Perhatikan Gejala Skizofrenia yang Dialami oleh Warga Emas

, Jakarta - Skizofrenia umumnya mula menunjukkan gejala pada usia remaja hingga pertengahan dewasa. Ciri-ciri gangguan mental ini biasanya akan mula muncul ketika penghidapnya berumur antara 15 tahun hingga 30 tahun. Walau bagaimanapun, gejala keadaan ini juga boleh muncul pada orang yang berumur atau tua. Jadi, apakah gejala skizofrenia pada orang tua?

Sebelum ini, harap maklum, skizofrenia adalah sejenis gangguan mental yang boleh menyerang sesiapa sahaja. Penyakit yang berlaku dalam jangka masa panjang tidak boleh dipandang ringan. Secara umum, keadaan ini menunjukkan gejala yang menyebabkan penderita mengalami halusinasi, khayalan, perubahan tingkah laku, hingga kekeliruan dalam berfikir.

Baca juga: 5 Ketidakfahaman mengenai Skizofrenia yang dipercayai oleh orang biasa

Skizofrenia pada Warga Emas

Gejala skizofrenia juga boleh muncul pada orang tua. Sebenarnya, secara amnya gejala yang muncul pada orang tua dan rata-rata orang tidak jauh berbeza. Orang yang mengalami gangguan ini dapat mengalami keadaan yang menyukarkan membezakan kenyataan dengan pemikiran mereka sendiri. Skizofrenia juga dapat memicu munculnya gangguan mental yang lain, seperti kemurungan, gangguan kecemasan, hingga penyalahgunaan dadah.

Walaupun begitu, terdapat pelbagai tanda-tanda skizofrenia yang dikatakan muncul pada orang tua, termasuk:

1. Penurunan Kognitif

Dengan bertambahnya usia, perubahan pasti akan berlaku pada tubuh dan organ manusia. Salah satu perubahan boleh berlaku pada kemampuan kognitif di mana ini ternyata lebih cenderung berlaku pada orang tua yang mengalami skizofrenia. Pengendalian yang tepat dan pantas diperlukan untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini kerana skizofrenia, terutama pada orang tua.

2. Demensia

Skizofrenia pada orang tua juga cenderung memicu demensia, gangguan yang mengakibatkan penurunan ingatan dan cara berfikir. Demensia disebabkan oleh kerosakan sel saraf dan hubungan antara saraf di otak.

3. Gangguan Ingatan

Orang tua yang menderita gangguan mental ini juga dikatakan berisiko mengalami gangguan ingatan, seperti demensia pikun. Walaupun ini sebenarnya adalah perkara semula jadi yang berlaku seiring bertambahnya usia, skizofrenia pada orang tua tidak boleh diabaikan.

Berita buruknya ialah sehingga kini masih belum diketahui dengan tepat apa yang menyebabkan skizofrenia berlaku. Namun, risiko penyakit ini dikatakan meningkat disebabkan oleh beberapa faktor, seperti faktor genetik. Orang yang mempunyai sejarah keluarga skizofrenia dikatakan lebih berisiko terkena penyakit ini. Selain itu, faktor kimia otak juga boleh mencetuskan skizofrenia, di mana terdapat ketidakseimbangan tahap dopamin dan serotonin.

Baca juga: Ketahui Gejala Skizofrenia

Hingga kini masih belum ada penawar untuk skizofrenia. Namun, rawatan masih perlu dilakukan untuk mengawal dan mengurangkan gejala yang muncul. Keadaan ini juga boleh bertambah buruk pada orang tua dengan skizofrenia, kerana ini boleh mengganggu kualiti hidup dan aktiviti harian. Oleh itu, sangat penting untuk selalu menolong dan menemani ibu bapa yang menghidap skizofrenia.

Baca juga: Berikut adalah 4 Jenis Skizofrenia yang Perlu Anda Ketahui

Masih ingin tahu mengenai skizofrenia pada orang tua dan perubahan apa yang boleh berlaku? Tanya doktor di aplikasi hanya. Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!Rujukan:
Masa Psikiatri. Diakses pada tahun 2020. Skizofrenia dalam Kehidupan Nanti: Ciri-ciri Pesakit dan Strategi Rawatan.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Penyakit dan Keadaan. Skizofrenia.
Webmd Diakses pada tahun 2020. Skizofrenia dan Terapi Elektrokonvulsif (ECT).

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found