Mempunyai Sindrom Cushing? Ini adalah tindakan perubatan untuk mengatasinya

Jakarta - Pernah mendengar keluhan kesihatan yang disebut sindrom Cushing? Hmm, namanya mungkin terdengar asing walaupun sindrom ini bukan penyakit yang jarang berlaku. Dalam kebanyakan kes, sindrom Cushing lebih kerap berlaku pada lelaki berbanding wanita berusia 25-40 tahun. Jadi, apa sindrom Cushing?

Sindrom Cushing adalah kumpulan gejala yang berlaku kerana tahap hormon kortisol yang terlalu tinggi di dalam badan. Perkara yang perlu digarisbawahi, keadaan ini boleh berlaku dengan segera atau beransur-ansur, dan boleh menjadi lebih teruk jika tidak dirawat dengan segera.

Hormon kortisol mempunyai peranan penting dalam badan. Hormon ini dihasilkan oleh kelenjar adrenal, iaitu kelenjar di atas buah pinggang. Nah, kortisol ini berperanan dalam mengawal mood dan ketakutan.

Bukan hanya itu, hormon ini mempunyai fungsi lain seperti mengatur tekanan darah, meningkatkan kadar gula darah, dan mengurangkan keradangan. Kortisol juga sering disebut sebagai hormon stres, kerana hormon ini dihasilkan ketika seseorang mengalami tekanan.

Baca juga: Sindrom Cushing Boleh Menyebabkan Diabetes

Nah, untuk mengimbangkan tahap kortisol, kelenjar adrenal dibantu oleh kelenjar di otak, hipotalamus, dan hipofisis. Kedua-dua bahagian otak menghantar isyarat ke kelenjar adrenal untuk mengurangkan atau meningkatkan pengeluaran hormon kortisol.

Kembali ke tajuk utama, apakah rawatan perubatan untuk sindrom Cushing?

Dari Kortikosteroid hingga Radioterapi

Fokus utama rawatan untuk sindrom Cushing adalah untuk mengurangkan kadar kortisol dalam badan. Kaedah rawatan berbeza-beza, dan dipilih bergantung pada penyebab dan keparahannya.

Baik, dipetik dari Jurnal Endokrinologi & Metabolisme Klinikal, kaedah berikut untuk merawat sindrom Cushing:

1. Mengurangkan Dos Kortikosteroid

Sindrom Cushing boleh disebabkan oleh penggunaan ubat-ubatan jenis kortikosteroid jangka panjang dan tinggi. Nah, untuk mengatasi keadaan ini doktor akan mengurangkan dos ubat secara beransur-ansur. Jangan menolak kemungkinan untuk diganti dengan ubat lain.

Perkara yang mesti ditekankan, jangan mengurangkan dos ubat sahaja. Daripada penyembuhan yang diperoleh, rangkaian masalah lain boleh timbul. Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui aplikasi mengenai pengurangan dos ubat secara beransur-ansur.

2. Operasi

Peningkatan tahap kortisol dapat disebabkan oleh tumor pada kelenjar pituitari, kelenjar adrenal, pankreas, atau paru-paru. Nah, satu-satunya tindakan perubatan untuk merawat sindrom Cushing akibat tumor adalah melalui pembedahan membuang tumor.

Setelah menjalani pembedahan, penghidap mesti mengambil ubat pengganti kortisol. Tujuannya jelas, supaya jumlah hormon kortisol dalam badan betul. Sekiranya kelenjar adrenal dapat menghasilkan kortisol secara normal, doktor akan mengurangkan dos ubat ini.

Walau bagaimanapun, proses ini boleh memakan masa setahun atau lebih. Dalam beberapa kes, fungsi adrenal orang dengan sindrom Cushing mungkin tidak kembali normal. Oleh itu, mereka memerlukan pelbagai terapi sepanjang hidup mereka.

Baca juga: Orang dengan Faktor Risiko Ini Dapat Menghidap Sindrom Cushing

3. Radioterapi

Radioterapi diambil sebagai tindak lanjut pasca operasi. Sekiranya tumor pada kelenjar pituitari tidak dapat dikeluarkan sepenuhnya melalui pembedahan, biasanya doktor akan mengesyorkan terapi radioterapi atau radiasi. Di samping itu, radioterapi boleh dipilih bagi mereka yang dianggap tidak sesuai untuk prosedur pembedahan kerana sebab perubatan tertentu.

Radiasi ini dapat diberikan dalam dosis kecil dalam jangka masa enam minggu. Ini juga dapat dalam dosis besar dengan menargetkan lokasi tumor secara langsung, tetapi pendedahan radiasi ke tisu sekitarnya diminimumkan.

4. Ubat-ubatan

Cara mengatasi sindrom Cushing juga boleh melalui ubat-ubatan, jika prosedur pembedahan dan radiasi tidak berfungsi. Penggunaan ubat ini bertujuan untuk mengawal pengeluaran kortisol dalam badan.

Baca juga: Perlu Tahu, Gejala yang Disebabkan oleh Sindrom Cushing

5. Adrenalektomi

Apa yang berlaku sekiranya empat kaedah rawatan di atas tidak berfungsi? Terdapat satu tindakan terakhir yang boleh diambil, iaitu adrenalektomi. Prosedur ini dilakukan untuk membuang kelenjar adrenal. Ini bermaksud bahawa tubuh dapat menghasilkan kortisol berlebihan. Walau bagaimanapun, mereka yang menjalani adrenalektomi mesti menjalani terapi penggantian glukokortikoid dan mineralokortikoid sepanjang hidup mereka.

Itulah beberapa tindakan perubatan yang boleh diambil untuk merawat sindrom Cushing. Setiap orang mungkin memerlukan tindakan yang berbeza, yang paling penting adalah mencari sebabnya dengan pasti dan kemudian menentukan jenis rawatannya.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diperoleh pada 2019. Sindrom Cushing.
Mediline Plus. Diakses pada tahun 2019. Sindrom Cushing.
Klinik Mayo. Diakses 2019. Sindrom Cushing - Penyakit dan Keadaan.

Jurnal Endokrinologi & Metabolisme Klinikal. Diakses pada 2019. Sindrom Cushing.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found