6 Punca Hamil Muda Kerosakan Keguguran

, Jakarta - Ibu yang hamil pastinya mengharapkan bayi dalam kandungan tetap sihat sehingga tiba masanya untuk dilahirkan. Namun, ternyata tidak sedikit wanita hamil yang keguguran pada usia kehamilan yang sangat muda, iaitu sekitar 5-12 minggu. Walaupun penyebabnya boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, secara amnya keguguran pada trimester pertama adalah disebabkan oleh masalah dengan janin dan gaya hidup. Hampir tidak ada wanita hamil yang ingin mengalami keguguran. Oleh itu, ketahui beberapa faktor berikut yang menyebabkan keguguran sehingga ibu dapat mengelakkan keadaan yang tidak diingini ini berlaku.

1. Kelainan Kromosom pada Bayi

Doktor percaya bahawa kelainan tertentu dalam kromosom janin yang sedang berkembang menghalang janin daripada terus hidup dan akhirnya batal. Keadaan ini dianggap salah satu penyebab kebanyakan kes keguguran pada trimester pertama, terutama pada wanita yang tidak mempunyai sejarah keguguran.

Punca keabnormalan kromosom janin masih belum diketahui dengan pasti. Namun, sebilangan penyelidik percaya kesalahan boleh berlaku tanpa sebab semasa pembahagian sel. Sementara itu, menurut penyelidik lain, pengaruh persekitaran dapat meningkatkan risiko keguguran, misalnya wanita hamil yang bekerja di kilang yang mengedarkan bahan kimia beracun. Wanita hamil berusia lebih dari 35 tahun juga berisiko mengalami janin dengan kelainan kromosom.

Baca juga: Risiko Mengandung di Usia Tua (Lebih dari 40 Tahun)

2.Keracunan makanan

Beberapa jenis virus dan bakteria yang terdapat dalam makanan tertentu boleh menyebabkan wanita hamil keguguran. Keguguran akibat keracunan makanan lebih sering berlaku pada kehamilan pada trimester kedua dan ketiga, tetapi tidak mustahil ini juga berlaku pada wanita yang sedang hamil. Itulah sebabnya wanita hamil perlu memperhatikan pengambilan makanan yang dimakan. Anda tidak boleh makan secara sembarangan, kerana boleh memberi kesan buruk kepada si Kecil.

Baca juga: 5 Makanan Yang Harus Dielakkan oleh Ibu Hamil

3.Penyakit Kongenital

Kehadiran penyakit kongenital yang dialami oleh wanita hamil, seperti sindrom antiphospholipid (APS), yang merupakan keadaan ketika antibodi menyerang tisu dan embrio tubuh sendiri, juga dapat menyebabkan keguguran. Selain itu, penyakit lain seperti diabetes mellitus, seliak, tekanan darah tinggi, anemia, dan penyakit tiroid juga boleh mengganggu pertumbuhan janin dan berisiko menyebabkan keguguran. Oleh itu, penting untuk melakukan pemeriksaan pranatal secara berkala, agar penyakit ini dapat dikesan lebih awal dan dirawat secepat mungkin, agar wanita hamil dapat menghindari keguguran.

4. Tabiat Merokok Ibu

Ibu yang masih merokok semasa mengandung berisiko tinggi mengalami keguguran. Ini kerana merokok boleh merosakkan saluran darah ibu, sehingga pengambilan nutrien untuk janin terhambat. Janin yang tidak mendapat cukup makanan dan oksigen kemudian tidak dapat berkembang dan akhirnya mati.

5. Tekanan

Bagi wanita hamil yang mempunyai aktiviti yang kuat, ibu perlu lebih berhati-hati, kerana tekanan dan terlalu letih boleh mengganggu keadaan janin. Apabila ibu merasa tertekan, saluran darah di badan ibu akan menyusut, menyebabkan bekalan darah dan oksigen ke janin tersumbat. Selain itu, tekanan juga dapat membuat sistem imun ibu menurun. Akibatnya, tubuh wanita hamil menjadi rentan terhadap pelbagai jenis virus dan kuman yang juga berpotensi membahayakan janin.

6. kekurangan zat makanan

Pada peringkat awal kehamilan, ibu wajib memenuhi keperluan pemakanan yang baik dan seimbang untuk perkembangan janin. Dua bahan terpenting pada trimester pertama ialah asid folik dan zat besi. Sekiranya ibu tidak memperhatikan pemakanan makanan yang dimakannya dan lebih kerap memakannya makanan ringan , maka pertumbuhan janin dapat terhambat dan tidak jarang menyebabkan keguguran.

Baca juga: Inilah yang berlaku apabila wanita hamil kekurangan zat makanan

Oleh itu, ibu-ibu yang hamil disarankan untuk memeriksa kandungannya secara rutin dan mengamalkan gaya hidup sihat agar kesihatan janin terjaga sehingga hari kelahiran. Sekiranya wanita hamil mengalami masalah kesihatan tertentu, gunakan saja aplikasi tersebut . Anda boleh menghubungi doktor dan meminta nasihat kesihatan melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.