Banyak yang Dibincangkan dan Diketengahkan, Mengapa Stunting menjadi Isu Keutamaan?

“Stunting sebenarnya berkait rapat dengan pengambilan nutrien sejak awal kehidupan anak. Oleh itu, tidak benar untuk mengatakan bahawa badan yang pendek adalah kerana kekurangan zat makanan sukar untuk dicegah. Sebenarnya, pemakanan yang baik dari usia dini dapat membantu anak-anak membesar dengan sihat. "

Jakarta - Stunting telah lama menjadi isu prioritas nasional, setelah Organisasi Kesehatan Dunia (WHO) menetapkan Indonesia sebagai negara dengan status pemakanan yang buruk. Penentuan ini berdasarkan fakta bahawa kes stunting di Indonesia melebihi had toleransi yang ditetapkan oleh WHO, yang merupakan maksimum seperlima dari jumlah anak di bawah lima (sekitar 20 peratus). Walaupun setelah penurunan hingga tujuh persen, jumlah anak-anak stunting di Indonesia masih 30,7 persen.

Apa sebenarnya yang dimaksudkan dengan stunting? Apakah kesan yang boleh timbul sehingga keadaan ini dianggap sebagai masalah penting? Untuk menjadi jelas, cari tahu fakta lengkap mengenai stunting dalam artikel berikut!

Baca juga: 5 Fakta Penting Mengenai Stunting

Stunting adalah Masalah Pemakanan Kronik

Stunting disebabkan oleh kekurangan pengambilan nutrien untuk waktu yang lama, terutama pada 1,000 hari pertama kehidupan, menyebabkan gangguan pertumbuhan dan perkembangan. Kanak-kanak yang mengalami stunting mempunyai ketinggian yang lebih rendah atau lebih pendek (kerdil) daripada rakan sebayanya. Keadaan ini bukan sahaja dapat mengurangkan keyakinan diri, tetapi juga mempengaruhi kualiti hidup anak-anak di masa depan.

Masalah stunting sering dianggap sebagai faktor keturunan (genetik) sehingga banyak ibu bapa menerimanya dan tidak melakukan apa-apa untuk mencegahnya. Sebenarnya, ketinggian kanak-kanak lebih banyak dipengaruhi oleh faktor selain genetik, iaitu tingkah laku, pemakanan, persekitaran, dan perkhidmatan kesihatan. Dengan kata lain, stunting adalah masalah yang dapat dicegah.

Baca juga: Faktor yang Mempengaruhi Ketinggian Anak Kecil Anda

Kepentingan Pencegahan Stunting

Pencegahan stunting penting untuk mencapai sumber manusia yang berkualiti. Lebih-lebih lagi, dalam waktu dekat, Indonesia akan menghadapi Bonus Demografi 2030, iaitu jumlah orang usia produktif (15-64 tahun) lebih banyak daripada usia tidak produktif (lebih dari 64 tahun). Ini bermaksud bahawa stunting adalah ancaman sebenar terhadap kualiti manusia. Kerana balita yang stunting tidak hanya terganggu oleh pertumbuhan fizikal mereka, tetapi juga perkembangan otak mereka.

Stunting menyebabkan otak kanak-kanak tidak berkembang secara optimum, sehingga mengurangkan kemampuan kognitif mereka. Apabila kecerdasan merosot, pencapaian dan produktiviti anak-anak terjejas. Ini sejajar dengan hasil penyelidikan yang diterbitkan oleh Lancet pada tahun 2017. Kajian ini menyatakan bahawa pendapatan kanak-kanak balita yang stunting pada usia produktif adalah lebih rendah daripada kanak-kanak yang tumbuh normal.

Kekurangan zat makanan pada masa kanak-kanak juga mempunyai kesan negatif terhadap keseimbangan tenaga, pengaturan pengambilan makanan, kerentanan terhadap kesan makanan tinggi lemak, dan mengubah kepekaan insulin. Ini menyebabkan kanak-kanak yang terbantut rentan terhadap penyakit degeneratif. Jadi, bagaimana untuk mengelakkan stunting?

  • Memenuhi pemakanan anak-anak , terutamanya dalam 1,000 hari pertama kehidupan. Salah satunya adalah dengan memberi penyusuan susu ibu secara eksklusif selama enam bulan dan berterusan sehingga anak berusia dua tahun. MPASI boleh diberikan setelah anak berusia lebih dari enam bulan. Pastikan anak anda mendapat makanan berkhasiat seimbang sepanjang tempoh tumbesaran mereka.
  • Periksa pertumbuhan anak anda dengan kerap ke Posyandu atau kemudahan kesihatan terdekat.
  • Menjaga air bersih dan sanitasi . Salah satunya adalah dengan menyediakan air bersih, mencuci tangan dengan sabun secara berkala, dan tidak membuang air besar tanpa pandang bulu.

Baca juga: Cegah Anak-anak dengan 4 Cara Ini

Itulah sebabnya stunting adalah isu keutamaan. Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai stunting, jangan ragu untuk bertanya kepada doktor . Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video. Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!Rujukan:
Unicef. Diakses pada tahun 2021. Berhenti Stunting.
IDAI. Diakses pada tahun 2021. Mencegah Kanak-kanak Berbadan Pendek.
WHO. Diakses pada tahun 2021. Sasaran Pemakanan Global WHA 2025: Ringkasan Dasar Stunting.
WHO. Diakses pada 2021. Ringkasnya stunting.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found