Buah yang baik untuk Orang yang menghidap Anemia

, Jakarta - Sekiranya anda mudah letih dan kelihatan pucat, anda mungkin mengalami anemia. Keadaan ini berlaku apabila badan kekurangan sel darah merah yang sihat. Terdapat banyak penyebab anemia, seperti kehilangan darah yang berlebihan, kerosakan sel darah merah atau ketidakupayaan badan anda untuk membuat sel darah merah yang mencukupi.

Terdapat banyak jenis anemia, tetapi yang paling umum adalah anemia kekurangan zat besi. Anemia jenis ini disebabkan oleh kekurangan zat besi. Tanpa zat besi yang cukup, tubuh tidak dapat menghasilkan hemoglobin, protein yang diperlukan untuk membuat sel darah merah yang kaya dengan oksigen. Akibatnya, pelbagai organ dan tisu badan kekurangan oksigen untuk berfungsi dengan baik.

Baca juga: Inilah Cara Mengubati Anemia Mengikut Jenis

Pelbagai buah yang baik untuk penghidap anemia

Cara untuk meningkatkan pengambilan zat besi dengan menambahkan asid askorbik atau buah-buahan yang kaya dengan vitamin C. Buah-buahan yang baik untuk anemia akan membantu mengatur pengambilan zat besi yang akhirnya meningkatkan hemoglobin. Oleh itu, penting untuk menambahkan buah-buahan ke dalam diet harian anda untuk meningkatkan jumlah sel darah merah.

Berikut adalah beberapa buah yang baik untuk anemia:

1. Delima

Buah delima atau dikenali sebagai delima adalah salah satu buah terbaik untuk meningkatkan jumlah darah dalam badan anda. Buah ini kaya dengan zat besi, vitamin A, C, dan E. Kandungan asid askorbik yang terdapat dalam buah ini juga dapat meningkatkan kandungan zat besi dalam tubuh yang mengatur jumlah darah. Minum satu gelas jus delima buatan sendiri setiap hari untuk merawat anemia.

2. Pisang

Pisang juga merupakan pilihan buah yang baik untuk anemia. Kandungan zat besi mampu merangsang pengeluaran hemoglobin dalam darah. Selain itu, pisang juga merupakan sumber asid folik yang baik, yang merupakan vitamin B-kompleks yang diperlukan untuk membuat sel darah merah.

3. Epal

Tidak hairanlah ada pepatah "makan epal setiap hari dapat menjauhkan anda dari doktor". Epal adalah buah yang mempunyai banyak manfaat kesihatan, salah satunya dapat membantu mengatasi anemia. Buah ini kaya dengan zat besi dengan pelbagai nutrien baik lain yang diperlukan untuk merangsang pengeluaran hemoglobin. Oleh itu, makan sekurang-kurangnya satu kapel yang tidak dikupas setiap hari.

4. Prun

Prun adalah plum yang dikeringkan tanpa proses penapaian. Buah ini juga merupakan buah yang baik untuk anemia, kerana mengandung vitamin C dan zat besi, dua nutrien utama untuk meningkatkan hemoglobin. Selain itu, prun juga merupakan sumber magnesium yang berperanan besar dalam rangsangan sel darah merah. Magnesium juga membantu mengatur pengangkutan oksigen di dalam badan.

5. oren

Zat besi tidak dapat diserap sepenuhnya oleh tubuh tanpa bantuan vitamin C, dan jeruk dikenali sebagai buah yang kaya dengan vitamin C. Oleh itu, bagi anda yang terdedah kepada anemia, makan sekurang-kurangnya satu oren setiap hari untuk mengelakkan kesihatan ini masalah.

Baca juga: 8 Khasiat Jeruk, Buah-buahan yang Kaya dengan Vitamin C

6. Tunjuk ajar

Selain buah oren, buah persik juga kaya dengan vitamin C dan zat besi, menjadikannya buah yang baik untuk anemia. Vitamin C dapat membantu penyerapan zat besi yang seterusnya mencegah penduaan sel darah merah yang rosak.

Baca juga: Ini adalah Makanan Meningkatkan Darah untuk Mencegah Anemia

Nah, itu adalah beberapa jenis buah yang baik untuk anemia. Sekiranya anda cepat letih atau gejala anemia anda menjadi semakin teruk, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat. Sekarang, anda boleh berjumpa doktor tanpa perlu beratur dengan membuat temu janji di hospital pilihan anda melalui aplikasi . Ayuh, muat turun Aplikasi ini kini juga terdapat di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Makanan NDTV. Diakses pada tahun 2021. Buah untuk Anemia: Muatkan 6 Buah ini untuk Meningkatkan Hemoglobin Anda.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Rancangan Diet Terbaik untuk Anemia.