilakukan, termasuk pemeriksaan perut, organ panggul, dan rektum. Pada lelaki, pemeriksaan juga dilakukan pada prostat. Selain itu, kultur air kencing, ultrasound pundi kencing, sistoskopi, dan ujian urodinamik juga dilakukan.

Kultur air kencing dilakukan untuk melihat apakah ada jangkitan saluran kencing yang dapat menyebabkan gejala serupa. Sementara ujian urodinamik dilakukan untuk melihat saluran kencing. Ujian ini akan memerhatikan seberapa baik saluran kencing bawah menyimpan dan mengeluarkan air kencing.

Baca juga: Ini adalah perbezaan antara jangkitan saluran kencing dan batu pundi kencing

Penyakit ini mesti diatasi dengan segera untuk mengelakkan komplikasi. Perubahan gaya hidup adalah salah satu cara untuk mengatasi pundi kencing yang terlalu aktif. Dalam keadaan yang teruk, penyakit ini mungkin harus diatasi dengan ubat-ubatan dan langkah-langkah perubatan khas, seperti pembedahan. Doktor biasanya akan menetapkan ubat-ubatan tertentu untuk mengatasi masalah ini. Penyakit pundi kencing yang terlalu aktif juga dapat diatasi dengan memberikan suntikan toksin botulinum, alias botox. Ubat ini disuntik ke dalam otot pundi kencing untuk membantu menjaga otot pundi kencing tidak terlalu kerap berkontraksi.

Baca juga: Cara Merawat Jangkitan Saluran Kencing Dengan Sepenuhnya

Masih ingin tahu mengenai penyakit pundi kencing yang terlalu aktif dan bagaimana mendiagnosisnya? Tanya doktor di aplikasi hanya. Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Klinik Mayo. Diperoleh pada 2019. Pundi kencing yang terlalu aktif.
Garis Kesihatan. Diperoleh pada 2019. Pundi kencing yang terlalu aktif.