Ini adalah Proses Operasi untuk Mengatasi Hirschsprung

, Jakarta - Kesihatan pencernaan sangat mempengaruhi nutrien yang akan diserap oleh badan. Setelah nutrien dari makanan diserap, sisa makanan dikeluarkan. Ternyata, seseorang mungkin mengalami kesukaran untuk membuang kotoran. Salah satunya disebabkan oleh penyakit Hirschsprung.

Penyakit ini berlaku kerana usus besar terganggu sehingga sisa makanan yang hendak dibuang terperangkap di dalam usus. Salah satu rawatan yang boleh dilakukan dan berkesan untuk mengatasi gangguan ini adalah pembedahan. Inilah proses pembedahan untuk merawat penyakit Hirschsprung!

Baca juga: Ketahui Pengendalian yang Tepat untuk Hirschsprung

Proses Operasi untuk Mengatasi Penyakit Hirschsprung

Gangguan usus besar adalah penyakit kongenital yang biasanya terjadi pada bayi, jadi si kecil mengalami kesukaran membuang air besar sejak lahir. Ini berlaku kerana terdapat saraf yang tidak normal, sehingga usus besar tidak dapat dikawal. Oleh itu, najis atau najis kekal di dalam badan.

Penyakit ini biasanya menyerang bayi yang baru lahir. Kecacatan kelahiran ini mempengaruhi kira-kira 1 dari 5,000 orang. Seseorang yang diserang oleh gangguan saraf usus yang disebut sel ganglion. Sel-sel ini akan membuat usus mengendur, sehingga najis dapat melewati usus dan keluar dari rektum.

Tanpa peranan sel-sel saraf yang tidak terkawal ini, usus menjadi sangat sempit dan sukar dilalui. Akibatnya, bayi yang baru lahir dengan penyakit Hirschsprung mengalami kesukaran buang air besar sendiri dan mengalami sembelit yang teruk.

Bayi dengan gangguan ini harus menjalani pembedahan. Terdapat dua cara untuk melakukan ini, iaitu pembedahan tarik atau pembedahan ostomi. Berikut ini adalah perbincangan mengenai dua jenis operasi, iaitu:

  1. Tarik Operasi

Operasi ini dilakukan dengan memotong bahagian usus besar di mana sel-sel saraf terganggu. Setelah bahagian yang tidak normal dikeluarkan, usus besar akan tercabut dan melekat pada dubur. Cara melakukan pembedahan ini secara amnya melalui dubur dengan kaedah invasif atau laparoskopi minimum.

  1. Pembedahan Ostomi

Pada kanak-kanak yang sangat sakit dan tidak dapat membuang najis sejak lahir, operasi boleh dilakukan dalam dua langkah. Pada mulanya, bahagian usus besar yang terkena akan dikeluarkan bahagian yang sihat, kemudian dihubungkan dengan bukaan buatan. Najis akan melalui lubang ke dalam kantung yang melekat pada hujung usus melalui lubang di perut. Ini membolehkan bahagian bawah usus sembuh.

Baca juga: Ketahui 2 Rawatan untuk Mengatasi Hirschsprung

Setelah usus besar yang telah mendapat rawatan sembuh, prosedur kedua akan dilakukan. Ini akan dilakukan untuk menutup stoma dan menghubungkan bahagian usus yang sihat ke rektum atau dubur. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai gangguan ini, jangan ragu untuk bertanya kepada doktor anda . Dengan aplikasi ini, menjadi sihat menjadi lebih mudah.

Seseorang yang menjalani operasi pada umumnya dapat membuang air besar secara normal, walaupun pada awalnya beberapa kanak-kanak mengalami cirit-birit. Mempraktikkan penggunaan tandas akan memakan masa kerana anda perlu belajar mengawal otot semasa buang air besar. Selain itu, gangguan yang dapat terjadi pada penderita adalah sembelit, perut bengkak, dan najis yang bocor.

Baca juga: Ini adalah tanda-tanda bahawa anak anda menghidap Hirschsprung

Itulah proses pembedahan untuk merawat penyakit Hirschsprung. Selepas pembedahan, kanak-kanak ini juga mungkin mengalami jangkitan usus. Ini boleh berlaku pada tahun pertama. Selain itu, pendarahan dari rektum juga mungkin berlaku. Sekiranya anak anda mengalaminya, berjumpa doktor dengan segera.

Rujukan:
NHS. Diakses 2019. Penyakit Hirschsprung
Klinik Mayo. Diakses 2019. Penyakit Hirschsprung

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found