Waspada, anemia boleh meningkatkan risiko penyakit jantung

, Jakarta - Anemia adalah masalah kesihatan yang biasa. Keadaan ini disebabkan oleh kekurangan sel darah merah yang sihat untuk membawa cukup oksigen ke tisu badan anda. Anemia boleh bertahan hanya sementara atau dalam jangka panjang, dengan keparahan yang berbeza-beza, mulai dari ringan hingga parah.

Walau bagaimanapun, anemia biasanya dapat dirawat dengan pelbagai rawatan yang disesuaikan dengan penyebabnya. Walaupun begitu, masalah kesihatan yang satu ini tidak boleh dibiarkan begitu sahaja. Sekiranya tidak dirawat, anemia boleh menyebabkan sejumlah komplikasi. Salah satunya adalah penyakit jantung.

Baca juga: Inilah Cara Mencegah Anemia pada Remaja

Anemia dan Hubungannya dengan Penyakit Jantung

Jumlah sel darah merah yang rendah dalam tubuh dalam kes anemia boleh disebabkan oleh kekurangan zat besi. Anemia jenis ini juga dikenali sebagai anemia kekurangan zat besi. Zat besi adalah bahan asas dalam pembentukan hemoglobin dalam darah yang mempunyai peranan penting dalam membawa oksigen.

Tanpa tahap zat besi yang mencukupi, tubuh tidak dapat menghasilkan hemoglobin yang mencukupi untuk menghantar oksigen ke tisu badan. Itulah sebabnya penghidap anemia akan merasa letih dan lemah.

Keadaan ini juga memburukkan lagi kerja jantung. Apabila badan tidak menghasilkan hemoglobin yang mencukupi, bekalan oksigen ke jantung secara automatik berkurang. Akibatnya, jantung harus bekerja lebih keras untuk menampung kekurangan oksigen dalam darah.

Sekiranya keadaan ini tidak diperiksa, lama-kelamaan jantung boleh rosak, sehingga meningkatkan risiko penghidap anemia untuk menghidap penyakit jantung seperti jantung yang membesar atau gagal jantung. Anemia boleh menyebabkan degupan jantung yang cepat atau tidak teratur (aritmia).

Di samping itu, melancarkan dari Berita Perubatan Hari Ini , penyelidikan yang diketuai oleh Dr. Dipender Gill, seorang Penyelidik Klinikal Wellcome Trust di Imperial College London juga mendapati bahawa mempunyai tahap zat besi yang rendah dapat meningkatkan risiko penyakit arteri koronari.

Baca juga: Kenali Gejala Penyakit Jantung Koronari

Cara Mengatasi Anemia Kekurangan Zat Besi

Oleh kerana anemia kekurangan dapat meningkatkan risiko penyakit jantung, disarankan agar anda merawat keadaan ini secepat mungkin. Cara untuk mengatasi anemia kekurangan zat besi adalah dengan mengambil makanan tambahan zat besi. Doktor anda juga dapat membantu merawat penyebab kekurangan zat besi anda, jika perlu.

  • Makanan Besi

Anda boleh mengambil suplemen zat besi bebas untuk meningkatkan tahap zat besi di dalam badan anda. Tanya doktor anda mengenai dos yang tepat untuk keadaan anda. Agar tubuh dapat menyerap makanan tambahan zat besi secara optimum, berikut adalah petua untuk mengambil makanan tambahan yang perlu anda ikuti:

  • Ambil Makanan Tambahan Besi semasa Perut Kosong

Sekiranya boleh, ambil suplemen zat besi semasa perut kosong. Namun, kerana makanan tambahan ini boleh menyebabkan sakit perut, anda mungkin perlu mengambilnya selepas makan.

  • Jangan Ambil Besi dengan Antasid

Antasid, ubat untuk menghilangkan gejala pedih ulu hati cepat ini boleh mengganggu penyerapan zat besi. Ambil suplemen zat besi dua jam sebelum atau empat jam selepas anda mengambil antacid.

  • Ambil Makanan Tambahan Besi dengan Vitamin C

Vitamin C dapat meningkatkan penyerapan zat besi. Doktor anda mungkin mengesyorkan agar anda mengambil suplemen zat besi dengan segelas jus oren atau suplemen vitamin C.

Kekurangan zat besi tidak dapat diatasi dalam semalam. Anda mungkin perlu mengambil makanan tambahan besi selama beberapa bulan atau lebih lama untuk mengisi semula simpanan besi anda. Namun, anda biasanya akan mula berasa lebih sihat seminggu selepas rawatan.

Baca juga: 10 Makanan dengan Kandungan Besi Tinggi untuk Orang Tua

  • Merawat Punca Kekurangan Zat Besi

Sekiranya suplemen zat besi tidak dapat meningkatkan tahap zat besi dalam darah anda, anemia mungkin disebabkan oleh sumber pendarahan atau masalah penyerapan zat besi yang perlu dirawat oleh doktor. Bergantung pada penyebabnya, rawatan anemia kekurangan zat besi mungkin termasuk:

  • Ubat, seperti pil perancang untuk melegakan tempoh yang berat.
  • Antibiotik dan ubat lain untuk merawat ulser peptik.
  • Pembedahan, untuk membuang polip, tumor, atau fibroid yang berdarah.

Itulah penjelasan mengenai anemia yang dapat meningkatkan risiko penyakit jantung. Sekiranya anda mengalami simptom, seperti keletihan, kelemahan, kulit pucat, sakit dada, dan sakit kepala, berjumpa doktor dengan segera.

Sekarang, anda boleh mendapatkan rawatan di doktor di hospital pilihan anda dengan membuat janji melalui permohonan . Jangan lupa muat turun Aplikasi pertama adalah di Google Play dan App Store.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Anemia.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Kekurangan zat besi dapat meningkatkan risiko penyakit jantung.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Anemia kekurangan zat besi.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found