6 buah-buahan yang disyorkan untuk Orang dengan Kolesterol Tinggi

, Jakarta - Anda suka makan makanan segera? Kami mengesyorkan mengurangkan tabiat ini kerana dapat meningkatkan risiko penyakit kolesterol. Kolesterol sendiri sebenarnya mempunyai manfaat untuk kesihatan tubuh ketika jumlahnya masih dalam batas normal sebagai penghasil sel yang baik untuk tubuh. Tetapi, jika jumlah kolesterol dalam tubuh melebihi had normal, ia dapat meningkatkan risiko penyakit jantung.

Gaya hidup yang buruk boleh menjadi penyebab seseorang mengalami penyakit kolesterol. Jadi tidak ada salahnya melakukan senaman secara teratur dan makan makanan sihat yang dapat membantu anda menjaga kesihatan dan menghindari penyakit kolesterol.

Terdapat beberapa makanan yang harus dimakan oleh orang-orang dengan kolesterol tinggi seperti makanan yang mengandung serat, kekacang, makan ikan dan ayam dan jangan lupa makan buah-buahan yang baik untuk orang-orang dengan kolesterol tinggi.

Baca juga: Kambing vs Daging Sapi, Mana Yang Lebih Tinggi dalam Kolesterol?

Berikut adalah buah-buahan yang disyorkan untuk dimakan oleh orang-orang dengan kolesterol tinggi:

1. Alpukat

Alpukat mempunyai banyak manfaat kesihatan, salah satunya adalah menurunkan kolesterol tinggi. Belajar dalam bidang Jurnal Lipidologi Klinikal Seseorang yang memakan satu alpukat setiap hari dapat menunjukkan penurunan kadar kolesterol dalam tubuhnya.

2. Epal

Epal adalah salah satu buah untuk menurunkan kadar kolesterol dalam badan. Anda tidak boleh membuang kulit epal semasa memakan buah ini. Kulit epal mengandungi pektin yang dapat menyerap kolesterol dan lemak buruk di dalam usus. Biasanya, pektin mampu menyingkirkan kolesterol dan lemak buruk dalam badan melalui air kencing atau tinja. Kandungan serat dalam epal juga cukup tinggi. Anda boleh menjadikan epal sebagai makanan ringan kerana akan terasa kenyang lebih lama.

3. betik

Tidak hanya untuk menjaga kesehatan sistem pencernaan, Anda juga dapat mengkonsumsi pepaya untuk menurunkan kadar kolesterol tinggi dalam tubuh. Ini kerana pepaya mengandung serat yang cukup tinggi yang dapat menstabilkan kadar kolesterol dalam darah.

Baca juga: Makanan Sampah Meningkatkan Risiko Kolesterol Tinggi pada Kanak-kanak

4. Jingga

Buah sitrus adalah sejenis buah yang disukai oleh hampir semua orang. Selain mengandung vitamin C yang cukup tinggi, jeruk membantu mengawal jumlah kolesterol dalam darah kerana kandungan pektin dalam jeruk. Pengambilan buah sitrus dapat mengurangkan risiko strok pada wanita kerana kandungan flavonoid pada oren.

5. Pir

Selain memiliki kandungan air yang cukup tinggi, pir juga mengandung serat yang dapat membantu anda mengawal jumlah kolesterol dalam tubuh. Jenis serat yang terdapat pada pir dikenali sebagai pektin. Serat yang terkandung dalam pir lebih tinggi daripada serat yang terdapat dalam epal.

6. Anggur

Anggur adalah salah satu buah yang mengandungi pektin. Sehingga pengambilan anggur dapat membantu menurunkan kadar kolesterol dalam badan anda.

Selain menjaga diet dan pengambilan buah-buahan, mengurangkan makanan berlemak dan bersenam dengan rajin juga membantu mengurangkan kadar kolesterol tinggi dalam tubuh. Tidak hanya menurunkan kolesterol, senaman secara teratur juga menjaga kesihatan jantung dan saluran darah dan mencegah anda dari kegemukan.

Anda boleh memeriksa tahap kolesterol untuk mengantisipasi kolesterol tinggi dalam badan. Gunakan aplikasinya untuk bertanya secara langsung kepada doktor mengenai diet bagi penghidap kolesterol. Ayuh, muat turun permohonan sekarang melalui App Store atau Google Play!

Baca juga: Berhati-hati! Kolesterol Tinggi Mencetuskan Pelbagai Penyakit