Dering di telinga boleh menjadi tanda jangkitan telinga tengah

Dering di telinga boleh menjadi tanda jangkitan telinga tengah. Keadaan ini biasanya dialami oleh orang dewasa. Tetapi perlu diingat, jangkitan telinga tengah cenderung lebih biasa pada bayi dan kanak-kanak. Ketika mengalami keadaan ini, ada beberapa gejala yang dapat muncul, salah satunya ialah si kecil menjadi lebih cerewet dan sering menarik telinga. "

, Jakarta - Dering di telinga dapat menjadi tanda gangguan telinga, termasuk jangkitan. Salah satu keadaan yang boleh dicirikan oleh deringan di telinga adalah jangkitan telinga tengah, alias otitis media. Keadaan ini sering dialami oleh bayi dan kanak-kanak, tetapi orang dewasa juga dapat mengalaminya.

Nah, deringan di telinga biasanya muncul sebagai gejala jangkitan telinga tengah pada orang dewasa. Gejala ini boleh mengganggu dan membuat telinga sakit dan tidak selesa. Oleh itu, ketahui lebih lanjut mengenai otitis media untuk mengelakkan penyakit ini berulang.

Baca juga: 5 Punca Telinga Dering

Dering di telinga adalah tanda jangkitan

Dering di telinga, juga dikenal sebagai tinnitus, boleh menjadi tanda masalah telinga. Salah satunya adalah jangkitan. Keadaan ini boleh menjadi tanda otitis media atau jangkitan telinga tengah pada orang dewasa. Deringan di telinga dicirikan oleh munculnya bunyi tidak normal yang didengar dari dalam telinga. Suara yang muncul terdengar seperti bunyi dering, bersiul, atau bising.

Biasanya, deringan di telinga akan berhenti selepas beberapa ketika. Walau bagaimanapun, ia juga boleh bertahan lebih lama. Keadaan ini boleh mengganggu aktiviti dan membuat penderita merasa tidak selesa, mengalami kesukaran untuk berkonsentrasi, mencetuskan gangguan tidur, dan menyebabkan kemurungan. Jangkitan adalah salah satu penyebab deringan di telinga.

Otitis media adalah jangkitan yang berlaku di telinga tengah, yang merupakan ruang di belakang gendang telinga. Sebenarnya, penyakit ini boleh berlaku kepada sesiapa sahaja dan dari mana-mana kumpulan umur. Walau bagaimanapun, mereka yang mengalami otitis media lebih kerap adalah bayi berusia 6-15 bulan dan kanak-kanak berusia di bawah 10 tahun. Kira-kira 25 peratus kanak-kanak di bawah umur 10 tahun mempunyai otitis media.

Berbanding dengan kanak-kanak, orang dewasa cenderung mengalami jangkitan telinga kerana bentuk dan saiznya tiub eustachian yang lebih maju. Tiub Eustachian adalah tiub yang membawa udara ke telinga tengah. Pada kanak-kanak, saluran ini lebih sempit daripada pada orang dewasa.

Itulah sebabnya mengapa kanak-kanak lebih cenderung mengembangkan otitis media. Namun, itu tidak bermaksud bahawa orang dewasa bebas sepenuhnya dari ancaman jangkitan telinga. Orang dewasa yang berisiko tinggi mendapat jangkitan telinga adalah perokok aktif dan perokok pasif, dan orang yang mempunyai alahan.

Baca juga: Bunyi Kering di Telinga? Hati-hati Gejala Meniere!

Punca dan Gejala Otitis Media

Otitis media boleh berlaku kerana jangkitan virus atau bakteria. Keadaan ini akan menyebabkan lendir atau lendir di telinga tengah terkumpul, sehingga akhirnya mengganggu fungsi menyampaikan suara ke telinga dalam.

Pada kanak-kanak, otitis media biasanya disifatkan oleh kerap menarik atau menggaru telinga, lebih sejuk daripada biasa, penolakan makan, demam, dan sukar tidur pada waktu malam. Walaupun gejala otitis media pada orang dewasa, sering dicirikan oleh deringan di telinga. Gejala ini boleh berlaku kerana keradangan dan penumpukan cecair di telinga tengah menimbulkan tekanan di dalam telinga.

Selain berdering di telinga, orang dewasa dengan otitis media juga sering merasa sakit di telinga mereka dan berisiko kehilangan pendengaran. Itulah sebabnya anda dinasihatkan untuk berjumpa doktor dengan segera sekiranya anda merasakan simptom, seperti gejala otitis media. Semakin cepat jangkitan telinga tengah ini dikesan dan dirawat, semakin baik peluang anda untuk sembuh dan mengelakkan komplikasi otitis media yang berbahaya.

Baca juga: Dering di telinga yang disertai vertigo adalah tanda penyakit Meniere

Selepas pemeriksaan, doktor biasanya akan menetapkan ubat untuk merawat gejala jangkitan, termasuk berdering di telinga. Anda boleh membeli ubat mengikut preskripsi dalam aplikasi . Muat naik preskripsi ubat ke aplikasi dan pesanan ubat akan dihantar ke rumah anda dengan segera. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store atau Google Play!

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Tinnitus.
Hearingsol. Diakses pada tahun 2021. Adakah Tinnitus Akan Berjauhan Apabila Jangkitan Telinga Menyembuhkan?
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Jangkitan Telinga (Telinga Tengah).
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Jangkitan Telinga Tengah (Otitis Media).

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found