7 Mitos mengenai Makanan Sihat yang Perlu Diluruskan

“Mengamalkan diet yang sihat sangat penting. Walau bagaimanapun, terdapat banyak mitos makanan sihat yang benar-benar perlu dibersihkan. Bermula dari karbohidrat yang dianggap buruk untuk kesihatan, hingga wortel yang lebih sihat dimakan mentah daripada dimasak. Lihat fakta dalam perbincangan berikut. "

Jakarta - Hidup sihat bermula dengan diet, kerana apa yang anda konsumsi dapat mempengaruhi tubuh. Walau bagaimanapun, terdapat banyak mitos makanan sihat yang banyak dipercayai, tetapi sebenarnya salah. Oleh itu, adalah mustahak untuk memahami hakikat sebenar pemakanan sihat.

Memetik halaman Kesihatan Setiap Hari, dr. David L. Katz, MD., Mengatakan bahawa makan secara sihat sebenarnya sederhana. Salah satu kuncinya ialah diet harus diproses secara minimum yang merangkumi sayur-sayuran, buah-buahan, biji-bijian, kekacang, dan air.

Baca juga: Pelbagai makanan Korea yang sihat ini patut dicuba

Mitos Makanan Sihat Ini Sebenarnya Salah

Dalam soal pemakanan dan makanan sihat, tentu banyak yang perlu dipelajari. Inilah sebabnya mengapa salah faham sering berlaku. Berikut adalah beberapa mitos makanan sihat yang sebenarnya palsu:

  1. Karbohidrat Buruk dan Perlu Dielakkan

Ini adalah anggapan yang salah, kerana tubuh sebenarnya memerlukan pengambilan karbohidrat sebagai sumber tenaga. Makan karbohidrat berserat tinggi, seperti biji-bijian, kekacang, buah, dan sayur-sayuran, dikaitkan dengan penurunan risiko penyakit kronik, kata Abbey Sharp, ahli diet berdaftar di Toronto dan pengarang The Mindful Glow Cookbook.

  1. Tabiat snek tidak baik untuk badan

Snacking menghilangkan rasa lapar dan boleh bermanfaat atau merugikan, bergantung pada apa yang anda makan. Jadi, makan makanan ringan yang sihat seperti epal, walnut, pisang, wortel, atau hummus, pastinya baik untuk tubuh.

Baca juga: Kenali Pewarna Makanan Sihat dari Bahan Semula jadi

  1. Produk Organik Lebih Baik daripada Konvensional

Produk organik sememangnya pilihan yang baik. Namun, jika dikatakan lebih baik daripada produk konvensional, tidak semestinya. Makan secara sihat tidak semestinya mahal. Anda boleh membeli sayur-sayuran dan buah-buahan konvensional, kemudian mencucinya sebelum makan. Perkara yang paling penting ialah makan banyak buah dan sayur-sayuran, bukan hanya menumpukan pada kualiti dan harga.

  1. Gluten Perlu Dielakkan

Gluten adalah protein yang terdapat dalam gandum, rai, dan barli, menurut Celiac Disease Foundation. Kecuali jika anda menghidap penyakit Celiac atau kepekaan gluten, anda boleh terus memasak makanan dengan gluten, seperti biji-bijian.

  1. Versi Makanan Rendah Lemak Pasti Lebih Baik

Makanan yang berlabel "rendah lemak" sering menjadi bumerang. Dalam beberapa produk, lebih banyak natrium dan gula sering ditambahkan untuk menutup kekurangan rasa di mulut kerana proses penurunan lemak. Walaupun terdapat banyak produk hebat, tidak semua yang dilabel bebas lemak semestinya lebih sihat.

  1. Telur Buruk untuk Kesihatan

Telur sering dianggap buruk bagi kesihatan kerana mengandungi kolesterol. Bagaimanapun, memetik halaman Penerbitan Kesihatan HarvardPenyelidikan terbaru menunjukkan bahawa lemak jenuh dan trans dalam makanan dapat merangsang hati untuk menghasilkan kolesterol.

Jadi, kebimbangan yang lebih besar mengenai tahap kolesterol yang tidak sihat dalam tubuh adalah makanan yang kaya dengan lemak tepu, tidak semestinya makanan yang tinggi kolesterol. Lebih-lebih lagi, telur adalah makanan yang rendah lemaknya, jika dibandingkan dengan nutrien penting lain yang terdapat di dalamnya.

Baca juga: 10 Makanan Serat Tinggi yang Disarankan untuk Dimakan

  1. Lobak Mentah Lebih Berkhasiat daripada Memasak

Antioksidan dapat ditingkatkan ketika beberapa sayur dimasak. Sebagai contoh, dalam kajian tahun 2008 di Jurnal Kimia Pertanian dan Makanan, dipetik dari halaman Yang Sihat, para penyelidik mendapati bahawa memasak wortel sebenarnya meningkatkan nilai pemakanannya.

Rebus wortel menyebabkan karotenoid (antioksidan) meningkat 14 peratus, sedangkan dengan kaedah memasak lain, terutama menggoreng, menyebabkan penurunan nilai antioksidan. Jadi, adalah salah jika wortel dianggap lebih sihat ketika mentah daripada dimasak.

Itulah beberapa mitos makanan sihat yang perlu diluruskan. Selamat menjalani diet yang sihat dan seimbang. Sekiranya anda merasakan pengambilan nutrien anda tidak mencukupi, anda boleh menggunakan aplikasi tersebut untuk membeli makanan tambahan, bila-bila masa dan di mana sahaja.

Rujukan:
Yang Sihat. Diakses pada tahun 2021. Makan Sihat: 21 Mitos Makanan yang Masih Anda Fikirkan Benar.
Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada tahun 2021. 20 Mitos Makanan dan Pemakanan Popular yang Tidak Harus Anda Percayai.
Rangkaian Makanan. Diakses pada 2021. 11 Mitos Pemakanan Sihat yang Tidak Benar.
Persatuan Jantung Amerika. Diakses pada tahun 2021. Adakah Telur Berisiko Untuk Kesihatan Jantung?