Ketahui Kebaikan Ketawa untuk Perkembangan Bayi

Jakarta - Apabila anda melihat atau mendengar sesuatu yang lucu, seseorang pasti akan ketawa. Walaupun mereka tidak betul-betul memahami humor, bayi dapat mengetahui kapan orang di sekitar mereka gembira, dan tertawa bersama mereka. Bayi juga sangat responsif terhadap rangsangan yang dapat membuat mereka ketawa, seperti digelitik atau ditunjukkan suara dan wajah lucu.

Menariknya, ketawa bukan sahaja merupakan tanda bahawa bayi itu gembira, anda tahu. Tambahan lagi, ketawa mempunyai banyak faedah yang penting untuk perkembangan bayi. Apakah faedah ketawa untuk perkembangan bayi? Dengarkan perbincangan hingga akhir, okey?

Baca juga: 4 Tahap Perkembangan Motor untuk Kanak-kanak 0-12 Bulan

Apakah Faedah Ketawa untuk Perkembangan Bayi?

Ketawa adalah kaedah yang berkesan untuk membina hubungan yang mesra, penyayang, dan responsif dengan bayi anda. Hubungan ini penting untuk perkembangan bayi, kerana ia membantunya belajar berfikir, memahami, berkomunikasi dan mengekspresikan emosi.

Ajak bayi anda untuk ketawa bersama adalah langkah pertama yang dapat diambil agar bayi belajar bersosial dan menjalin hubungan yang baik. Senyum pada bayi juga sangat baik untuk hubungan awal anda dengan bayi. Ia mendorong ikatan dan ikatan, dan membantu bayi merasa selamat dan selesa.

Juga, ketika bayi banyak ketawa, ia memberitahu banyak tentang dunianya, bahawa ini adalah tempat yang selamat dan terjamin di mana orang senang, ramah, dan responsif terhadap keperluannya. Sudah tentu, dengan melihat senyuman bayi, bolehkah anda merasa bahagia juga, bukan?

Ketawa adalah pengalaman positif awal yang sangat penting. Ketawa mengajar anak-anak banyak tentang diri mereka dan dunia mereka, ketika mereka terlalu muda untuk memahami kata-kata.

Baca juga: Tahap Penting Pertumbuhan Bayi pada Tahun Pertama

Semasa anda ketawa, badan anda mengeluarkan bahan kimia yang membuat bayi anda merasa gembira dan selamat. Sebaliknya, jika bayi merasa tidak selamat atau tertekan, terdapat peningkatan hormon stres di dalam tubuhnya.

Bahan kimia yang berbeza berinteraksi dengan sistem saraf bayi dengan cara yang berbeza, malah berperanan dalam bagaimana otak tumbuh dan berkembang. Contohnya, tahap hormon stres yang tinggi boleh mengganggu pembelajaran bayi dan mempengaruhi perkembangannya secara keseluruhan.

Cara membuat bayi ketawa

Ketawa pertama bayi anda mungkin berlaku semasa anda mencium perutnya, mengeluarkan suara lucu, atau memantulnya ke atas dan ke bawah. Selain itu, ada juga beberapa helah lain untuk membuat bayi ketawa, iaitu:

1. Buat Bunyi Lucu

Bayi mungkin bertindak balas terhadap suara ciuman, suara memicit, atau mengetap bibir. Petunjuk pendengaran ini sering kali lebih menarik daripada bunyi biasa.

2. Sentuhan Lembut

Gegaran ringan atau pukulan lembut pada kulit bayi adalah sensasi yang menyenangkan dan berbeza bagi mereka. Mencium tangan atau kaki mereka, atau meniup perut mereka boleh membuat mereka ketawa juga.

3. Buat Bunyi

Objek di persekitaran bayi, seperti ritsleting atau loceng, mungkin kelihatan comel bagi bayi. Cuba gunakan alat dan mainan yang berbeza untuk mengeluarkan bunyi yang berbeza, dan lihat apa yang membuatnya ketawa.

Baca juga: Ini adalah perkembangan bayi selama 7 bulan yang mesti diketahui

4. Permainan Menyenangkan

Cak atau peek-a-boo adalah permainan yang bagus untuk dimainkan agar bayi ketawa. Anda boleh bermain peek-a-boo dengan bayi pada usia berapa pun, tetapi mereka mungkin tidak bertindak balas dengan ketawa sehingga mereka berusia empat hingga enam bulan. Pada usia ini, bayi mula belajar tentang keberadaan objek, atau pemahaman bahawa ada sesuatu walaupun tidak melihatnya.

Itu sedikit penjelasan mengenai faedah ketawa untuk bayi dan bagaimana muslihat untuk membuat bayi ketawa. Sekiranya anda memerlukan ubat, minyak telon, atau keperluan bayi yang lain, anda boleh menggunakan aplikasinya untuk membelinya dengan mudah.

Rujukan:
Membesarkan Rangkaian Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2021. Apa itu Senyum?
Percikan Bayi. Diakses pada tahun 2021. Faedah Pembangunan Humor.
Kesihatan Ibu Bapa. Diakses pada tahun 2021. Bilakah Bayi Mula Ketawa?


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found