Ini adalah variasi menu bagi mereka yang menggunakan Diet Mayo

, Jakarta - Diet mayo adalah kaedah pengurusan berat badan yang berfokus pada mengubah tabiat hidup yang sebelumnya tidak sihat untuk menjadi yang lebih sihat, untuk menyokong penurunan berat badan.

Walaupun tidak ada makanan yang sepenuhnya dilarang dalam diet mayo, anda yang ingin mencuba diet ini tetap digalakkan untuk memperhatikan dan memilih jenis makanan yang anda makan dengan baik.

Diet Mayo adalah kaedah diet rasmi yang dikembangkan oleh Mayo Clinic, berdasarkan kajian dan pengalaman klinikal. Diet ini mendorong para peserta untuk makan lebih banyak makanan sihat yang rasanya enak dan meningkatkan aktiviti fizikal. Menurut diet mayo, dengan mengubah gaya hidup anda dan mengamalkan tabiat sihat baru, anda dapat menurunkan berat badan dalam jangka panjang.

Baca juga: Apa Faedah Melakukan Diet Mayo?

Pilihan Menu Makanan untuk Diet Mayo

Diet mayo mempunyai piramid berat badan yang sihat di mana jenis makanan yang disyorkan untuk dimakan paling banyak adalah makanan sihat yang mengandungi lebih sedikit kalori, seperti buah-buahan dan sayur-sayuran. Sebaiknya anda memilih makanan padat tenaga yang dapat membantu menurunkan berat badan dengan membuat anda merasa kenyang dengan lebih sedikit kalori.

Di samping itu, pilihan makanan sihat lain yang membentuk piramid selebihnya yang harus dimakan dalam jumlah sederhana hingga kecil adalah karbohidrat bijirin penuh, sumber protein tanpa lemak, seperti kacang, ikan, dan produk tenusu rendah lemak, dan lemak tak jenuh yang baik untuk kesihatan. kesihatan jantung.

Baca juga: Berikut adalah 10 Makanan Sihat Terbaik untuk Menurunkan Berat Badan (Bahagian 3)

Berdasarkan piramid diet mayo, variasi menu berikut tidak hanya sihat tetapi juga enak dengan jumlah 1200 kalori bagi anda yang ingin menjalani diet mayo:

  • Menu Sarapan

Untuk menu pada waktu pagi, anda boleh mengambil cawan oatmeal masak yang dicampur dengan 1 cawan susu dan 2 sudu kismis, secawan mangga, dan minuman tanpa kalori.

Lempeng oatmeal pisang juga boleh menjadi pilihan menu sarapan yang baik bagi anda yang sedang menjalani diet mayo. Anda boleh mencampurkan pisang tumbuk ke dalam adunan lempeng anda, atau cukup masukkan pisang yang dihiris di atas timbunan lempeng , kemudian taburkan dengan sos kayu manis untuk rasa yang lebih baik.

  • Menu makan tengah hari

Pada waktu siang, anda boleh makan kuinoa dan kuih keledek, salad dengan persalinan minuman tanpa lemak, dan tanpa kalori.

Atau jika anda ingin makan daging, salad ayam panggang boleh menjadi menu makan tengah hari yang lazat dan memuaskan. Untuk melakukan ini, gabungkan 2 cawan hijau berdaun, 2 ons dada ayam panggang tanpa tulang, 1 cawan tomato ceri, paprika, dan daun bawang dalam mangkuk, kemudian tambahkan 1 sudu teh minyak zaitun extra-virgin dan 2 sudu besar cuka wain. merah seperti persalinan -ini.

  • Menu makan malam

Sementara itu, untuk waktu petang, anda boleh makan satu pita pizza, secawan buah campuran dan 2 sudu besar hummus.

Untuk variasi menu, anda boleh makan 3 ons tuna panggang atau ikan lain yang ditaburkan dengan jus lemon dan kemangi, 2/3 cawan beras perang yang dimasak, 1 cawan labu kukus dan zucchini, 1 sudu teh margarin bebas lemak, 1 cawan wain, dan minuman tanpa kalori.

  • Menu Makanan Ringan

Ke makanan ringan , anda boleh mengambil 1 cawan lada belang yang dihiris dan 2 sudu besar hummus. Anda juga boleh makan makanan manis, asalkan anda menghadkannya hanya 75 kalori sehari.

Itulah menu makanan yang boleh anda cuba semasa menjalani diet mayo. Ingat, anda boleh makan sebilangan besar buah-buahan dan sayur-sayuran rendah kalori yang anda mahukan.

Baca juga: Ini adalah pilihan makanan ringan yang sihat sehingga badan kelihatan seperti Jennifer Bachdim, inginkan

Sebelum mencuba kaedah diet ini, disarankan juga untuk membincangkannya dengan doktor terlebih dahulu agar anda dapat menjalani diet yang selamat dan sihat. Anda boleh menghubungi doktor melalui aplikasi dan bertanya apa sahaja mengenai diet melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Ayuh, muat turun sekarang.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Diet Klinik Mayo: Program penurunan berat badan seumur hidup.
A.S. Berita. Diakses pada tahun 2020. Resipi Diet Klinik Mayo