Adakah benar bahawa ibu bapa yang terlalu melindungi boleh menyebabkan gangguan mental pada anak-anak?

Jakarta - Ibu bapa mana yang tidak mahu anak mereka membesar dengan sihat dan sentiasa berada dalam keadaan selamat? Oleh sebab itu, wajar jika ibu bapa sering merisaukan anak mereka.

Namun, jika rasa bimbang itu berlebihan, inilah yang dapat menjadikan ibu bapa menjadi terlalu melindungi pada kanak-kanak. Inilah yang perlu kita perhatikan bersama. Kerana terlalu melindungi ia boleh menyebabkan masalah baru di kemudian hari,

Menurut Nathan H. Lents, Ph.D, seorang profesor biologi molekul di John Jay College, University of New York, ibu bapa yang menerapkan perlindungan ibu bapa boleh menyebabkan anak-anak mengalami gangguan mental.

Baca juga: Berikut adalah 6 Jenis Corak Keibubapaan yang Boleh Diterapkan oleh Ibu Bapa

Keibubapaan Pelindung

Gaya keibubapaan yang diterapkan oleh ibu bapa kepada anak-anak mereka sangat mempengaruhi kesihatan mental anak pada masa akan datang. Keibubapaan yang baik juga dapat melahirkan anak-anak dengan keperibadian yang baik. Walau bagaimanapun, keibubapaan yang salah secara tidak langsung boleh membahayakan nyawa anak. Sudah tentu, tidak ada ibu bapa yang mahu mencederakan anak mereka. Walau bagaimanapun, kasih sayang yang berlebihan terhadap anak-anak kadang-kadang membuat ibu bapa secara tidak sedar menerapkan keibubapaan yang salah.

Salah satu contoh keibubapaan yang salah yang sering diterapkan oleh banyak ibu bapa adalah terlalu melindungi. Keibubapaan pelindung adalah tingkah laku keibubapaan yang cenderung terlalu ketat bagi anak-anak untuk menjaga keselamatan atau mencegah anak-anak daripada bahaya atau sesuatu yang buruk.

Baca juga: Kenali Lebih Lanjut dengan Helikopter Keibubapaan

Ciri-ciri Ibu Bapa Pelindung

Kadang kala sebilangan ibu bapa tidak menyedari bahawa mereka telah menerapkan gaya keibubapaan yang terlalu melindungi. Baiklah, agar tidak tersalah anggap, inilah ciri-ciri ibu bapa yang terlalu melindungi anak mereka.

  • Sediakan segalanya untuk anak-anak.

  • Lindungi anak-anak dari kegagalan.

  • Jangan mengajar anak-anak mengenai tanggungjawab.

  • Terlalu menghiburkan kanak-kanak.

  • Mengadakan persahabatan anak.

  • Ingatkan anak-anak bahaya selalu.

  • Sentiasa memeriksa keadaan.

Kembali ke topik utama, apakah kesan perlindungan ibu bapa terhadap kesihatan mental anak-anak?

Menjejaskan Kesihatan Mental Kanak-kanak

Ingat, gangguan mental tidak selalu bermaksud gila, tetapi keadaan mental tidak normal atau terganggu. Menurut Nathan, terdapat dua gangguan mental yang mungkin dialami oleh anak-anak yang tumbuh di bawah ibu bapa pelindung, iaitu tekanan jangka pendek dan kronik. Tekanan jangka pendek masih dapat diatasi dengan mudah.

Anak-anak boleh mengalami tekanan jangka pendek sekiranya ibu bapa sering memarahi atau menegur mereka, atau mengarahkan anak-anak dengan pujukan, sehingga anak-anak mengikut kehendak ibu bapa mereka. Walaupun anak-anak yang mengalami tekanan kronik, mungkin mendapat perlakuan yang lebih kejam daripada ibu bapa mereka.

Mereka biasanya tidak berdaya dan mesti selalu mengikut arahan ibu bapa mereka. Sekiranya tidak, mereka boleh mendapat hukuman dalam bentuk fizikal, mental, dan gangguan. Kanak-kanak yang mengalami tekanan kronik boleh mengalami kegelisahan, kemurungan, gangguan mood, malah memberontak di masa depan.

Baca juga: Perlu diketahui, inilah kesan keibubapaan permisif terhadap anak-anak

Selain itu, pengasuhan pelindung juga boleh menyebabkan anak-anak mengalami gangguan kecemasan. Ini kerana pengasuhan pelindung menjadikan anak-anak tidak berpeluang mengalami situasi baru dan cenderung merasa takut untuk menghadapi segalanya. Kanak-kanak yang terlalu dilindungi juga cenderung kurang terbiasa menghadapi tekanan dan kurang mampu menghadapi situasi sukar.

Sekarang, setelah mengetahui kesan buruk yang boleh berlaku kepada anak-anak akibat pengasuhan ibu bapa, ibu bapa digalakkan untuk membesarkan anak-anak dengan bijak. Ibu bapa mungkin memberikan peraturan dan mengawasi anak-anak, tetapi melakukannya dengan bijak tanpa menggunakan hukuman badan, apalagi ancaman.

Biarkan anak membesar mengikut usianya dan memilih mengikut kehendaknya. Ibu bapa hanya bertindak sebagai pengawas dan mengarahkan anak jika dia melakukan kesalahan atau menyimpang dari norma yang berlaku.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Kenapa anda boleh meminta doktor dan psikologi secara langsung melalui aplikasi . Melalui ciri Sembang dan Panggilan Suara / Video, anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu keluar dari rumah. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Ensiklopedia Pembangunan Awal Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2019. Hubungan Ibu Bapa-Anak di Awal Kanak-kanak dan Perkembangan Kebimbangan & Kemurungan.
Keluarga yang sangat baik. Diakses pada tahun 2019. 9 Tanda Ciri Ibu Bapa yang Terlindung.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found