5 Fakta Mengenai Sinusitis

Jakarta - Tidak banyak orang tahu bahawa sinusitis disebabkan oleh virus di udara. Sesiapa sahaja boleh mendapat penyakit ini jika sistem imun mereka lemah. Nah, biasanya sinusitis ini akan bermula dengan virus selesema. Kesannya, virus ini akan menjadikan lendir menebal sehingga sukar untuk mengusirnya dengan lancar. Penumpukan lendir akibat jangkitan virus dapat berkembang menjadi jangkitan bakteria. Inilah yang menyebabkan seseorang mendapat resdung.

Sekiranya seseorang mengalami sinusitis, gejala yang sering diadukan adalah adanya riak di kerongkong, kesesakan hidung yang kerap, dan sakit kepala yang berlebihan. Apabila anda bangun pada waktu pagi, atau terdedah kepada udara sejuk, seseorang yang mengalami sinusitis biasanya merasa sakit ketika menghirup udara. Ini adalah salah satu tanda sinusitis kerana alahan udara sejuk.

Tetapi selain gejala yang dianggap "selesema", ada 5 fakta mengenai resdung yang mesti diketahui, iaitu:

1. Selesema kerana penyembuhan sinus yang panjang

Gejala sinusitis sering diabaikan kerana dianggap serupa dengan gejala selesema biasa. Sebenarnya, gejala selesema boleh menjadi peringkat awal sinusitis. Sebutlah hidung gatal, demam, tekak gatal, dan kelemahan. Biasanya selepas tiga hari, gejala ini akan bertambah buruk dan bertambah baik pada hari kelima atau ketujuh. Sekiranya, misalnya, anda menghidap selesema dan gejalanya tidak hilang, itu mungkin jangkitan bakteria yang menyebabkan sinusitis.

2. Warna lendir sinus berbeza dengan selesema biasa

Sekiranya anda mengalami selesema atau selesema biasa, lendir biasanya akan kelihatan jelas. Walau bagaimanapun, pada sinus, lendir biasanya meningkat dan menjadi kekuningan hingga berwarna hijau.

3. Tanda Batuk Batuk Sinus

Apabila anda demam, pengeluaran lendir meningkat dan jika cairan tidak dapat keluar melalui hidung anda akan mengalir ke kerongkong anda. Kerana terdapat lendir di kerongkong, lendir terkumpul dan menyebabkan kahak batuk.

4. Di sinilah Berlaku Sinus

Sinus adalah rongga udara di belakang tulang muka. Apabila seseorang dijangkiti resdung, kawasan muka dan sinus menjadi kompres, menyebabkan sakit kepala. Malah ada yang mengalami bengkak di kawasan sinus.

5. Sinus Boleh Diubati

Apabila seseorang menghidap sinusitis, rawatan yang dilakukan doktor biasanya memberi tumpuan kepada mengatasi keradangan pada sinus. Secara amnya, antibiotik diberikan untuk melawan virus yang menyebabkan resdung. Dalam beberapa kes, sinus berlaku kerana alahan sehingga perlu untuk memeriksa penyebab alergi tersebut sehingga dapat menyembuhkan sinusitis yang terjadi pada seseorang.

Setelah mengetahui fakta mengenai resdung, anda harus mula berwaspada untuk menjaga kesihatan saluran pernafasan. Terutama pada musim peralihan yang terdedah kepada perubahan cuaca. Jangkitan virus selesema boleh merebak ke mana-mana, yang jika tidak ditangani dengan betul boleh membuat anda terkena sinusitis. Cara mencegahnya adalah dengan sentiasa menjaga kebersihan. Jangan lupa memakai topeng semasa anda keluar, terutamanya jika anda menggunakan pengangkutan awam.

Sekiranya anda mempunyai aduan mengenai masalah kesihatan, anda harus segera menghubungi doktor anda. Sekiranya anda menghadapi masalah keluar dari rumah kerana cuaca panas atau hujan, anda boleh menggunakan aplikasinya . Doktor boleh dihubungi melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual. Di samping itu, anda juga boleh membeli produk kesihatan yang anda perlukan dan pesanan anda akan dihantar ke destinasi anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play.