Adakah Air Beras Betul Bermanfaat untuk Kesihatan Kulit?

Menurut kajian yang dilakukan oleh Jabatan Toksikologi di Vrije Universiteit Brussels di Belgium, air beras dapat membantu menyembuhkan radang kulit. Kerana air beras mengandungi vitamin A, vitamin C, vitamin E, flavonoid, dan sebatian fenolik yang membantu meremajakan kulit. Ada beberapa jenis air beras yang digunakan untuk perawatan kulit, yaitu air beras yang direbus, diperam, atau direndam. "

, Jakarta - Air beras, terutama air yang tersisa setelah memasak nasi, dipercayai menjadikan rambut lebih kuat dan cantik. Air padi telah lama digunakan untuk kecantikan dan penjagaan kulit di Jepun.

Air beras dipercayai dapat menenangkan dan menegangkan kulit, serta memperbaiki keadaan kulit yang rosak. Menurut kajian yang dilakukan oleh Jabatan Toksikologi di Vrije Universiteit Brussels di Belgium, dikatakan bahawa keadaan kulit seperti radang, ruam, dan dermatitis dapat diatasi dengan mandi air beras dua kali sehari.

Mencerahkan untuk Merawat Jerawat

Air beras mengandungi pati semulajadi yang tinggi sehingga dapat merawat gangguan kesihatan kulit yang kronik termasuk jerawat. Baca lebih lanjut di sini faedah air beras untuk kesihatan kulit.

Baca juga: 6 Khasiat Air Beras untuk Kecantikan

1. Mencerahkan Kulit

Air beras dapat digunakan untuk mencerahkan kulit atau mengurangkan bintik-bintik gelap. Sebenarnya, banyak produk kecantikan termasuk sabun, toner, dan krim mengandungi air beras.

Satu kajian tahun 2013 menunjukkan air beras yang ditapai dapat membantu memperbaiki kerosakan akibat sinar matahari. Air beras yang ditapai dapat meningkatkan kolagen pada kulit, yang menjadikan kulit kenyal dan membantu mencegah keriput. Selain itu, air beras yang ditapai mempunyai sifat pelindung matahari semula jadi, sehingga dapat melindungi kulit dari sinar matahari. Kajian lain juga menunjukkan bahawa air beras fermentasi kaya dengan antioksidan.

2. Rawatan untuk Kulit Kering

Air beras diketahui dapat membantu kerengsaan kulit yang disebabkan oleh sodium laurel sulfate (SLS). SLS adalah ramuan yang sering dijumpai dalam banyak produk penjagaan kulit. Menggunakan air beras dua kali sehari dapat melembapkan kulit yang telah kering dan rosak oleh SLS.

3. Rawatan untuk Keadaan Ekzema.

Menyapu air beras ke wajah anda menenangkan kulit, menghilangkan cela yang disebabkan oleh keadaan kulit seperti eksim, dan membantu proses penyembuhan.

Baca juga: 5 Khasiat Tersembunyi Air Beras untuk Kesihatan

4. Perlindungan Kulit Kerana Pendedahan Matahari

Bahan-bahan semula jadi yang terdapat dalam beras terbukti dapat membantu melindungi kulit dari sinar matahari. Air beras adalah pelindung matahari semula jadi, melindungi kulit dari kesan berbahaya dari sinar UV. Selain itu, air beras juga dapat digunakan untuk merawat kulit yang terbakar sinar matahari. Cukup sapukan pada kulit yang terkena sinar matahari, dan ia akan membantu kulit sembuh lebih cepat, serta membantu mengetatkan liang yang terbuka.

5. Penuaan

Air beras dapat meningkatkan keanjalan tekstur kulit yang hilang akibat dehidrasi. Air beras kaya dengan vitamin A, vitamin C, vitamin E, flavonoid, dan sebatian fenolik. Selain itu, air beras juga mengandungi asid ferulik dan allantoin perlu untuk fungsi kulit.

6. Meratakan warna kulit

Manfaat lain dari air beras adalah bahawa ia mencerahkan warna kulit yang tidak rata. Anda boleh mencelupkan bola kapas ke dalam air beras yang ditapai dan mengurut ke seluruh wajah anda. Air padi berfungsi dengan sangat berkesan dalam merawat jeragat wajah kerana terdedah kepada cahaya matahari dan keadaan hiperpigmentasi.

Cara Menggunakan Air Beras untuk Kulit

Terdapat beberapa cara untuk menyediakan air beras untuk kesihatan kulit, berikut adalah tiga cara yang biasa digunakan:

Baca juga: Bukan beras putih, ini adalah 5 jenis beras terbaik dan faedahnya

1. Mendidih air beras

Bilas beras hingga bersih dan keringkan. Gunakan lebih kurang empat kali lebih banyak air daripada beras. Kacau nasi dan air bersama-sama dan didihkan. Ambil sudu dan tekan nasi untuk melepaskan bahan semula jadi yang bermanfaat. Saring beras melalui ayak, dan dinginkan air di dalam bekas kedap udara hingga seminggu. Cairkan dengan air biasa sebelum digunakan.

2. Merendam air beras

Anda juga boleh membuat air beras dengan merendam beras ke dalam air. Ikuti proses yang sama seperti di atas. Biarkan beras merendam di dalam air sekurang-kurangnya 30 minit sebelum menekan beras, dan saringnya melalui ayak.

3. Air beras yang ditapai

Untuk membuat air beras yang diperam, gunakan proses yang sama untuk merendam beras. Kemudian, tapis nasi dan biarkan di dalam balang pada suhu bilik selama satu atau dua hari. Apabila bekas mula berbau masam, masukkan ke dalam peti sejuk. Cairkan dengan air biasa sebelum digunakan.

Itulah maklumat mengenai penggunaan air beras untuk kesihatan kulit. Sekiranya anda perlu membeli ubat jerawat, anda boleh melakukannya di ya!

Rujukan:
Femina.in. Diakses pada tahun 2021. Manfaat air beras untuk rambut dan kulit
Zaman India. Diakses pada tahun 2021. Jangan buang air beras itu, gunakan seperti ini!
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Adakah Mencuci Muka dengan Air Beras dapat Membantu Kulit Anda?

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found