Kanak-kanak tidak yakin kerana tempat Mongolia, berikut adalah cara mengatasinya

, Jakarta - Sebilangan ibu sering merasa risau apabila melihat tompok kebiruan pada anak yang baru lahir mereka. Sebenarnya, bintik-bintik biru bukan disebabkan oleh lebam, tetapi bintik-bintik Mongolia.

Masih tidak kenal dengan keadaan ini? Tompok Mongolia adalah tompok abu-abu biru yang sering muncul pada kulit bayi yang baru lahir. Anda boleh mengatakan tempat Mongolia ini adalah salah satu tanda lahir kerana pigmen atau zat warna kulit.

Persoalannya, bolehkah bintik-bintik Mongolia hilang? Bagaimana menyelesaikannya?

Baca juga: Ketahui Sebab-sebab Munculnya Tompok-tompok Mongolia pada Anak Kecil Anda

Pergi dengan sendiri atau Terapi Laser

Sebenarnya, ibu tidak perlu panik ketika mereka menemui bintik-bintik Mongolia pada anak-anak mereka. Kerana bintik-bintik Mongolia bukanlah tanda penyakit atau gangguan. Dengan kata lain, tidak diperlukan rawatan perubatan khas. Dalam kebanyakan kes, bintik-bintik Mongolia ini akan hilang setelah anak berusia empat tahun atau ketika anak itu masih remaja.

Kerana ia bukan penyakit, tempat Mongolia tidak menyebabkan komplikasi fizikal. Ia hanya boleh memberi kesan kepada psikologi kanak-kanak. Keadaan ini boleh berlaku apabila bintik-bintik Mongolia muncul di tempat yang jelas dan tidak hilang setelah kecil.

Lalu, bagaimana menangani tempat Mongolia jika tidak hilang?

Walaupun umumnya hilang pada saat anak berusia empat tahun, tompok ini dapat bertahan hingga dewasa. Nasib baik, ada beberapa cara untuk menyingkirkannya. Contohnya, dengan menggunakan terapi laser.

Terapi laser itu sendiri telah lama digunakan dalam dunia perubatan. Terapi ini menggunakan pancaran cahaya yang kuat untuk memotong, membakar, atau memusnahkan tisu yang tidak normal di dalam badan.

Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes terapi laser dapat menjadikan kulit lebih gelap. Oleh itu, doktor biasanya akan mengiringi terapi krim pemutihan untuk memberikan hasil yang terbaik.

Jadi, apa sebenarnya yang menyebabkan bintik Mongolia?

Melanosit Terperangkap

Warna biru dari tempat Mongolia tidak muncul dengan sendirinya. Keadaan ini disebabkan oleh melanosit, sel yang berfungsi menghasilkan pigmen kulit atau warna pada kulit. Melanin ini terperangkap di lapisan kulit dermis ketika berpindah ke epidermis, yang merupakan lapisan kulit terluar semasa perkembangan embrio. Biasanya, melanosit dijumpai di epidermis. Malangnya, penyebab perangkap melanosit tidak diketahui dengan pasti.

Baca juga: Adakah Tempat Mongolia Berbahaya untuk Anak Kecil Anda? Inilah Fakta

Kemunculan bintik-bintik Mongolia umumnya tidak dikaitkan dengan penyakit tertentu. Namun, jika tompokan ini muncul secara meluas dan muncul di banyak tempat, itu boleh menjadi tanda keadaan kesihatan tertentu. Sebagai contoh, penyakit tumor pada selaput otak yang melindungi atau gangguan metabolik GM1 gangliosidosis.

Berbeza dengan lebam

Tidak sedikit ibu yang risau apabila melihat bintik-bintik Mongolia di badan anak-anak mereka. Mereka fikir ia adalah lebam. Sebenarnya, lebam akan menyebabkan kesakitan, tetapi tidak di tempat Mongolia. Selain itu, bintik-bintik akibat lebam biasanya akan hilang dalam beberapa hari. Sementara bintik-bintik Mongolia yang baru dapat hilang setelah beberapa tahun

Lalu, apakah tanda-tanda bintik Mongolia pada anak kecil anda?

  • Warna biru kelabu sedikit.

  • Titik dengan palpasi yang rata dengan permukaan kulit yang normal.

  • Lokasinya paling kerap di punggung atau belakang, tetapi boleh didapati di bahagian badan yang lain.

  • Berukuran 2 hingga 8 sentimeter, walaupun dalam beberapa kes boleh lebih lebar.

  • Bentuk bintik-bintiknya rata dan tidak teratur.

  • Tompok Mongolia tidak hilang dan tidak berubah warna dalam beberapa hari, berbeza dengan lebam atau lebam.

  • Ia biasanya muncul ketika bayi dilahirkan atau seminggu selepas itu.

  • Bentuk tempat yang tidak teratur.

Dalam kebanyakan kes, bintik-bintik Mongolia ini muncul semasa kelahiran. Walau bagaimanapun, ada beberapa yang muncul pada masa neonatal, sekitar minggu pertama setelah kelahiran.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan. Melalui ciri sembang dan panggilan suara / video, anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu keluar rumah kapan saja dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun aplikasi sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Apakah Tempat Biru Mongolia?
Perpustakaan Perubatan Nasional AS Institut Kesihatan Nasional - MedlinePlus. Diakses pada tahun 2020. Tempat Biru Mongolia.
Medscape. Diakses pada tahun 2020. Melanositosis Derma Kongenital (Mongolia Spot).