Filem Star Wars Boleh Mencetuskan Kejang, Inilah Penjelasan Perubatannya

, Jakarta - Filem Star Wars: Kebangkitan Skywalker tidak lama lagi akan ditayangkan di pawagam Indonesia. Peminat Star Wars Sudah tentu saya tidak sabar untuk sekuel ketiga filem ini Star Wars ini. Namun, ada perkara yang perlu anda perhatikan sebelum menonton filem tersebut. Disney telah mengeluarkan surat pemberitahuan kepada pemilik teater dan peringatan kepada penonton yang berpotensi bahawa kesan kilatan cahaya dalam filem JJ Abram boleh mengganggu orang dengan epilepsi sensitif. Macam mana boleh jadi? Dan apa itu epilepsi fotosensitif? Ayuh, lihat penjelasan lebih lanjut di bawah.

Dalam petikan dari surat pemberitahuan Disney seperti yang dipetik dari Wartawan Hollywood , dikatakan bahawa Star Wars: Kebangkitan Skywalker mengandungi gambar dan kilatan cahaya yang boleh memberi kesan kepada orang dengan epilepsi fotosensitif atau orang dengan kepekaan fotosensitif yang lain. Disney juga telah bekerjasama dengan Yayasan Epilepsi untuk mempromosikan amaran tersebut.

Pendedahan cahaya yang ditunjukkan dalam filem ini dikatakan boleh mencetuskan kejang pada orang dengan epilepsi fotosensitif. Selain itu, kilatan cahaya juga boleh menyebabkan migrain pada mereka yang sensitif terhadap cahaya.

Sebelumnya, pada tahun 2018, Disney dikritik di media sosial kerana strob dan lampu kilat dalam filem The Incredibles 2 yang dikhuatiri berbahaya bagi orang yang menghidap epilepsi fotosensitif. Belajar dari pengalaman ini, Disney proaktif dengan memberikan peringatan dan maklumat kepada teater dan penonton sebelum filem ini dirilis.

Baca juga: Mata Sensitif Terhadap Cahaya, Waspadalah terhadap Gejala Iridocyclitis

Apakah Epilepsi Fotosensitif?

Epilepsi fotosensitif adalah keadaan kejang yang dipicu oleh cahaya berkelip atau corak cahaya dan gelap yang berbeza. Epilepsi jenis ini jarang dijumpai, tetapi penderita mungkin dapat mengenali keadaannya melalui pemeriksaan EEG. Namun, perlu diingat bahawa sensitif terhadap cahaya tidak semestinya anda menghidap epilepsi yang sensitif terhadap cahaya. Kesan kilat atau corak cahaya dapat membuat orang dengan atau tanpa epilepsi disorientasi, tidak selesa, dan tidak sihat.

Nasib baik, ubat anti-epilepsi dapat mengurangkan risiko kejang. Walau bagaimanapun, orang dengan epilepsi fotosensitif disarankan untuk mengelakkan pendedahan yang boleh mencetuskan kejang.

Punca Epilepsi Fotosensitif

Epilepsi sendiri adalah gangguan otak yang boleh menyebabkan kejang berulang (lebih daripada dua kali). Kejang disebabkan oleh aktiviti elektrik yang tidak normal di otak. Penyebab epilepsi termasuk penyelewengan pada saraf otak, ketidakseimbangan neurotransmitter (utusan kimia di otak), atau gabungan kedua-dua faktor tersebut. Dalam epilepsi fotosensitif, faktor genetik juga berperanan.

Kanak-kanak dan remaja berusia 7-19 tahun adalah kumpulan yang terdedah kepada epilepsi fotosensitif. Berbanding dengan kanak-kanak lelaki, kanak-kanak perempuan lebih berisiko menghidap keadaan tersebut. Walau bagaimanapun, kanak-kanak lelaki cenderung mengalami lebih banyak kejang jika mereka mempunyai jenis epilepsi. Ini mungkin kerana kanak-kanak lelaki menghabiskan lebih banyak masa untuk bermain permainan video yang merupakan salah satu pencetus kejang.

Baca juga: Ketagihan Permainan Boleh Menyebabkan Kejang pada Kanak-kanak

Pencetus Kejang pada Orang dengan Epilepsi Fotosensitif

Pencetus kejang pada setiap orang dengan epilepsi fotosensitif adalah berbeza. Walau bagaimanapun, beberapa pencetus kejang yang paling biasa adalah:

 • Kilat.

 • Corak yang terang dan kontras, seperti salib putih pada latar belakang hitam.

 • Cahaya putih berkelip dalam gelap.

 • Terlalu dekat dengan skrin TV atau pawagam.

 • Warna tertentu, seperti merah dan biru.

Walaupun beberapa perkara, situasi atau peristiwa yang boleh mencetuskan kejang pada orang dengan epilepsi fotosensitif adalah:

 • Lampu kelab malam dan pawagam, termasuk lampu strobo.

 • Skrin TV dan monitor komputer.

 • Lampu kereta polis, ambulans, atau jentera bomba menyala.

 • Kesan visual dalam filem, rancangan TV, dan permainan video.

 • Cahaya matahari bersinar melalui tirai.

 • Kamera dengan kilat atau banyak kamera berkelip pada masa yang sama.

 • Bunga api

Oleh itu, bagi orang-orang dengan epilepsi fotosensitif, disarankan untuk menghindari sebanyak mungkin faktor-faktor yang mencetuskan kejang demi kesihatan dan keselamatan.

Baca juga: Tekanan Boleh Mencetuskan Kejang Epilepsi

Itulah penjelasan perubatan mengapa menonton filem Star Wars boleh mencetuskan sawan. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai keadaan epilepsi fotosensitif, tanyakan kepada pakar yang menggunakan aplikasinya . Anda boleh menghubungi doktor melalui ciri tersebut Berbual dengan Seorang Doktor dan bercakap melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Wartawan Hollywood. Diakses pada 2019. 'Star Wars': Disney Warning Theaters of Flashing Light Sequences, Seizure Concerns for 'Rise of Skywalker'.
Persatuan Epilepsi. Diperoleh pada 2019. Epilepsi Fotosensitif.
WebMD. Diperoleh pada 2019. Epilepsi Fotosensitif.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found