Ini adalah Syarat untuk Penerima Vaksin Corona di Indonesia

, Jakarta - Hingga kini pandemi korona masih berlanjutan. Kerajaan telah mengambil pelbagai langkah untuk menangani COVID-19. Mulai dari membatasi aktiviti kemasyarakatan, mengajak orang menjalankan protokol kesihatan, hingga menyediakan vaksin untuk masyarakat. Pada 13 Januari 2021, program vaksin COVID-19 mula dijalankan.

Presiden Republik Indonesia, Joko Widodo, menjadi penerima vaksin pertama dari Sinovac. Dengan cara itu, pemerintah mengusulkan vaksinasi tahap pertama untuk pekerja perubatan, yang akan dilanjutkan kepada umum. Diharapkan pada bulan Mac 2022, seluruh masyarakat akan mendapat vaksinasi COVID-19 untuk membantu mengatasi dan bahkan memutuskan kes-kes COVID-19. Namun, ada beberapa syarat yang perlu dipertimbangkan oleh masyarakat sebelum menerima vaksin korona di Indonesia. Lihat ulasannya di sini!

Baca juga : 6 Vaksin Corona Digunakan di Indonesia

Ini adalah syarat bagi orang yang akan menerima Vaksin Corona di Indonesia

Tidak hanya menjalankan protokol kesihatan dan menghindari orang banyak, salah satu pencegahan yang dapat dilakukan untuk mengatasi korona adalah vaksinasi. Nah, vaksinasi itu sendiri adalah proses memasuki virus atau bakteria yang telah dilemahkan atau dibunuh untuk merangsang sistem kekebalan tubuh untuk membentuk antibodi.

Antibodi yang akan terbentuk tentunya akan disesuaikan dengan vaksin yang dimasukkan ke dalam badan. Dalam kes ini, tentu saja, kekebalan tubuh akan membentuk antibodi terhadap virus korona. Lancarkan Perubatan John Hopkins , semua vaksin yang akan digunakan dinyatakan aman kerana telah melalui beberapa ujian klinikal, termasuk vaksin yang dihasilkan oleh Sinovac (atau dikenal sebagai CoronaVac) dan digunakan di Indonesia.

Tidak ada keraguan tentang keselamatan vaksin yang digunakan di Indonesia. Selain selamat, kesan sampingan yang dihasilkan oleh Sinovac juga termasuk dalam kategori ringan. Sebenarnya, anda mungkin tidak mengalami kesan sampingan setelah mendapat vaksinasi COVID-19.

Tetapi jangan risau, menurut Pusat Pengawalan dan Pencegahan Penyakit , Kesan sampingan ringan selepas vaksinasi adalah perkara biasa. Keadaan ini bermaksud bahawa vaksin berfungsi untuk membina sistem imun di dalam badan. Gejala biasanya menyebabkan sakit di tempat suntikan, badan letih, demam kelas rendah, dan sakit kepala.

Baca juga : Perlu Tahu, Ini Fakta Lengkap Mengenai Vaksin COVID-19

Ayuh, jangan ragu untuk mendapat vaksin terhadap COVID-19. Kakitangan perubatan akan menjadi kumpulan keutamaan untuk mendapatkan vaksin COVID-19. Selepas itu, pegawai perkhidmatan awam, warga tua, dan masyarakat luas. Bukan hanya sihat, Anda juga harus memperhatikan beberapa syarat yang perlu Anda ketahui sebelum menerima vaksin korona di Indonesia.

  1. Tidak mempunyai penyakit kronik, seperti penyakit jantung, penyakit autoimun, penyakit buah pinggang kronik, reumatik autoimun, penyakit saluran pencernaan kronik, hipertiroidisme atau hipotiroidisme, dan barah.
  2. Pada masa ini tidak mengalami jangkitan akut yang disertai demam, batuk, hidung berair, cirit-birit, dan lain-lain.
  3. Tidak mengandung.
  4. Tidak mempunyai ahli keluarga yang merupakan pesakit COVID-19 atau sedang dirawat untuk COVID-19.
  5. Sekiranya semasa pemeriksaan kesihatan, anda demam atau suhu badan melebihi 37.5 darjah celcius, vaksinasi akan ditunda. Anda akan diminta untuk melakukan pemeriksaan mengenai gejala yang anda alami dan mengunjungi pos kesihatan yang sama. Sekiranya penyebabnya tidak COVID-19 dan suhunya kembali normal, maka vaksinasi dapat dilakukan dengan pemeriksaan terlebih dahulu.
  6. Orang dengan diabetes jenis 2 terkawal dan HbA1C di bawah 58 mmol / mol atau 7.5 peratus boleh diberi vaksin terhadap COVID-19.
  7. Sekiranya anda mempunyai penyakit paru-paru, seperti asma, COPD, atau tuberkulosis, vaksinasi akan ditunda sehingga keadaan anda dapat dinyatakan baik.
  8. Bagi penderita tuberkulosis yang masih dirawat, vaksinasi dapat diberikan dua minggu setelah menerima ubat antituberculosis.
  9. Sekiranya semasa pemeriksaan kesihatan, anda mempunyai tekanan darah di atas atau sama dengan 180/110, itu bermakna vaksinasi tidak dapat diberikan.
  10. Penyelamat COVID-19 dapat divaksin sekurang-kurangnya tiga bulan setelah pulih.

Baca juga : Penjelasan Laluan Vaksinasi COVID-19

Itulah beberapa syarat yang perlu diketahui oleh orang ramai sebagai penerima vaksin korona di Indonesia. Sekiranya anda mempunyai penyakit lain yang tidak disebutkan sebelumnya, tidak ada salahnya digunakan dan tanyakan terus kepada doktor mengenai keadaan kesihatan yang anda alami. Muat turun sekarang melalui App Store atau Google Play!

Rujukan :
Perubatan Johns Hopkins. Diakses pada tahun 2021. Adakah Vaksin COVID-19 Selamat?
Pusat Pencegahan Penyakit dan Kawalan. Diakses pada tahun 2021. Apa Yang Harus Diharapkan setelah Mendapatkan Vaksin COVID-19.
Pusat Pencegahan Penyakit dan Kawalan. Diakses pada tahun 2021. Apabila Vaksin Terhad, Siapa yang Perlu Mendapat Vaksin Pertama?
Pertubuhan Kesihatan Dunia. Diakses pada tahun 2021. Bagaimana Vaksin Berfungsi?
Kementerian Kesehatan Republik Indonesia Direktorat Jenderal Pencegahan dan Pengendalian Penyakit. Diakses pada tahun 2021. Arahan Teknikal untuk Pelaksanaan Vaksinasi dalam Konteks Memerangi Penyakit Virus Corona 2019 (COVID-19) Pandemik.
Kementerian Kesehatan Republik Indonesia. Diakses pada tahun 2021. Mengenai Pelaksanaan Vaksinasi COVID-19.