Minuman Berkafein dan Sedap Mencetuskan Sakit Perut?

, Jakarta - Adakah anda biasa dengan bisul perut atau dispepsia? Penyakit ini disebabkan oleh sakit terbuka pada lapisan dalam perut (ulser peptik). Di samping itu, jangkitan pada perut oleh bakteria Helicobacter pylori dan penggunaan ubat anti-radang nonsteroid (NSAID) kronik seperti aspirin, juga boleh mencetuskannya.

Apabila menyerang seseorang, pedih ulu hati menyebabkan perut terasa mual, kembung, memusingkan, sehingga penghidapnya merana kesakitan.

Nah, seseorang yang menderita penyakit ini sangat disarankan untuk mengubah gaya hidupnya, termasuk dalam memilih atau memakan makanan dan minuman. Sebabnya, terdapat pelbagai makanan atau minuman yang boleh membuat pedih ulu hati menjadi lebih teruk.

Namun, adakah benar minuman berkafein atau minuman ringan boleh mencetuskan pedih ulu hati?

Baca juga: Ini adalah perbezaan antara ulser perut dan ulser gastrik

Hati-hati, Kafein Boleh Mencetuskan Gastritis

Pada dasarnya, terdapat pelbagai makanan atau minuman yang boleh mencetuskan pedih ulu hati. Lalu, bagaimana dengan minuman berkafein atau minuman ringan?

Menurut pakar di Institut Kesihatan Nasional , pengambilan minuman berkafein yang terlalu banyak boleh mencetuskan bisul perut atau dispepsia.

Menurut beberapa pakar, kesan kafein juga boleh mencetuskan gejala GERD kerana kafein dianggap menyebabkan kelemahan atau kelonggaran injap esofagus bawah atau sfinkter esofagus bawah (LES). Nah, inilah yang menjadikan asid perut masuk ke esofagus (refluks asid gastrik).

Bagaimana dengan minuman ringan? Minuman ringan juga termasuk dalam minuman yang boleh mencetuskan pedih ulu hati. Selain mengandungi banyak kafein, gelembung karbonasi yang mengembang di perut dapat meningkatkan tekanan, memicu refluks asid gastrik.

Selain minuman berkafein, ada makanan, minuman, dan faktor lain yang boleh mencetuskan pedih ulu hati yang lain, yaitu:

 • Minum alkohol terlalu banyak.
 • Makan makanan pedas, berlemak, atau berminyak.
 • Makan berlebihan (makan berlebihan).
 • Makan terlalu cepat.
 • Makan makanan berserat tinggi.
 • Merokok atau mengunyah tembakau.
 • Tekanan atau kegelisahan.

Baca juga: Jangan Meremehkan 3 Bahaya Kerana Asid Perut

Petua Mudah untuk Mencegah Sakit Perut

Cara mencegah pedih ulu hati sebenarnya cukup mudah, cuma penderita harus berdisiplin dalam melaksanakan perubahan gaya hidup baru yang sihat. Nah, inilah gaya hidup sihat yang perlu dilakukan agar bisul tidak berulang.

 • Elakkan bersenam selepas makan.
 • Kunyah makanan sepenuhnya hingga lembut.
 • Tunggu dua hingga tiga jam selepas makan sebelum berbaring.
 • Berhenti merokok.
 • Mengekalkan berat badan yang ideal.
 • Jangan makan makanan ringan ketika larut malam.
 • Jangan mengambil terlalu banyak ubat anti-radang nonsteroid.
 • Menguruskan tekanan dengan baik. Ulser juga boleh disebabkan oleh gangguan psikosomatik. Pedih ulu hati biasanya bertambah teruk jika disertai dengan tekanan.

Baca juga: Pemeriksaan Endoskopi bagi Orang yang Mengalami Sakit Perut

Selain itu, cara mencegah pedih ulu hati juga dapat memperhatikan bahagian makanan. Orang yang mengalami ulser tidak digalakkan makan dalam jumlah besar. Sebilangan besar membuat perut harus bekerja keras untuk mencerna makanan. Oleh itu, makan bahagian kecil perlahan-lahan.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai cara mencegah pedih ulu hati? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan . Tidak perlu meninggalkan rumah, anda boleh menghubungi doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja. Praktikal, bukan?

Rujukan:
NIH - Institut Diabetes dan Pencernaan Nasional dan Penyakit Buah Pinggang. Rawatan Pencernaan. Diakses pada tahun 2020. Rawatan Pencernaan
Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 7 Makanan Yang Menyebabkan Refluks Asid
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Kopi vs. Teh untuk GERD
Institut Kesihatan Nasional - MedlinePlus. Diakses pada tahun 2020. Pencernaan
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2020. Gejala. Perut Sakit (Pencernaan): Penjagaan dan Rawatan.