Perlu mengetahui pengurusan pembedahan pada bayi dengan stenosis pilorik

, Jakarta - Stenosis pilorik adalah gangguan yang terjadi pada sistem pencernaan bayi yang menghalang makanan memasuki usus kecil. Keadaan ini boleh mengakibatkan bayi tidak mendapat pengambilan nutrien yang diperlukannya, mengalami penurunan berat badan, malah boleh membawa maut. Oleh itu, stenosis pilorik perlu segera dirawat dengan pembedahan. Ayuh, ketahui bagaimana prosedur pembedahan untuk bayi dengan stenosis pilorik seperti di bawah.

Apakah Stenosis Pyloric?

Stenosis pilorik adalah keadaan yang jarang berlaku di mana saluran pilorik menjadi sempit. Penyempitan berlaku kerana otot pilorus menebal, menghalang makanan memasuki usus bayi. Saluran pilorus seharusnya membawa makanan dan minuman yang mengandungi nutrien untuk dibawa dari perut ke duodenum.

Sekiranya penyempitan semakin teruk, nutrien tidak dapat memasuki duodenum dan makanan tidak dapat dicerna sepenuhnya. Bayi yang mengalami keadaan ini mengalami beberapa perkara, seperti muntah, dehidrasi, penurunan berat badan, dan merasa lapar sepanjang masa dengan menunjukkan keinginan untuk menyusui.

Baca juga: 4 Gangguan Perut Yang Rentan Menyerang Kanak-kanak

Seberapa Umum Bayi Dengan Penyakit Ini?

Penyakit ini jarang berlaku, sekurang-kurangnya hanya 2 hingga 3 kes dalam 1000 kelahiran. Kelainan biasanya muncul ketika bayi berusia 2 hingga 8 minggu, tetapi beberapa aduan boleh berlaku ketika bayi berusia 6 bulan.

Baca juga: Kelahiran Bayi Pramatang, Benarkah Punca Stenosis Pyloric?

Prosedur Pembedahan untuk Mengubati Stenosis Pyloric

Untuk merawat stenosis pilorik, pembedahan sering menjadi pilihan tindakan yang dilakukan. Pada hari yang sama setelah diagnosis disahkan, prosedur pembedahan (piloromiotomi) juga akan dijadualkan dengan segera. Sekiranya bayi mengalami dehidrasi atau tahap elektrolit yang tidak seimbang, dia akan diberi cairan dan nutrien melalui IV sebelum pembedahan.

Pada prosedur piloromiotomi, pasukan pembedahan akan memotong lapisan luar otot pilorus yang menebal sehingga lapisan dalam otot dapat menonjol sehingga saluran pilorik akan dibuka. Pyloromyotomy juga sering dilakukan dengan pembedahan invasif yang minimum.

Alat ramping yang disebut laparoskop akan dimasukkan melalui sayatan kecil yang dibuat di dekat butang perut bayi. Pemulihan dari prosedur laparoskopi biasanya lebih cepat daripada pemulihan dari pembedahan tradisional. Selain itu, pembedahan invasif minimum ini juga meninggalkan bekas luka yang lebih kecil.

Pembedahan untuk merawat stenosis pilorik pada bayi adalah singkat, tetapi bayi biasanya perlu tinggal di hospital sekurang-kurangnya 1 hingga 2 hari. Bayi yang telah berjaya menjalani operasi ini, tidak akan pulih dengan segera kerana perutnya masih perlu menyesuaikan diri untuk beberapa waktu. Oleh itu, doktor biasanya akan memberikan ubat penahan sakit kepada bayi.

Selepas pembedahan, bayi juga mungkin diberi cairan intravena selama beberapa jam. Kemudian, ibu yang baru dapat menyusukan bayi semula setelah 12-24 jam. Anak kecil anda mungkin mahu menyusui lebih kerap setelah saluran pencernaannya diperbaiki. Pada sesetengah bayi, muntah juga boleh berlaku selama beberapa hari selepas pembedahan.

Ibu bapa perlu menyedari kemungkinan komplikasi yang boleh berlaku dari pembedahan stenosis pilorik, iaitu pendarahan dan jangkitan. Walau bagaimanapun, komplikasi ini sangat jarang berlaku dan pembedahan biasanya memberikan hasil yang sangat baik dalam keadaan bayi.

Baca juga: Bagaimana Mendiagnosis Stenosis Pyloric?

Nah, itulah penjelasan mengenai pembedahan yang dilakukan untuk merawat stenosis pilorik pada bayi. Sentiasa periksa keadaan kesihatan anak kecil anda dengan menggunakan aplikasi tersebut . Ibu boleh menggunakan perkhidmatan itu Berbual dengan Doktor dan berbincang dengan doktor melalui pilihan komunikasi Berbual, dan Panggilan Suara / Video untuk membincangkan masalah kesihatan yang dialami oleh Si Kecil. Pantas muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Stenosis pilorik.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found