Mengalami Hypoalbuminemia, Tubuh Anda Akan Mengalami Ini

, Jakarta - Ada banyak perkara yang dapat dilakukan untuk menjaga kesihatan tubuh, salah satunya adalah pemeriksaan kesihatan rutin. Dengan melakukan pemeriksaan badan, anda akan mengetahui gangguan yang ada pada kesihatan, terutama dalam darah.

Baca juga: Mencegah Hypoalbuminemia dengan Menerapkan Gaya Hidup Sihat

Banyak penyakit yang timbul kerana gangguan darah, salah satunya adalah keadaan hypoalbuminemia. Keadaan ini adalah ketika tahap albumin dalam darah berada di bawah normal. Keadaan ini cenderung menyerang seseorang yang mempunyai sejarah penyakit kronik yang telah lama dihidapinya.

Biasanya, kadar albumin dalam darah seseorang berkisar antara 3,5 hingga 5,9 gram seliter. Seseorang dikatakan mengalami hipoalbuminemia apabila mereka mempunyai kadar albumin dalam darah di bawah 3.5 gram seliter.

Kesan pada Badan Kerana Hypoalbuminemia

Tahap albumin mempunyai banyak peranan penting dalam tubuh, seperti menjaga keseimbangan cairan tubuh dan menyebarkan nutrien dan vitamin yang diperlukan oleh tubuh. Sekiranya tahap albumin dalam badan kurang, ia akan memberi banyak kesan pada badan anda.

Hypoalbuminemia menyebabkan penumpukan cecair di rongga perut, yang dikenali sebagai asites. Keadaan asites boleh menjadi lebih teruk jika anda mengalami gangguan fungsi hati. Berhati-hatilah jika anda mengalami pembengkakan yang tidak normal di sekitar perut.

Di samping itu, tahap albumin yang rendah menyebabkan tubuh berasa sakit. Ini berkaitan dengan kekuatan otot yang dipengaruhi oleh tahap albumin dalam badan. Apabila tahap albumin rendah, tentu pengedaran vitamin tidak optimum sehingga tahap protein dalam badan dapat rendah yang secara langsung mempengaruhi kekuatan otot.

Hypoalbuminemia menyebabkan penurunan tekanan onkotik badan. Tekanan onkotik adalah tekanan yang berfungsi membawa cecair ke dalam sistem peredaran darah.

Baca juga: Selain Diabetes, Kenali Punca Lain Hypoalbuminemia

Punca Hypoalbuminemia

Penyebab hipoalbuminemia adalah kerana keradangan di dalam badan. Keradangan boleh berlaku akibat pembedahan atau prosedur perubatan lain. Bukan hanya keradangan, kekurangan protein, pengambilan kalori dan vitamin juga dapat menyebabkan seseorang mempunyai kadar albumin yang rendah dalam darah mereka.

Walau bagaimanapun, tahap albumin yang rendah juga disebabkan oleh beberapa keadaan berikut:

1. Hipertiroidisme. Keadaan kelenjar tiroid yang menghasilkan terlalu banyak hormon.

2. Sindrom Nefrotik. Gangguan buah pinggang yang menyebabkan protein bocor melalui air kencing.

3. Diabetes. Keadaan kadar gula darah tinggi kerana kekurangan pengeluaran insulin di dalam badan.

4. Sirosis. Keadaan pembentukan tisu parut di hati kerana kerosakan jangka panjang.

5. Lupus. Penyakit di mana sistem imun menyerang badan.

Apa yang perlu dilakukan sekiranya tahap albumin rendah

Hipoalbuminemia dapat dikesan dengan melakukan ujian seperti ujian darah. Sampel darah yang diambil diperiksa untuk mengetahui tahap albumin serum. Di samping itu, ujian air kencing juga boleh dilakukan untuk menentukan tahap albumin dalam badan.

Sekiranya anda dinyatakan mempunyai hipoalbuminemia atau tahap albumin yang rendah, terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk merawat penyakit ini:

  1. Pemindahan albumin.

  2. Tingkatkan diet anda. Pengambilan makanan yang mengandungi protein tinggi seperti ikan, telur dan produk tenusu.

  3. Anda harus menghentikan kebiasaan minum alkohol. Tahap alkohol dalam badan boleh menyebabkan penurunan kadar protein yang dapat memperburuk keadaan badan anda.

  4. Sekiranya anda menghidap penyakit buah pinggang, anda harus mengambil ubat tekanan darah untuk mengurangkan pelepasan albumin melalui air kencing.

Gunakan aplikasinya untuk bertanya kepada doktor secara langsung mengenai keadaan hipoalbuminemia. Anda boleh menggunakan Panggilan Suara / Video atau Berbual dengan doktor untuk menentukan keadaan kesihatan anda. Ayuh, muat turun permohonan melalui App Store atau Google Play sekarang!

Baca juga: 4 Makanan Sihat untuk Penghidap Hypoalbuminemia


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found