Gigitan Kutu Hitam Menyebabkan Penyakit Lyme, Benarkah?

, Jakarta - Pernahkah anda mendengar penyakit yang disebabkan oleh gigitan kutu jari kaki? Sekiranya anda tidak pernah mendengar tentang penyakit Lyme sebelumnya, penyakit ini adalah jangkitan yang disebabkan oleh genus bakteria Borrelia Sp , dan disebarkan oleh gigitan kutu kaki hitam. Sekiranya anda mengalami keadaan ini, pelbagai sistem organ badan boleh terganggu. Ayuh, lihat penjelasan lengkap mengenai penyakit Lyme!

Baca juga: 4 Perkara Yang Menyebabkan Penyakit Lyme

Gejala Penyakit Lyme

Anda harus tahu bahawa gejala yang timbul sangat pelbagai dan muncul secara beransur-ansur, bermula dari awal tahap satu hingga tahap tiga. Jika anda mengalami gejala awal tahap satu, jangan lupa untuk segera membincangkannya dengan doktor pakar, OK! Berikut adalah tahap-tahap gejala penyakit Lyme!

  1. Tahap satu. Pada peringkat ini, gejala dicirikan oleh kemunculan ruam. Ruam ini adalah tanda bahawa bakteria membiak di saluran darah. Ruam biasanya berwarna kemerahan pada gigitan kutu. Ruam ini biasanya akan muncul 1-2 minggu selepas gigitan kutu hitam.

  2. Tahap dua. Nah, pada peringkat ini, bakteria Borrelia telah merebak ke seluruh badan dan dicirikan oleh gejala yang serupa dengan selesema. Anda mesti waspada, kerana pada tahap ini gejala yang timbul dapat menyebabkan komplikasi lain, seperti gangguan neurologi, meningitis, atau penyakit jantung. Gejala lain pada tahap dua termasuk demam, menggigil, sakit otot, sakit kepala, keletihan, kelenjar getah bening yang membesar, gangguan visual, dan sakit tekak.

  3. Tahap tiga. Tahap ini boleh berlaku apabila penghidap penyakit Lyme tidak mendapat rawatan yang baik ketika mengalami gejala tahap satu dan dua. Selain itu, gejala yang timbul pada tahap tiga adalah kebas pada kaki dan lengan, gangguan mental, gangguan ingatan jangka pendek, sakit kepala yang teruk, kesukaran untuk berkomunikasi, dan kesukaran untuk berkonsentrasi.

Baca juga: Perlu tahu Lyme, penyakit yang disebabkan oleh gigitan kutu

Punca Penyakit Lyme

Penyakit ini adalah jangkitan yang disebabkan oleh bakteria genus Borrelia Sp yang disebarkan oleh gigitan kutu kaki hitam. Sekiranya anda digigit oleh kutu ini, darah akan disedut sehingga kutu tidak lagi melekat pada kulit. Kutu ini boleh melekat pada bahagian tubuh mana pun, tetapi lebih kerap dijumpai di kawasan kulit yang tidak kelihatan, seperti lipatan ketiak, paha, dan kulit kepala.

Apabila kutu ini menghisap darah, bakteria akan menyebarkan dari kutu ke manusia. Nah, inilah yang menyebabkan penyakit Lyme berlaku. Terdapat beberapa perkara yang boleh mencetuskan berlakunya penyakit Lyme pada seseorang. Faktor-faktor ini merangkumi:

  1. Tidak membersihkan badan.

  2. Aktiviti yang kerap dilakukan di kawasan berumput.

  3. Pakai pakaian yang mendedahkan.

Pencegahan Penyakit Lyme

Pencegahan keadaan ini sebenarnya dapat dilakukan dengan cara yang mudah. Anda hanya perlu mengelakkan tempat-tempat yang mungkin menjadi habitat kutu kaki hitam, seperti rumput dan semak. Anda juga boleh mengambil langkah di bawah sebagai langkah pencegahan penyakit Lyme, seperti:

  • Gunakan pakaian tertutup, terutama ketika bergerak di kawasan berumput.

  • Gunakan krim anti-serangga semasa bergerak di kawasan berumput.

  • Segera mandi dan bersihkan diri anda selepas melakukan aktiviti luar.

  • Sekiranya rumah anda mempunyai taman, pastikan rumput selalu dipotong dan bersihkan semak dan daun di mana kutu dapat hidup.

Baca juga: Ketahui 3 Tanda Penyakit Lyme

Sebaiknya segera berbincang dengan doktor anda jika gejala penyakit Lyme berlaku, kerana gejala dapat bertambah buruk dari masa ke masa jika tidak segera dirawat. Anda boleh berbual secara langsung dengan doktor pakar dalam aplikasi tersebut melalui Berbual dan Panggilan Suara / Video . Bukan itu sahaja, anda juga boleh membeli ubat di aplikasi dan ubat akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasinya kini ada di App Store dan Google Play!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found