Menyebabkan patah tulang tertutup, ini adalah rawatan kecederaan crush

, Jakarta - cedera adalah keadaan yang berlaku ketika seseorang cedera parah akibat dihancurkan atau di bawah tekanan kuat dari objek berat. Keadaan ini biasanya berlaku pada orang yang mengalami bencana, seperti kemalangan atau bencana alam.

Orang yang mengalami cedera memerlukan rawatan perubatan segera. Sebabnya, kecederaan ini boleh menyebabkan pelbagai komplikasi serius, seperti patah tulang tertutup hingga mati. Ayuh, cari rawatan untuk cedera lebih jauh di sini.

Terdapat pelbagai jenis kesan yang boleh berlaku akibat cedera , mulai dari ringan, seperti lebam, luka, dislokasi sendi, kecederaan saraf, hingga parah, seperti patah tulang tertutup dan kelumpuhan kekal. Paling teruk, cedera Ia juga boleh mengakibatkan pemusnahan atau pemotongan bahagian tubuh tertentu, pendarahan organ dan juga kematian.

Sebab itulah mangsa cedera memerlukan rawatan perubatan segera. Tujuannya adalah untuk mengelakkan kerosakan pada organ lain. Apabila sudah terlambat, penghidapnya cedera tidak dapat diselamatkan.

Baca juga: Semua yang anda perlu ketahui mengenai Crush Injury

Pertolongan Cemas untuk Kecederaan Crush

Sementara menunggu bantuan perubatan tiba, ada beberapa langkah pertolongan cemas yang dapat diambil untuk mangsa cedera yang berguna untuk membantu melegakan keadaan, antara lain:

 • Periksa kesedaran mangsa, adakah mangsa masih dapat menjawab soalan yang diberikan atau tidak. Mangsa juga boleh dikatakan masih sedar sekiranya dapat membuka mata.

 • Periksa kadar denyutan jantung dan keadaan pernafasan mangsa. Pastikan jalan udara terbuka dengan betul, keadaan ini dicirikan oleh mangsa yang masih boleh bercakap, menangis, atau mengerang. Mangsa juga dianggap dapat bernafas secara normal jika terdapat udara yang bergerak masuk dan keluar dari hidungnya atau dengan melihat dada atau perut yang bergerak ke atas dan ke bawah secara normal.

 • Tenangkan mangsa sehingga dia merasa selamat dan tidak panik. Keadaan panik boleh menyebabkan nafas seseorang menjadi lebih pendek. Selain itu, panik yang berlebihan juga menyebabkan peningkatan kadar denyutan jantung.

 • Pada mangsa yang mengalami pendarahan, anda harus mengambil tindakan untuk menghentikan pendarahan tersebut. Periksa dari mana datangnya pendarahan, kemudian tekan dengan kuat pada bahagian luka.

 • Sekiranya pendarahan masih mengalir dan ada risiko terhadap nyawa mangsa, gunakan pembalut dan pembalut untuk menutup sumber pendarahan.

 • Sekiranya ada bahagian badan mangsa yang terputus, ambil tindakan segera untuk menghentikan pendarahan, kemudian bersihkan dan simpan bahagian badan yang terputus itu dalam beg plastik, tutup rapat, dan letakkan di dalam bekas berisi ais.

 • Pada mangsa yang mengalami patah tulang atau patah tulang, cubalah untuk tidak menggerakkan mangsa terlalu banyak atau membuat serpihan agar bahagian badan yang patah tidak bergerak.

Baca juga: Jangan panik, ini adalah pertolongan pertama untuk patah tulang

Pengendalian Kecederaan Crush

Setelah mengetahui tahap kecederaan yang dialami oleh mangsa dengan melakukan ujian pencitraan, berikut adalah beberapa rawatan yang boleh dilakukan oleh doktor untuk: cedera :

 • Pentadbiran Dadah

Beberapa jenis ubat biasanya diberikan oleh doktor sebagai langkah pertama dalam merawat kecederaan, termasuk penghilang rasa sakit (analgesik), antibiotik, dan ubat penenang. Ubat ini boleh diberikan secara suntikan atau secara intravena.

 • Operasi

Pembedahan perlu dilakukan pada mangsa yang mengalami pendarahan dan kecederaan pada organ dalaman. Jenis pembedahan yang boleh dilakukan untuk mengawal pendarahan kerana: cedera , termasuk kraniotomi, laparotomi, torakotomi, dan fasiotomi .

 • Amputasi

Amputasi perlu dilakukan untuk mengelakkan berlakunya komplikasi atau komplikasi yang boleh mengancam nyawa.

 • Operasi Ulang

Sekiranya berlaku cedera Dalam kes yang teruk, pembedahan perlu dilakukan berulang kali dan secara beransur-ansur, untuk memperbaiki organ, otot, dan saraf secara keseluruhan.

Baca juga: Ini adalah Kaedah Pengendalian Selepas Amputasi

Segera hubungi hospital sekiranya anda menjumpai orang yang mengalami cedera . Anda juga boleh berbincang dengan doktor mengenai rawatan susulan mangsa cedera melalui aplikasi . Hubungi doktor melalui ciri Bercakap dengan Seorang Doktor untuk bertanya mengenai kesihatan melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.