Menyebabkan Nafas Sesak, Adakah Paru-Paru Basah Dapat Dicegah?

"Paru-paru basah atau radang paru-paru adalah penyakit paru-paru yang perlu diperhatikan. Apabila ia berlaku pada orang yang mempunyai sistem imun yang lemah, radang paru-paru boleh menyebabkan akibat yang serius. Namun, berita baiknya adalah terdapat beberapa cara untuk mencegah radang paru-paru. "

, Jakarta - Pneumonia adalah jangkitan yang menyebabkan keradangan pada satu atau kedua paru-paru. Penyakit ini menyebabkan kantung udara paru-paru (alveoli) dipenuhi dengan cairan atau nanah, yang boleh menyebabkan penderita mengalami sesak nafas.

Keparahan pneumonia boleh berbeza-beza dari ringan hingga mengancam nyawa. Walau bagaimanapun, penyakit ini boleh menyebabkan kesan yang paling serius pada bayi dan anak kecil, orang yang berumur 65 tahun ke atas dan orang yang mempunyai masalah kesihatan atau sistem imun yang lemah. Oleh itu, radang paru-paru perlu diperhatikan. Jadi, adakah cara untuk mencegah paru-paru basah?

Baca juga: Kenali Bahaya Paru-paru Basah untuk Kesihatan

Ketahui Jenis-Jenis Paru-Paru Basah dan Penyebabnya

Paru-paru basah boleh disebabkan oleh banyak kuman, tetapi yang paling biasa adalah bakteria dan virus di udara yang anda hirup. Tubuh biasanya dapat mencegah kuman ini daripada menjangkiti paru-paru. Namun, ada kalanya kuman dapat mengalahkan sistem imun anda.

Beberapa contoh kuman yang menyebabkan paru-paru basah, termasuk bakteria Streptococcus pneumoniae dan Mycoplasma pneumoniae , Virus RSV, kulat, dan termasuk virus korona yang kini endemik. Di samping itu, gaya hidup, seperti merokok dan minum alkohol terlalu banyak juga dapat meningkatkan peluang anda menghidap radang paru-paru.

Kadang kala, anda boleh dijangkiti kuman pneumonia dan tidak mengetahuinya. Doktor memanggil keadaan itu "pneumonia berjalan". Sekiranya radang paru-paru anda disebabkan oleh bakteria atau virus, anda berpotensi menyebarkannya kepada orang lain.

Sebilangan orang mendapat "pneumonia yang berkaitan dengan ventilasi" jika mereka mendapat jangkitan semasa berada di ventilator, yang merupakan mesin di hospital yang membantu anda bernafas.

Sekiranya anda mendapat radang paru-paru semasa berada di hospital dan bukannya menggunakan ventilator, keadaan ini disebut sebagai radang paru-paru "dirawat di hospital". Walau bagaimanapun, kebanyakan orang mendapat "radang paru-paru yang diperoleh masyarakat", yang bermaksud mereka tidak mendapatnya di hospital.

Sekiranya anda menghidap radang paru-paru bakteria, anda akan dirawat dengan antibiotik. Pastikan anda mengambil semua ubat yang diberikan oleh doktor anda, walaupun anda mula berasa lebih baik. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai radang paru-paru virus, antibiotik tidak akan membantu. Anda perlu berehat, minum banyak cecair, dan minum ubat untuk demam.

Anda mungkin perlu pergi ke hospital jika gejala anda teruk atau anda mempunyai keadaan lain yang boleh menyebabkan komplikasi. Terlepas dari jenis radang paru-paru yang dialami, penderita disarankan untuk banyak berehat.

Baca juga: Mengalami Gejala Pneumonia, Sekiranya Anda Berjumpa Pakar Paru-paru?

Pencegahan Paru-Paru Basah

Walaupun berjangkit, berita baiknya ialah radang paru-paru dapat dicegah. Berikut adalah cara yang boleh anda lakukan untuk mencegah radang paru-paru:

  • Dapatkan Vaksin

Ada dua vaksin yang dapat digunakan untuk mencegah radang paru-paru, iaitu vaksin pneumokokus dan vaksin selesema. Vaksin pneumokokus dapat membantu mencegah radang paru-paru yang disebabkan oleh bakteria Pneumokokus . Sementara vaksin selesema dapat mengurangkan risiko radang paru-paru akibat selesema.

Vaksin radang paru-paru penting untuk diberikan kepada orang yang berisiko tinggi terkena penyakit ini, iaitu:

  • 65 tahun ke atas
  • Asap
  • Mempunyai keadaan kronik tertentu, seperti asma, penyakit paru-paru, diabetes, penyakit jantung, penyakit sel sabit, atau sirosis.
  • Mempunyai sistem kekebalan tubuh yang lemah kerana HIV / AIDS, kegagalan buah pinggang, limpa yang rosak atau dikeluarkan, pemindahan organ baru-baru ini, atau menerima kemoterapi.
  • Mempunyai implan koklea (alat elektronik yang membantu pendengaran).

Doktor juga mengesyorkan vaksin pneumonia yang berbeza untuk kanak-kanak di bawah umur 2 tahun dan kanak-kanak berumur 2-5 tahun yang berisiko tertentu untuk menghidap penyakit pneumokokus. Kanak-kanak yang pergi ke pusat jagaan kanak-kanak juga harus diberi vaksin. Doktor juga mengesyorkan suntikan selesema untuk kanak-kanak berusia lebih dari 6 bulan.

  • Amalkan Kebersihan yang Baik

Basuh tangan anda dengan kerap menggunakan sabun dan air atau pembersih tangan berasaskan alkohol.

  • Jangan merokok

Merokok merosakkan paru-paru anda dan menjadikan tubuh anda lebih sukar untuk mempertahankan diri daripada kuman dan penyakit. Sekiranya anda merokok, berbincanglah dengan doktor keluarga anda untuk berhenti secepat mungkin.

  • Mengamalkan Corak Gaya Hidup Sihat

Makan makanan seimbang yang penuh dengan buah-buahan dan sayur-sayuran. Bersenam secara teratur dan tidur yang cukup dapat membantu sistem ketahanan badan anda tetap kuat.

  • Elakkan Orang Sakit

Berada di sekitar orang sakit meningkatkan risiko menangkap apa yang mereka ada. Sekiranya anda perlu menjaga ahli keluarga yang sakit di hospital, jangan lupa memakai topeng.

Baca juga: Sebelum Melakukan Vaksin Pneumonia, Perhatikan 3 Perkara Ini

Itu adalah cara untuk mencegah paru-paru basah. Sekiranya anda mengalami sakit dada ketika bernafas atau batuk, keletihan, demam, berpeluh dan menggigil, anda harus segera berjumpa doktor. Kerana, gejala ini boleh menjadi gejala radang paru-paru. Dengan mengesan radang paru-paru lebih awal, rawatan dapat dilakukan lebih awal untuk mencegah keparahan penyakit.

Nah, sekarang anda boleh pergi ke doktor dengan mudah melalui aplikasi . Yang perlu anda buat adalah membuat temu janji di hospital pilihan anda melalui aplikasi dan anda boleh berjumpa doktor mengikut jadual. Ayuh, muat turun permohonan sekarang.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Pneumonia.
Perkhidmatan kesihatan Kebangsaan. Diakses pada tahun 2021. Pneumonia.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found