Hati-hati, Ankylosing Spondylitis Boleh Menyebabkan Kerosakan Tulang Belakang

, Jakarta - Adakah anda pernah mengalami gejala penyakit seperti sakit dan kekejangan di punggung dan pinggul bawah, terutama pada waktu pagi dan selepas tempoh tidak aktif? Anda tidak boleh memandang rendah keadaan ini, terutamanya jika rasa sakit telah merebak ke leher disertai dengan keletihan. Sekiranya gejala ini bertambah teruk, anda mungkin mempunyai apa yang dikenali sebagai ankylosing spondylitis.

Ankylosing spondylitis (AS) adalah keradangan yang secara beransur-ansur menyebabkan sebahagian tulang kecil di tulang belakang (vertebra) menyatu. Sekering ini kemudian menyebabkan tulang belakang mengalami kerosakan kerana menjadi kurang fleksibel dan boleh mengakibatkan postur bengkok ke depan. Sekiranya anda mengalami keadaan ini dan kawasan tulang rusuk terjejas, anda akan merasa sukar untuk bernafas dalam-dalam.

Baca juga: Pekerja Pejabat Harus Waspada terhadap Gejala Spondylitis Ini

Punca Ankylosing Spondylitis

Walaupun penyebab sebenar penyakit ini tidak diketahui, tetapi para pakar percaya bahawa faktor genetik memainkan peranan penting dalam perkembangan penyakit ini. Sebilangan besar individu yang mempunyai AS juga mempunyai gen yang menghasilkan "penanda genetik," protein yang dipanggil HLA-B27. Penanda ini terdapat di lebih daripada 95 peratus orang di populasi Kaukasia dengan AS. Penting untuk diperhatikan, bahawa seseorang tidak perlu positif HLA-B27 untuk memiliki AS. Sebabnya, kebanyakan orang dengan penanda ini tidak pernah mengalami spondylitis ankylosing.

Para saintis mengesyaki bahawa gen lain - bersama dengan pencetus persekitaran seperti jangkitan bakteria - boleh menyebabkan penyakit itu berlaku. HLA-B27 berkemungkinan menyumbang sekitar 30 peratus daripada keseluruhan risiko, tetapi terdapat banyak gen lain yang wujud bersama dengan HLA-B27. Penyelidik telah mengenal pasti lebih daripada 60 gen yang berkaitan dengan AS dan penyakit yang berkaitan. Antara gen utama yang baru dikenali ialah ERAP 1, IL-12, IL-17, dan IL-23.

Lancarkan Persatuan Spondylitis Amerika , ada satu hipotesis klasik bahawa AS dapat mula berkembang apabila pertahanan usus rosak dan bakteria tertentu memasuki aliran darah. Akibatnya, ini mencetuskan perubahan tindak balas imun. Di samping itu, hubungan antara ankylosing spondylitis dan HLA-B27 sangat berbeza antara kumpulan etnik dan kaum.

Sekiranya suatu hari anda merasa sakit punggung bawah atau punggung yang timbul perlahan-lahan dan kemudian bertambah teruk pada waktu pagi atau tengah malam, segera bincangkan keadaan ini dengan doktor anda di . AS juga sering dicirikan oleh rasa sakit yang bertambah baik selepas bersenam dan bertambah buruk dengan rehat yang terlalu banyak. Doktor di akan membantu mendiagnosis penyakit yang anda alami. Sekiranya diperlukan, anda juga boleh dirujuk ke hospital untuk pemeriksaan yang lebih lengkap.

Baca juga: Gaya Hidup Sihat untuk Penghidap Spondylosis

Rawatan Ankylosing Spondylitis

Matlamat rawatan adalah untuk menghilangkan rasa sakit dan kekakuan dan mencegah atau melambatkan komplikasi dan kecacatan tulang belakang. Rawatan ankylosing spondylitis lebih mudah dilakukan sebelum penyakit ini menyebabkan kerosakan kekal pada sendi. Nah, beberapa rawatan yang boleh dilakukan, iaitu:

  • Dadah. Ubat anti-radang nonsteroid (NSAID) - seperti naproxen (Naprosyn) dan indomethacin (Indocin, Tivorbex) - adalah ubat yang biasa digunakan doktor untuk merawat AS. Ubat ini melegakan keradangan, sakit dan kekejangan. Walau bagaimanapun, ubat ini boleh menyebabkan pendarahan gastrousus.

Sekiranya NSAID tidak membantu, doktor anda mungkin mencadangkan memulakan rawatan biologi, seperti penyekat faktor nekrosis tumor (TNF) atau penyekat interleukin-17 (IL-17). Penyekat TNF mensasarkan protein sel yang menyebabkan keradangan di dalam badan. IL-17 berperanan dalam pertahanan tubuh terhadap jangkitan dan juga berperanan dalam keradangan.

Penyekat TNF membantu mengurangkan kesakitan, kekakuan, dan pembengkakan sendi atau sendi. Mereka diberikan dengan menyuntik ubat di bawah kulit atau melalui saluran intravena.

  • Terapi. Terapi fizikal adalah bahagian penting dalam rawatan dan memberikan manfaat, dari menghilangkan rasa sakit hingga peningkatan kekuatan dan kelenturan. Ahli terapi fizikal boleh merancang latihan khusus untuk keperluan orang yang menghidap AS. Julat latihan gerakan dan regangan dapat membantu mengekalkan kelenturan sendi dan menjaga postur yang baik. Kedudukan tidur dan berjalan yang betul serta senaman perut dan belakang dapat membantu menjaga postur tegak.

  • Operasi. Kebanyakan orang dengan spondylitis ankylosing tidak memerlukan pembedahan. Walau bagaimanapun, doktor anda mungkin mengesyorkan pembedahan jika anda mengalami sakit parah atau kerosakan sendi, atau jika sendi pinggul anda sangat rosak sehingga perlu diganti.

Baca juga: 6 Punca Sakit Belakang dan Cara Mengatasinya

Itulah yang perlu anda fahami mengenai ankylosing spondylitis. Sekiranya ada yang perlu anda tanyakan, jangan ragu untuk membincangkannya dengan doktor melalui aplikasi , ya!

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Ankylosing Spondylitis.
Persatuan Spondylitis Amerika. Diakses pada tahun 2020. Ankylosing Spondylitis.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Ankylosing Spondylitis.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found