Platelet dalam darah tinggi boleh menjadi penyakit

, Jakarta - Platelet adalah sel darah yang berfungsi untuk membantu proses pembekuan darah. Oleh itu, platelet mempunyai peranan penting dalam badan. Walau bagaimanapun, anda harus memperhatikan jumlah platelet dalam badan. Tahap platelet yang terlalu tinggi boleh membahayakan kesihatan. Keadaan ini juga dikenali sebagai trombositosis.

Baca juga : Inilah sebab mengapa anda perlu menderma darah secara berkala

Tidak ada yang salah dengan pemeriksaan darah rutin untuk mengelakkan keadaan trombositosis. Biasanya, seseorang yang mengalami trombositosis dapat mengalami beberapa gejala, seperti sakit, sakit dada, hingga kesemutan di beberapa badan. Untuk itu, lihat lebih lanjut mengenai keadaan trombositosis, di sini!

Kenali Gejala Thrombositosis

Biasanya, tubuh seseorang mengandungi 150,000-450,000 platelet per mikroliter darah. Sekiranya per mikroliter darah mengandungi di atas 450,000, jumlahnya cukup tinggi.

Umumnya, penghidap trombositosis tidak akan mengalami sebarang gejala pada awal keadaan ini. Walau bagaimanapun, gejala akan dirasakan apabila seseorang mengalami masalah kesihatan yang berkaitan dengan keadaan ini. Biasanya, penghidapnya cenderung mengalami sakit kepala, pening, sakit di dada, keletihan, kesemutan di lengan dan kaki.

Selain itu, penderita trombositosis juga cenderung mengalami gejala lain, seperti lebam mudah, pendarahan di hidung, mulut, dan gusi, dan penampilan darah di dalam tinja akibat pendarahan di saluran pencernaan.

Lakukan pemeriksaan darah dengan segera di hospital terdekat jika anda mengalami simptom untuk jangka masa yang lama. Rawatan awal tentu akan memudahkan rawatan yang dapat dilakukan.

Baca juga : Penyakit yang sering menyerang mengikut jenis darah

Punca Thrombositosis

Kemudian, apa yang menyebabkan seseorang mengalami keadaan trombositosis? Sumsum tulang mempunyai sel stem yang dapat menghasilkan sel darah merah, sel darah putih, dan platelet. Platelet mempunyai fungsi untuk membantu pembekuan darah di dalam badan.

Platelet akan melekat bersama untuk membentuk bekuan darah. Namun, jika jumlah platelet terlalu banyak, maka keadaan ini berisiko menyebabkan penyumbatan saluran darah di beberapa bahagian badan.

Walau bagaimanapun, penyebab trombositosis dapat dibezakan mengikut jenisnya. Trombositosis primer biasanya disebabkan oleh mutasi gen. Sementara trombositosis sekunder, berlaku kerana adanya penyakit lain yang menyertainya. Seperti, pendarahan akut, barah, kekurangan zat besi, anemia hemolitik, hingga gangguan keradangan.

Komplikasi Thrombositosis

Sekiranya tidak dirawat dengan segera, trombositosis boleh menyebabkan masalah kesihatan yang lebih teruk. Komplikasi berikut boleh berlaku pada orang dengan trombositosis.

1. Pembekuan Darah

Trombositosis yang tidak dirawat dapat meningkatkan risiko pembekuan darah pada penghidapnya. Gumpalan darah boleh berlaku di pelbagai bahagian badan, salah satunya adalah otak. Sekiranya keadaan ini berlaku, terdapat beberapa gejala yang dirasakan oleh penderita trombositosis, seperti sakit kepala dan pening. Sebenarnya, keadaan ini boleh mencetuskan strok.

2. Pendarahan

Peningkatan jumlah platelet dapat meningkatkan pembekuan darah. Walau bagaimanapun, jumlah platelet yang tinggi di dalam badan anda juga akan menyebabkan pendarahan. Pendarahan boleh berlaku di saluran gastrointestinal atau pada kulit. Kandungan platelet yang tinggi dalam jumlah yang tidak normal, ini sebenarnya mengganggu fungsi platelet.

Terdapat banyak cara yang boleh anda lakukan untuk memastikan kandungan platelet dalam badan anda stabil. Mengamalkan diet yang sihat, menjaga berat badan, berhenti merokok, dan melakukan senaman secara teratur dapat menjaga kandungan platelet dalam tubuh.

Baca juga : Inilah Yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Jenis Darah

Anda harus rajin melakukan pemeriksaan darah untuk mengelakkan berlebihan platelet dalam badan. menggunakan dan tanyakan terus kepada doktor mengenai kesihatan anda. Ayuh, muat turun sekarang melalui App Store atau Google Play!

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Thrombositosis.
Hematologi-Onkologi Associates CNY. Diakses pada tahun 2021. Tanda, Gejala, dan Komplikasi Thrombocythemia dan Thrombocytosis.
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2021. Thrombositosis.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found