Ganggu aktiviti, berikut adalah 2 cara untuk mengatasi masalah sakit gigi

, Jakarta - Gigi bijak adalah gigi terakhir untuk menembusi gusi ketika seseorang berusia 20-an. Gigi ini tumbuh di bahagian belakang mulut seseorang. Biasanya terdapat empat gigi kebijaksanaan dengan satu di setiap sudut paling jauh dari gusi atas dan bawah. Sakit gigi yang bijaksana dapat hilang dengan sendirinya, tetapi dalam beberapa kes memerlukan rawatan di hospital atau pembedahan pergigian.

Baca juga: Adakah Semua Orang akan Menumbuhkan Gigi Bijaksana?

Ramai orang memutuskan untuk membuang gigi kebijaksanaan mereka. Ini kerana gigi boleh menyebabkan gusi terasa sangat sakit dan mengganggu aktiviti makan. Jadi, adakah rawatan semula jadi untuk menghilangkan sakit gigi sebelum diekstraksi?

Gejala Sakit Gigi Bijaksana

Sebilangan orang yang mempunyai gigi bijak mungkin tidak mempunyai masalah sama sekali, sementara yang lain mempunyai gejala yang jelas. Pertumbuhan gigi bijak dapat menembusi gusi atau hanya tumbuh separuh atau hanya sebahagian. Gigi kebijaksanaan yang sebahagiannya pecah boleh menyebabkan makanan mudah terperangkap, jadi seseorang mungkin sukar untuk membersihkan gigi lebih sukar.

Bagi seseorang yang mempunyai gigi kebijaksanaan yang sebahagiannya meletus, rasa sakit cenderung lebih sengit daripada gigi yang telah menembusi gusi. Gejala kesakitan akibat pertumbuhan gigi kebijaksanaan adalah:

  • Sakit atau bengkak di sekitar rahang;

  • Gusi merah, bengkak, atau berdarah;

  • Nafas berbau;

  • Rasa tidak sedap di mulut;

  • Kesukaran membuka mulut.

Baca juga: Menjelang Pembedahan Gigi Kebijaksanaan, Apa yang Perlu Disiapkan?

Bilakah Gigi Bijak Perlu Dihilangkan?

Anda mungkin tertanya-tanya, kapan dan dalam keadaan apa gigi kebijaksanaan boleh ditinggalkan, diekstrak atau mesti dikendalikan. Sekiranya anda mengalami sakit gigi kerana pertumbuhan gigi bijak, anda harus berjumpa doktor. Biasanya, pertumbuhan gigi kebijaksanaan yang tidak menimbulkan masalah, doktor mungkin menasihatkan untuk meninggalkannya.

Walau bagaimanapun, jika rasa sakit tidak hilang walaupun gigi benar-benar meletus, doktor anda mungkin mencadangkan mengeluarkan gigi. Sementara itu, dalam kes gigi yang pecah sebahagiannya, doktor mungkin perlu melakukan prosedur pembedahan. Doktor memutuskan untuk tidak mengambil tindakan, gigi tetap harus dipantau untuk masalah pergigian yang mungkin berlaku.

Cara Mengurangkan Sakit Gigi Kebijaksanaan

Sebelum memeriksa keadaan gigi kebijaksanaan kepada doktor, rawatan berikut dapat dilakukan untuk mengurangkan kesakitan, iaitu:

  1. Garam Garam Air

Salah satu kaedah yang paling popular untuk menghilangkan sakit gigi adalah berkumur dengan air garam. Bilas gusi dengan air suam dan garam dapat membunuh bakteria berbahaya dan melegakan sakit gigi. Selain mencederakan gusi, gigi bijak dapat mencederakan gigi lain dan menyebabkan luka. Jadi, menjaga mulut bersih dari bakteria dengan berkumur air garam adalah penyelesaian yang tepat.

Baca juga: Baru Membesar, Mengapa Gigi Sakit Bijaksana?

  1. Aspirin

Aspirin, yang biasanya digunakan untuk menghilangkan sakit kepala, juga berfungsi untuk meredakan sakit gigi. Sebelum mengambil aspirin, perhatikan label dengan teliti dan jangan mengambil lebih daripada dos yang disyorkan. Elakkan mengambil aspirin secara berterusan tanpa pengawasan doktor. Sekiranya anda memerlukan aspirin, beli melalui aplikasi hanya. Setelah membuat pesanan melalui aplikasi , ubat dihantar ke destinasi dalam masa satu jam.

Itulah maklumat yang berkaitan dengan sakit gigi kebijaksanaan yang perlu anda ketahui. Pastikan anda berjumpa doktor gigi secara berkala untuk mengesan pertumbuhan gigi bijak dan membersihkan plak yang boleh menyebabkan jangkitan.

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini (Diakses pada tahun 2019). Cara untuk melegakan gigi kebijaksanaan yang menyakitkan.
Talian Kesihatan (Diakses pada 2019). Yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Gigi Kebijaksanaan yang Terpengaruh.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found