Perkenalan dengan Sindrom Nefrotik Kerana Ginjal Yang Rosak

"Sindrom nefrotik adalah keadaan apabila tubuh mengeluarkan terlalu banyak protein. Keadaan ini boleh berlaku kerana kerosakan pada buah pinggang atau bahkan kegagalan buah pinggang. Keadaan ini juga biasanya menyebabkan gejala seperti pembengkakan kaki. Beberapa ubat dan perubahan gaya hidup dapat dilakukan untuk mengubatinya. "

, Jakarta - Sindrom nefrotik adalah gangguan buah pinggang yang menyebabkan tubuh mengeluarkan terlalu banyak protein dalam air kencing. Sindrom nefrotik biasanya disebabkan oleh kerosakan pada kelompok saluran darah kecil di buah pinggang yang menyaring sisa dan lebihan air dari darah. Akibatnya, keadaan ini menyebabkan pembengkakan, terutama di kaki dan pergelangan kaki, dan meningkatkan risiko masalah kesihatan yang lain. Kegagalan buah pinggang juga boleh dikaitkan dengan penyakit ini.

Rawatan untuk sindrom nefrotik adalah merawat keadaan yang menyebabkannya dan mengambil beberapa jenis ubat. Sindrom nefrotik dapat meningkatkan risiko jangkitan dan pembekuan darah. Doktor anda mungkin mengesyorkan ubat dan perubahan diet untuk mencegah komplikasi.

Baca juga: 6 Gejala Sindrom Nefrotik yang Perlu Diperhatikan

Punca Sindrom Nefrotik

Sindrom nefrotik biasanya disebabkan oleh kerosakan pada kumpulan saluran darah kecil (glomerulus) buah pinggang. Glomeruli ini menyaring darah ketika melewati ginjal, memisahkan apa yang diperlukan oleh tubuh daripada yang tidak diperlukannya.

Glomeruli yang sihat mengekalkan protein darah (terutama albumin) yang diperlukan untuk mengekalkan jumlah cecair yang tepat di dalam badan. Ini dilakukan agar tidak meresap ke dalam air kencing. Apabila rosak, glomerulus membolehkan terlalu banyak protein darah keluar dari badan, yang membawa kepada sindrom nefrotik.

Banyak penyakit dan keadaan boleh menyebabkan kerosakan glomerular dan sindrom nefrotik, termasuk:

  • Penyakit Ginjal Diabetes: Diabetes boleh menyebabkan kerosakan buah pinggang (nefropati diabetes) yang mempengaruhi glomeruli.
  • Penyakit Perubahan Minimum: Ia adalah penyebab sindrom nefrotik yang paling biasa pada kanak-kanak. Penyakit perubahan minimum mengakibatkan fungsi ginjal yang tidak normal, tetapi ketika tisu ginjal diperiksa di bawah mikroskop, ia kelihatan normal atau hampir normal. Penyebab fungsi tidak normal biasanya tidak dapat ditentukan.
  • Glomerulosklerosis segmental fokus: Keadaan ini dicirikan oleh parut beberapa glomeruli, keadaan ini boleh disebabkan oleh penyakit lain, kecacatan genetik atau ubat-ubatan tertentu atau berlaku tanpa sebab yang diketahui.
  • Nefropati membran: Gangguan buah pinggang ini adalah hasil penebalan membran di dalam glomerulus. Penebalan ini disebabkan oleh simpanan yang dibuat oleh sistem imun. Ia boleh dikaitkan dengan keadaan perubatan lain, seperti lupus, hepatitis B, malaria dan barah, atau boleh terjadi tanpa sebab yang diketahui.
  • Lupus Erythematosus sistemik: Penyakit keradangan kronik ini boleh menyebabkan kerosakan buah pinggang yang serius atau bahkan kegagalan buah pinggang.
  • Amiloidosis: Gangguan ini berlaku apabila protein amiloid menumpuk di organ. Penumpukan amiloid juga sering merosakkan sistem penyaringan buah pinggang.

Sekiranya anda mula merasakan simptom seperti bengkak di mata dan pergelangan kaki, kencing berbuih, kenaikan berat badan akibat penahan cecair, keletihan, dan kehilangan selera makan, maka anda perlu segera ke hospital untuk pemeriksaan. Kerana beberapa gejala ini adalah gejala khas sindrom nefrotik. Nasib baik sekarang anda boleh membuat janji temu dengan doktor di jadi lebih mudah.

Baca juga: Sindrom Nefrotik Boleh Menyebabkan Komplikasi Kesihatan

Rawatan untuk Sindrom Nefrotik

Rawatan untuk sindrom nefrotik akan melibatkan merawat sebarang keadaan perubatan yang boleh menyebabkan sindrom nefrotik. Doktor anda juga boleh mengesyorkan ubat dan perubahan dalam diet anda untuk membantu mengawal tanda dan gejala atau merawat komplikasi sindrom nefrotik.

Ubat-ubatan ini mungkin termasuk:

Ubat Tekanan Darah

Ubat-ubatan yang disebut penghambat angiotensin-converting enzyme (ACE) mengurangkan tekanan darah dan jumlah protein yang dikeluarkan dalam air kencing. Ubat-ubatan dalam kategori ini termasuk lisinopril , benazepril , captopril dan enalapril .

Kumpulan ubat lain yang bertindak serupa disebut penyekat reseptor angiotensin II (ARB) dan termasuk losartan dan valsartan. Ubat lain, seperti perencat renin, juga boleh digunakan, walaupun perencat ACE dan ARB biasanya digunakan terlebih dahulu.

Pil Air atau Diuretik

Ubat ini akan membantu mengawal pembengkakan dengan meningkatkan pengeluaran cecair buah pinggang. Ubat diuretik biasanya merangkumi furosemide. Ubat-ubatan lain termasuk spironolakton dan thiazides , sebagai hidroklorotiazida atau metolazon .

Baca juga: Cegah Sindrom Nefrotik dengan 3 Diet Sihat Ini

Dadah Penurun Kolesterol

Ubat seperti statin dapat membantu menurunkan kadar kolesterol. Namun, tidak jelas apakah ubat penurun kolesterol dapat meningkatkan hasil bagi penderita sindrom nefrotik, seperti menghindari serangan jantung atau mengurangkan risiko kematian pramatang.

Penipis Darah (Antikoagulan)

Ubat ini boleh diresepkan untuk mengurangkan keupayaan darah untuk membeku, terutamanya jika anda pernah mengalami pembekuan darah pada masa lalu. Antikoagulan termasuk heparin, warfarin, dabigatran, apixaban, dan rivaroxaban .

Ubat Penekan Sistem Imun

Ubat untuk mengawal sistem imun, seperti kortikosteroid, dapat mengurangkan keradangan yang menyertai beberapa keadaan yang dapat menyebabkan sindrom nefrotik. Ubat termasuk rituximab (Rituxan), siklosporin, dan siklofosfamid .

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Sindrom Nefrotik.
A.S. Institut Diabetes Nasional dan Pencernaan dan Penyakit Ginjal. Diakses pada tahun 2021. Sindrom Nefrotik pada Orang Dewasa.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found