Sakit Dada Tidak Lebih Baik, Sekiranya Anda Berjumpa dengan Ahli Kardiologi?

Anda harus menghubungi doktor anda dengan segera sekiranya anda mengalami sakit dada yang berulang ketika coraknya berkaitan dengan situasi tertentu, seperti bersenam atau ketika badan anda tegang. Ini kerana gejala ini adalah tanda bahawa anda memerlukan ujian tekanan untuk mencari penyakit jantung yang mendasari. "

, Jakarta - Tahukah anda bahawa jantung adalah otot yang bekerja sangat keras dan berdenyut lebih dari 100,000 kali sehari? Sakit dada adalah salah satu tanda utama masalah jantung. Walaupun ada sebab lain dari sakit dada yang tidak berkaitan dengan jantung, tidak dapat dinafikan bahawa sakit dada yang tidak membaik boleh menjadi tanda serangan jantung.

Ketika berkaitan dengan kesihatan jantung, sakit dada yang biasanya dialami akan memicu sensasi dada yang kusam, seperti menekan atau menekan. Kesakitan juga boleh memancar ke lengan kiri atau memancar ke rahang. Sekiranya anda berjumpa dengan pakar kardiologi jika sakit dada anda tidak bertambah baik? Baca lebih lanjut di sini!

Tanda-tanda Sakit Dada Yang Memerlukan Pemeriksaan Doktor

Anda harus menghubungi doktor anda dengan segera sekiranya anda mengalami sakit dada yang berulang ketika coraknya berkaitan dengan situasi tertentu, seperti bersenam atau ketika badan anda tegang. Ini kerana gejala ini adalah tanda bahawa anda memerlukan ujian tekanan untuk mencari penyakit jantung yang mendasari.

Baca juga: Ketahui Punca Sakit Dada yang Datang dan Berlangsung

Anda perlu berjumpa dengan pakar kardiologi jika sakit dada anda berkaitan dengan aktiviti, seperti memvakum atau menaiki tangga. Terutama jika kejadian itu sangat serius yang menyebabkan ketidakselesaan yang sangat teruk dan bahkan tidak hilang. Sekiranya ini berlaku, anda harus pergi ke ER kerana ia mungkin disebabkan oleh serangan jantung atau masalah serius yang lain.

Gejala yang berkaitan dengan sakit dada yang menunjukkan perlunya pemeriksaan kepada pakar kardiologi adalah seperti berikut:

1. Berlangsung beberapa minit, bukan beberapa saat

2. Diiringi oleh sesak nafas

3. Terburuk dengan kehilangan kesedaran atau hampir pingsan

4. Mual atau muntah

5. Berpeluh berlebihan

6. Sensasi pusing

7. Didatangkan dengan nadi yang cepat atau tidak teratur

Mengenai sakit dada, ada tindakan yang dapat dilakukan untuk mencegah sakit dada. Apa benda itu?

Baca juga: Sakit Dada Semasa Bersenam, Inilah Beberapa Punca

1. Berhenti merokok

Merokok boleh meningkatkan kemungkinan anda mengalami masalah kesihatan jantung. Paling baik, pakar perubatan mengesyorkan berhenti merokok sebagai langkah pencegahan yang ketara.

2. Sukan

Persatuan Jantung Amerika mengesyorkan sekurang-kurangnya 150 minit seminggu aktiviti aerobik. Ini bermaksud berjalan kaki, joging, atau berenang 30 minit, sekurang-kurangnya lima hari seminggu.

3. Pemeriksaan rutin

Selalu melakukan pemeriksaan fizikal termasuk ujian darah sekurang-kurangnya sekali setahun sangat digalakkan. Ini dilakukan untuk memastikan tekanan darah dan kadar kolesterol berada dalam kisaran yang sihat dan anda tidak menghidap diabetes yang tidak didiagnosis.

Baca juga: Adakah benar-benar berbahaya untuk mandi ketika anda berpeluh setelah bersenam?

4. Ambil ubat

Bercakap dengan doktor anda mengenai sama ada anda harus mula mengambil aspirin setiap hari untuk mengurangkan risiko penyakit jantung dan strok.

Kini anda dapat menebus ubat preskripsi dengan mudah di . Tidak perlu meninggalkan rumah, pesanan anda dapat dihantar ke rumah anda dalam masa kurang dari satu jam. Praktikal bukan? Mari cepat muat turun sekarang masuk telefon pintar awak!

Baca juga: 3 Jenis Serangan Jantung yang Perlu Diperhatikan

Perlu diingat bahawa orang dengan keadaan kesihatan tertentu dapat meningkatkan risiko mereka terkena penyakit jantung. Sekiranya anda mempunyai tekanan darah tinggi, anda berisiko terkena serangan jantung.

Tekanan darah adalah kekuatan tekanan darah ke dinding arteri. Tekanan darah yang meningkat secara kronik menyebabkan jantung bekerja lebih keras untuk mengedarkan darah, dan meningkatkan risiko serangan jantung dan strok.

Kemudian, terdapat hubungan yang kuat antara penyakit kardiovaskular dan diabetes. Gula darah yang kurang terkawal mempengaruhi fungsi saluran darah dan sangat meningkatkan risiko terkena penyakit arteri koronari. Ahli kardiologi boleh bekerjasama dengan doktor penjagaan primer untuk membantu menentukan strategi rawatan atau pencegahan apa yang dapat menurunkan risiko anda mengalami serangan jantung.

Rujukan:
Perubatan Barat Laut. Diakses pada 2021. 10 Tanda Sudah tiba masanya untuk berjumpa dengan Ahli Kardiologi
Beaumont.org. Diakses pada tahun 2021. Bilakah Bercakap dengan Doktor Anda Mengenai Sakit Dada

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found