Ketahui Gejala Awal Jangkitan Cacing Jantung

, Jakarta - Walaupun berukuran kecil, cacing hati adalah salah satu parasit yang masih perlu diperhatikan. Sebabnya, apabila dijangkiti, parasit boleh menyebabkan penyakit hati dan saluran empedu. Jangkitan cacing jantung pada manusia biasanya berlaku setelah memakan makanan tertentu yang telah dicemari cacing dan tidak dimasak dengan sempurna.

Walaupun kebanyakan orang yang dijangkiti tidak mengalami sebarang gejala, jangkitan fluke hati tidak dapat bertahan lama. Keadaan ini berpotensi menyebabkan gejala teruk atau penyakit serius. Ketahui gejala awal jangkitan cacing jantung sehingga anda dapat mendapatkan rawatan dengan segera.

Baca juga: 3 Jenis Parasit Cacing yang Hidup di Tubuh Manusia

Kenali Jenis-Jenis Heartworms

Terdapat dua jenis fluks hati yang boleh menyebabkan penyakit pada manusia, iaitu: Opisthorchiidae dan Fasciolidae .

 • Opisthorchiidae

Terdapat dua spesies cacing opisthorchiidae yang boleh menyebabkan jangkitan fluks hati, iaitu: Clonorchis sinensis dan Opisthorchis viverrini . Kedua-dua spesies cacing jantung paling sering dijumpai dalam makanan laut, seperti ikan, ketam, dan udang karang. Anda boleh dijangkiti opisthorchiidae jika anda makan makanan laut yang telah dicemari larva cacing yang tidak dimasak dengan sempurna.

Kebetulan hati jenis ini dapat menjangkiti hati, pundi hempedu, dan saluran empedu pada manusia. Sekiranya tidak dirawat, jangkitan ini boleh bertahan hingga 25-30 tahun.

 • Fasciolidae

Ini adalah jenis kebetulan hati yang paling biasa menjangkiti tubuh manusia. Cacing Fasciolidae boleh ditemui di hampir semua benua, kecuali Antartika. Anda boleh dijangkiti cacing hati fasciolidae jika anda memakan selada air atau tumbuhan akuatik lain yang telah dicemari larva cacing dari sisa haiwan.

Gejala Awal Jangkitan Cacing Hati yang Perlu Diperhatikan

Pada mulanya, fluks hati mungkin tidak menyebabkan gejala. Kemudian, bergantung pada jenis cacing dan keparahan jangkitan, gejala berikut dapat muncul akibat jangkitan fluks hati:

 • Demam.
 • Menggigil.
 • Sakit perut.
 • Pening dan muntah.

Baca juga: Makan banyak untuk kurus kerana cacing, betul-betul?

Lama kelamaan, jika cacing dewasa menyekat saluran empedu yang cukup di dalam atau di luar hati, orang tersebut mungkin mengalami gejala berikut:

 • Menguning kulit dan putih mata (penyakit kuning).
 • Gatal.
 • Cirit-birit .
 • Pengurangan berat.

Sekiranya anda mengalami gejala jangkitan cacing jantung seperti di atas, segera berjumpa doktor untuk mengesahkan diagnosis dan dapatkan rawatan seawal mungkin. Sebabnya, jika tidak dirawat, cacing hati dapat merosakkan hati dan menyebabkan tisu parut (fibrosis).

Komplikasi lain yang boleh berlaku adalah jangkitan bakteria pada saluran empedu, batu empedu, dan pankreatitis. Kadang-kadang, cairan hati juga dapat menjangkiti dinding usus, paru-paru, kulit, atau tekak. Sekiranya jangkitan ditinggalkan selama bertahun-tahun, penghidapnya boleh menghidap barah saluran empedu.

Cara Merawat Jangkitan Cacing Hati

Jangkitan cacing jantung dapat diatasi sepenuhnya dengan menggunakan ubat anthelmintik , yang merupakan ubat untuk membuang cacing dari badan. Ubat ini termasuk:

 • Praziquantel atau albendazole untuk jangkitan fluks hati clonorchiasis.
 • Triclabendazole, atau nitazoxanide untuk fascioliasis. Triclabendazole ubat biasanya diberikan secara lisan, dan kebanyakan orang bertindak balas dengan baik terhadap rawatan ini.

Ubat kortikosteroid jangka pendek juga boleh diresepkan untuk fasa akut jangkitan dengan gejala yang teruk. Sekiranya cacing menyekat saluran empedu, pembedahan mungkin diperlukan.

Baca juga: Cegah Cacing, Bilakah Waktu Yang Tepat Mengambil Ubat Deworming?

Itu adalah gejala awal jangkitan cacing jantung yang perlu anda ketahui. Untuk membeli ubat yang anda perlukan, cukup gunakan aplikasi . Tidak perlu bersusah payah meninggalkan rumah, cukup pesan melalui aplikasi dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun permohonannya sekarang.

Rujukan:
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2021. Flukes Hati.
Manual Merck. Diakses pada tahun 2021. Jangkitan Hati Fluke.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Fluke Liver.