Hati-hati, Inilah Cara Pinworms Dihantar

, Jakarta - Kebersihan sangat penting untuk mencegah penyakit menyerang tubuh seseorang atau kemasukan benda asing ke dalam badan. Salah satu benda asing yang memasuki badan kerana kurang menjaga kebersihan adalah cacing kremi. Parasit ini dapat memasuki tubuh dengan menyentuh kulit pada benda lain atau tidak menggunakan kasut ketika pergi ke tempat yang tidak dijamin kebersihannya.

Cacing kremi dapat menyerang usus besar seseorang dengan ukuran yang agak kecil, iaitu sekitar 2-13 milimeter. Kemudian, cacing tersebut menyebabkan jangkitan pada organ ini. Jangkitan dari cacing kremi umumnya menyerang kanak-kanak usia sekolah dan boleh menular. Walaupun begitu, kebanyakan ibu bapa tidak memahami bagaimana melindungi anak mereka daripada jangkitan cacing kremi. Jangkitan pinworm adalah salah satu jenis jangkitan dari cacing yang sering terjadi pada manusia.

Baca juga: 6 Masalah Kesihatan Kerana Cacing Pinus

Cara-cara Penyebaran Cacing Pinus kepada Manusia

Jangkitan dari cacing kremi dapat disebarkan dengan mudah. Anak ibu boleh dijangkiti cacing kremi dengan menelan atau menyedut telur pinworm secara tidak sengaja. Telur ini umumnya disebarkan oleh seseorang yang telah dijangkiti. Jangkitan bermula apabila seseorang menelan telur cacing kremi.

Setelah telur masuk ke dalam badan, telur pinworm akan tetap berada di dalam usus sehingga menetas dan menjadi dewasa. Apabila cacing sudah matang, pinworms betina akan bergerak ke usus besar dan keluar dari badan melalui dubur pada waktu malam.

Baca juga: Ini adalah bagaimana cacing dapat disebarkan kepada anak-anak

Cacing kremi betina akan bertelur di lipatan kulit di sekitar dubur dan kemudian memasuki semula usus besar. Telur cacing kremi ini akan menyebabkan gatal dan kerengsaan di rektum. Apabila seseorang menggaru kawasan sekitar dubur dan tidak mencuci tangan selepas itu, telur akan bergerak ke jari. Telur boleh bertahan hingga beberapa jam di tangan.

Sekiranya seseorang yang dijangkiti cacing kremi menyentuh objek di dalam rumah, seperti gagang pintu, tempat tidur, tempat duduk tandas, dan lain-lain, telur akan bergerak ke objek itu. Telur cacing ini dapat bertahan untuk bertahan hidup pada objek yang melekat padanya hingga tiga minggu.

Baca Juga: Kanak-kanak Rentan Cacing Pinat

Sangat mudah bagi anak-anak untuk memindahkan telur cacing kremi kerana anak-anak mudah meletakkan benda yang dijangkiti ke dalam mulut mereka. Telur juga boleh melekat dari jari yang tercemar seseorang secara langsung ke makanan atau cecair. Selain itu, orang dewasa juga dapat menyedut telur yang terapung di udara melalui objek yang tercemar.

Kadang kala, telur yang berada di dubur ketika menetas ke dalam larva akan memasuki semula usus orang yang tercemar dan menjangkiti semula usus. Ini boleh menyebabkan jangkitan berterusan jika tidak dirawat oleh profesional perubatan.

Bolehkah Haiwan Peliharaan Menyebabkan Pencemaran Pinworm?

Pada hakikatnya, hanya manusia yang dapat menjadi satu-satunya tuan rumah untuk cacing kremi. Haiwan peliharaan anda, seperti kucing atau anjing, tidak dapat dijangkiti cacing kremi. Tidak perlu memeriksa dengan doktor haiwan jika seseorang di rumah anda mengalami jangkitan cacing kremi.

Itulah beberapa cara penularan cacing kremi kepada manusia. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai jangkitan cacing kremi, doktor dari sedia menolong. Komunikasi dengan doktor dapat dilakukan dengan mudah melalui Berbual atau Suara / Panggilan video . Anda juga boleh membeli ubat di aplikasi . Tidak perlu meninggalkan rumah, pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasinya kini ada di App Store dan Google Play!