5 Jenis Penyakit Berkaitan dengan Jantung

Jakarta - Berdasarkan tinjauan Sistem Pendaftaran Contoh (SRS) yang dilakukan pada tahun 2014, salah satu penyebab kematian tertinggi setelah strok di Indonesia di semua kalangan adalah Penyakit Jantung Koronari (PJK). Di samping itu, data dari Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) pada tahun 2012 menunjukkan bahawa terdapat 17.5 juta orang di dunia meninggal dunia akibat penyakit kardiovaskular atau 31 peratus daripada 56.5 juta kematian di dunia. Oleh karena itu, pemerintah melalui Kementerian Kesehatan Republik Indonesia mendesak masyarakat agar selalu menjaga kesehatan jantung dengan menerapkan gaya hidup sehat dan melakukan pemeriksaan berkala.

Sebagai salah satu organ terpenting dalam badan, jantung mempunyai fungsi utama mengepam darah ke seluruh badan. Oleh itu, organ tubuh yang lain dapat berfungsi dengan baik, seperti oksigen dan nutrien yang beredar ke seluruh badan. Namun, kerana beberapa perkara, seperti gaya hidup yang tidak sihat dan faktor dalaman yang lain, pada akhirnya tidak semua orang mempunyai hati yang sihat. Ini menyebabkan peredaran darah menjadi tidak normal dan menyebabkan pelbagai jenis penyakit. Berikut adalah pelbagai jenis penyakit yang berkaitan dengan jantung:

  1. Disfungsi Injap Jantung

Adakah anda pernah mendengar penyakit seperti ini sebelum ini? Istilah lain untuk penyakit ini adalah berdebar-debar jantung yang disebabkan oleh disfungsi injap mitral. Penyakit ini boleh disebabkan oleh keturunan. Di dalam organ jantung terdapat 4 ruang, 2 ruang di setiap sisi (kanan dan kiri), di antara ruang atas (atria) dan bawah (ventrikel) terdapat injap terpisah, injap trikuspid di jantung kanan, dan injap mitral di kiri 3 ruang jantung. Injap ini memainkan peranan penting dalam mengatur aliran darah. Simptom yang biasa dialami oleh penghidap penyakit ini adalah sesak nafas.

  1. Aterosklerosis

Penyakit ini menyebabkan dinding dalam arteri menebal kerana pemendapan lemak dan kolesterol. Kesannya, aliran darah melalui saluran otot akan tersekat dan tersumbat. Aterosklerosis boleh berlaku di semua bahagian tubuh manusia. Sementara itu, jika berlaku di dinding arteri jantung, keadaan ini disebut sebagai penyakit jantung koronari.

Gejala yang berlaku termasuk keretakan pada saluran darah kerana tekanan kuat dari jantung. Retakan akan diliputi oleh lemak, dan dalam jangka masa panjang akan mengakibatkan penyumbatan saluran darah di jantung. Sekiranya tidak ditangani dengan serius, penyakit ini boleh menyebabkan kematian.

Baca: 7 Jenis Makanan yang Harus Dielakkan Orang yang Menghidap Hipertensi

  1. Aritmia

Penyakit ini menyebabkan jantung berdegup kencang, terlalu perlahan, atau tidak teratur. Penyakit ini disebabkan oleh impuls elektrik yang berfungsi mengatur degupan jantung yang tidak dapat berfungsi dengan baik. Gejala termasuk rasa berdebar-debar di dada, keletihan, pening, sesak nafas, sakit dada, dan juga pingsan.

  1. Kegagalan jantung

Penyakit ini berlaku apabila otot jantung menjadi sangat lemah sehingga tidak dapat mengepam darah yang cukup ke seluruh badan. Ini boleh berlaku kerana ia disebabkan oleh pelbagai masalah kesihatan seperti penyakit jantung koronari, aritmia, kerosakan injap jantung, darah tinggi, anemia, miokarditis (keradangan otot jantung), atau kecacatan jantung sejak lahir.

Berdasarkan jangka masa perkembangan gejala, kegagalan jantung terbahagi kepada dua, iaitu kronik dan akut. Pada jenis kronik, gejala akan berkembang secara beransur-ansur dan dari masa ke masa. Semasa dalam jenis akut, gejala akan berkembang dengan cepat. Gejala utama termasuk sesak nafas semasa bersenam dan berehat, keletihan sepanjang hari, dan pembengkakan kaki dan pergelangan kaki.

Dalam kebanyakan kes, kegagalan jantung adalah keadaan yang sukar untuk dirawat sepenuhnya. Rawatan akan dilakukan dengan kombinasi ubat, peralatan mengepam jantung, dan pembedahan.

Baca: Perbezaan Antara Serangan Jantung dan Gagal Jantung

Sekiranya anda tidak mahu menghidap penyakit jantung, segeralah menjalani kehidupan yang sihat dengan makan makanan berkhasiat dan seimbang dan bersenam. Sekiranya anda mula merasakan gejala penyakit jantung, ada baiknya berjumpa doktor dengan segera . Anda boleh bertanya terus dengan doktor yang dipercayai di dengan memanfaatkan ciri-ciri tersebut Panggilan Video / Suara atau Berbual . Tunggu apa lagi? Ayuh segera muat turun di App Store dan Google Play!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found