Bahaya Memegang Pee untuk Wanita Hamil

, Jakarta - Semasa mengandung, ibu mengalami banyak perubahan. Mulai dari perubahan psikologi hingga perubahan fizikal. Bukan itu sahaja, keperluan cecair ibu juga lebih banyak berbanding ketika ibu tidak hamil. Ini kadangkala menyebabkan ibu terpaksa berulang-alik ke tandas untuk membuang air kecil.

Bukan itu sahaja, terdapat beberapa perkara lain yang menyebabkan wanita hamil kerap membuang air kecil. Hormon HCG yang sangat aktif dalam tubuh ibu akan membuatkan ibu membuang air kecil lebih kerap. Ini kerana aliran darah dari pelvis dan buah pinggang menjadi sangat tinggi. Jadi, badan akan berusaha membuang sisa dalam badan dengan lebih cepat.

Bahaya menahan kencing untuk wanita hamil

Wanita hamil mempunyai risiko lebih besar terkena jangkitan saluran kencing. Jadi, wanita hamil tidak boleh menahan kencing. Mempunyai kebiasaan menahan keinginan untuk membuang air kecil akan meningkatkan risiko jangkitan saluran kencing. Selain hormon HCG, pembesaran rahim akan memberi tekanan pada pundi kencing ibu.

Semasa ibu membuang air kecil, tekanan pada rahim menyebabkan air kencing tetap berada di pundi kencing. Keadaan ini kadangkala menjadikan kawasan pundi kencing sebagai tempat bakteria berkembang maju. Oleh itu, apabila ibu menahan kencing dan tidak mengosongkan pundi kencing dengan segera, bakteria akan bertahan lebih lama di kawasan pundi kencing. Ini menjadikan ibu lebih mudah terkena jangkitan saluran kencing.

Sekiranya tidak dirawat dengan segera, sebenarnya jangkitan saluran kencing boleh membahayakan kesihatan ibu dan juga bayi dalam kandungan. Sekiranya jangkitan saluran kencing tidak diatasi dengan segera, jangkitan akan merebak ke buah pinggang ibu. Jangkitan ginjal sebenarnya boleh menyebabkan bayi dilahirkan sebelum waktunya dan mempunyai bayi dengan berat lahir yang sangat rendah. Sudah tentu, jika penyakit ini diubati dengan segera, ia tidak akan membahayakan ibu atau bayi dalam kandungan.

Cara Mengelakkan Jangkitan Saluran Kencing

Sebaiknya jangan menolak keinginan membuang air kecil semasa mengandung. Sebaiknya atur jadual pergi ke tandas sekerap mungkin. Sekiranya anda melakukan perjalanan jauh, anda harus pergi ke tandas terlebih dahulu sebelum memulakan perjalanan. Di samping itu, ibu boleh melakukan petua berikut untuk mengelakkan jangkitan saluran kencing semasa mengandung.

1. Penggunaan Air Yang Cukup

Sebaiknya semasa mengandung, ibu minum air secukupnya untuk mengelakkan jangkitan saluran kencing. Minum air yang mencukupi sebenarnya dapat mengurangkan bilangan bakteria yang masuk dan berkembang dalam pundi kencing.

2. Bersihkan organ intim dengan betul

Selepas membuang air kecil, anda tidak boleh lupa membersihkan kawasan intim supaya bakteria tidak tumbuh. Lakukan pembersihan menggunakan air bersih. Basuh organ intim dari depan ke belakang untuk mengelakkan bakteria dari rektum. Bukan itu sahaja, pastikan kawasan di sekitar organ intim kering sehingga kawasan organ intim tidak lembap.

3. Pengambilan Makanan Sihat

Jangan lupa makan makanan sihat. Di samping memenuhi keperluan pemakanan dan pemakanan bayi dalam kandungan. Ibu juga dapat mengelakkan jangkitan saluran kencing. Tidak ada yang salah dengan memakan makanan yang mengandungi vitamin C. Vitamin C sebenarnya baik untuk melawan jangkitan.

Jangan lupa menggunakan seluar dalam yang tidak terlalu ketat dan selesa. Sekiranya ibu mengalami aduan semasa mengandung, ibu boleh menggunakan aplikasi tersebut untuk bertanya kepada doktor secara langsung. Ayuh, muat turun permohonan sekarang melalui App Store atau Google Play!

Baca juga:

  • 4 Potensi Penyakit Wanita Hamil pada Trimester Ketiga
  • Kesan Sering Ditahan, Hati-hati Jangkitan Saluran Urin mengintai
  • Bahaya Mengabaikan Jangkitan Saluran Kencing