Latihan untuk Membantu Mengatasi Gangguan Kecemasan

, Jakarta - Gangguan kecemasan ditandai dengan kegelisahan atau kegelisahan yang berlebihan. Sebenarnya kegelisahan adalah perkara semula jadi, tetapi anda harus berhati-hati jika ia berlaku secara berlebihan. Keadaan seperti ini dapat diatasi dengan mengambil rawatan seperti terapi dan pengambilan ubat. Selain itu, gangguan kecemasan juga dapat diatasi dengan bersenam.

Ini ternyata berkaitan dengan peraturan hormon di dalam badan. Sebenarnya, terdapat sebilangan hormon di dalam badan yang bertarung untuk menentukan mood alias mood . Senaman dikatakan sebagai salah satu cara untuk merangsang tubuh menghasilkan hormon ini. Untuk menjadi jelas, lihat perbincangan mengenai senaman dan gangguan kecemasan dalam artikel berikut!

Baca juga: Kegelisahan Berlebihan, Berhati-hati dengan Gangguan Kecemasan

Petua Mengatasi Gangguan Kecemasan

Gangguan kecemasan diklasifikasikan sebagai gangguan mental yang serius. Dengan kata lain, keadaan ini tidak boleh dipandang ringan. Secara umum, gangguan kecemasan disebabkan oleh gangguan fungsi otak yang mengatur ketakutan dan emosi. Di samping itu, terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko gangguan kecemasan muncul, termasuk:

  • Mempunyai pengalaman yang tidak menyenangkan atau negatif, keadaan ini boleh mencetuskan tekanan atau trauma psikologi.
  • Faktor keturunan, orang yang mempunyai ibu bapa atau ahli keluarga dengan gangguan ini lebih cenderung mengalami masalah kegelisahan.
  • Mempunyai gangguan keperibadian yang lain.
  • Kesan sampingan daripada memakan makanan, minuman, atau ubat tertentu, termasuk kafein.
  • Mempunyai sejarah penyakit tertentu, seperti gangguan irama jantung dan penyakit tiroid.

Terdapat beberapa jenis gangguan kecemasan yang mungkin terjadi, iaitu gangguan panik, gangguan kecemasan sosial, dan gangguan kecemasan umum atau gangguan kecemasan umum. Gejala yang timbul dari pelbagai gangguan ini boleh berbeza-beza. Selain itu, cara pengendalian dan rawatan juga boleh berbeza.

Baca juga: Menghidap Gangguan Kecemasan, Ini Kesannya pada Tubuh

Salah satu cara yang boleh anda cuba bantu mengatasi gangguan kecemasan adalah dengan bersenam. Untuk mengurangkan gejala gangguan ini, cubalah bersenam secara teratur dua atau tiga kali seminggu. Dianjurkan untuk bersenam sekurang-kurangnya 30 minit dan sesuaikan jenis latihan dengan keadaan badan anda. Anda boleh memilih sukan seperti berlari, berenang, berbasikal, atau pergi ke gim.

Melakukan aktiviti fizikal, termasuk bersenam dapat membantu menguraikan hormon adrenalin di dalam badan. Hormon ini dihasilkan oleh badan dalam keadaan tekanan atau kegelisahan. Di samping itu, badan akan bertindak balas terhadap aktiviti fizikal yang serupa dengan gejala tekanan. Semasa anda bersenam, degupan jantung anda menjadi lebih cepat dan pernafasan anda menjadi lebih berat. Aktiviti ini juga menyebabkan badan berpeluh.

Baiklah, tindak balasnya serupa dengan gejala yang muncul ketika tekanan atau kegelisahan timbul. Dengan senaman yang kerap, tubuh akan belajar menangani reaksi ini dan kemudian dapat menangani serangan tekanan dengan baik. Tetapi perlu diingat, anda tidak harus mendorong diri anda dan jangan memilih jenis senaman yang benar-benar membuat badan lebih tertekan.

Baca juga: Lebih Baik Sendiri, Gejala Gangguan Kecemasan Sosial?

Gangguan kecemasan yang sudah parah mungkin perlu dirawat oleh pakar. Sekiranya simptom bertambah buruk, anda harus segera pergi ke hospital terdekat. Anda juga boleh menggunakan aplikasinya untuk berbincang dengan ahli psikologi atau psikiatri dan berkongsi masalah mental anda. Anda boleh menghubungi pakar dengan mudah melalui Video / Panggilan suara atau Berbual . Muat turun permohonan sekarang di App Store atau Google Play!

Rujukan
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Semua yang Perlu Anda Ketahui mengenai Kecemasan.
Pusat Psik. Diakses pada tahun 2020. Gejala Gangguan Kecemasan Umum.
Kementerian Kesihatan Indonesia. Diakses pada tahun 2020. Sukan Mengatasi Gangguan Kecemasan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found