Seks oral boleh mencetuskan jangkitan saluran kencing?

Jakarta - Jangkitan saluran kencing (UTI) dapat menghilangkan keinginan untuk melakukan hubungan seks kerana menyakitkan. Doktor biasanya mengesyorkan mengelakkan seks sehingga jangkitan sepenuhnya hilang. Melakukan hubungan seks dapat mengganggu saluran kencing dan dapat mendorong bakteria ke dalam uretra, yang dapat memperburuk jangkitan.

Jangkitan saluran kencing boleh disebabkan oleh penyakit kelamin yang diderita oleh pasangan. Ini kerana bakteria yang menyebabkan UTI dapat memasuki alat kelamin melalui penembusan. Oleh itu, bolehkah UTI juga dicetuskan oleh seks oral?

Baca juga: Wanita Selalunya Bersin, Inilah 5 Sebab

Bolehkah Seks Mulut Menyebabkan UTI?

Melancarkan dari garis kesihatan, UTI bukan sahaja boleh disebabkan oleh seks penetrasi, seks oral juga boleh menyebabkan jangkitan saluran kencing. Melalui seks oral, bakteria masih boleh dimasukkan ke dalam uretra, menyebabkan jangkitan. Oleh itu, pertimbangkan semula ketika anda ingin melakukan seks oral dengan pasangan. Pastikan kebersihan dan keselamatan sebelum melakukan hubungan seks.

Sebelum melakukan hubungan seks, pastikan anda dan pasangan membersihkan diri terlebih dahulu. Anda dan pasangan anda juga tidak boleh melewatkan atau menangguhkan pembersihan segera setelah melakukan persetubuhan. Pastikan juga membuang air kecil untuk membuang bakteria yang memasuki uretra.

Gejala Jangkitan Saluran Kencing

Gejala UTI yang dialami oleh wanita biasanya lebih menyakitkan berbanding lelaki. Walaupun begitu, kedua-duanya masih harus menyedari penyakit ini. Beberapa simptom biasa UTI termasuk:

 • Kerap membuang air kecil tetapi hanya mengeluarkan sedikit air kencing;
 • Terdapat sensasi terbakar ketika membuang air kecil;
 • Kehadiran kesakitan atau tekanan di bahagian perut atau pelvis;
 • Darah muncul di dalam air kencing;
 • kencing yang tidak normal, seperti berbau atau kelihatan mendung;
 • Kesakitan di kawasan dubur (pada lelaki).

Bergantung pada lokasinya, orang dengan UTI mungkin mengalami sakit di bahagian atas punggung dan perut. Ini bisa menjadi tanda bahawa jangkitan telah merebak ke ginjal. Sekiranya anda mengalami tanda-tanda di atas, anda mesti berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul. Sebelum berkunjung ke hospital, anda boleh menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video .

Baca juga: Kerap membuang air kecil, Boleh Disebabkan oleh 6 Penyakit Ini

Rawatan utama untuk UTI adalah pemberian antibiotik untuk membunuh bakteria. Untuk membantu melegakan simptom sakit perut atau rasa tidak selesa semasa membuang air kecil, doktor anda mungkin perlu menetapkan ubat penahan sakit. Semasa rawatan antibiotik, doktor anda juga akan menasihati minum banyak air, mengelakkan minuman tertentu, dan meletakkan pelindung pemanasan di punggung anda jika anda mengalami sakit pelvis atau perut.

Langkah Pencegahan UTI

Sekiranya anda tidak mahu mengalami UTI, berikut adalah beberapa petua pencegahan yang boleh anda lakukan, iaitu:

 • Minum banyak cecair, sekurang-kurangnya 6-8 gelas air sehari;
 • Jangan menangguhkan kencing. Pastikan pundi kencing kosong sepenuhnya semasa membuang air kecil;
 • Kencing selepas persetubuhan;
 • Pada wanita, lap faraj dari depan ke belakang untuk mengelakkan masuknya bakteria ke dalam uretra;
 • Pastikan kawasan kemaluan bersih dengan mencuci dengan air suam setiap hari, dan juga sebelum melakukan hubungan seks;
 • Elakkan mencuci atau menggunakan deodoran faraj (douches) atau pembalut wangi.

Baca juga: Sering Memegang Pee, Ketahui Bahaya

Sekiranya anda suka memakai seluar jeans, elakkan menggunakan ukuran yang terlalu ketat atau pilih seluar lain yang lebih longgar. Itulah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mencegah jangkitan saluran kencing.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Cara Mengelakkan Mendapat UTI Selepas Seks.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Bolehkah anda melakukan hubungan seks ketika anda mempunyai UTI ?.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found