Hati-hati, 4 penyakit ini boleh menyerang paru-paru

, Jakarta - Ada banyak penyakit paru-paru yang berbeza keparahannya. Dengan diagnosis awal, rawatan awal dapat membantu mencegah penyakit daripada berkembang terlalu cepat. Paru-paru mempunyai peranan yang sangat penting dalam kehidupan.

Semasa anda bernafas, paru-paru anda mengambil oksigen dari udara dan menghantarnya ke aliran darah anda. Sel-sel di dalam badan memerlukan oksigen untuk berfungsi dan berkembang. Pada hari biasa, anda bernafas hampir 25,000 kali. Orang dengan penyakit paru-paru mengalami kesukaran bernafas.

Baca juga: Merokok Kerap Perlu Melakukan X-ray Paru?

Istilah penyakit paru-paru merujuk kepada banyak gangguan yang mempengaruhi paru-paru, seperti asma, COPD, jangkitan, seperti influenza, radang paru-paru dan tuberkulosis, barah paru-paru, dan banyak masalah pernafasan lain. Beberapa penyakit paru-paru boleh menyebabkan kegagalan pernafasan. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai penyakit paru-paru, berikut adalah jenis penyakit yang boleh menyerang paru-paru.

1. Asma

Asma adalah keadaan di mana saluran bronkus di paru-paru menjadi radang dan sensitif. Saluran udara kemudian menjadi jengkel oleh asap rokok, jamur, semburan kimia, dan pencemaran udara, jangkitan pernafasan, dan alergen seperti tungau debu dan debunga. Asma menyebabkan kesukaran bernafas, kerana banyak pesakit mengadu batuk, mengi, dan sesak dada.

2. Adenoma bronkus

Adenoma bronkus tidak dapat didiagnosis selama bertahun-tahun kerana saiz tumor yang kecil dan corak pertumbuhannya yang perlahan. Keadaan ini menyamar sebagai asma bronkial, bronkitis kronik, atau bronchiectasis (pengembangan bahagian pokok bronkial yang menyebabkan keradangan). tidak dapat dipulihkan mengakibatkan penyumbatan aliran udara dan gangguan pembersihan rembesan).

Baca juga: Pilihan Sukan Terbaik untuk Penghidap Emfisema

Gejala adenoma bronkus bergantung pada sama ada tumor terletak di pusat atau periferal di saluran udara. Ini termasuk dyspnea (kesukaran bernafas), bunyi tidak normal yang dihasilkan oleh aliran udara bergelora melalui bahagian saluran udara yang lebih sempit, mengi (bunyi bersiul bernada tinggi yang dihasilkan oleh aliran udara melalui saluran udara yang lebih kecil), batuk, demam, dan pengeluaran dahak hasil dari penyumbatan bronkus yang lengkap, yang menyebabkan keruntuhan, jangkitan, dan pemusnahan tisu paru-paru di sisi lain penyumbatan.

3. Penyakit Pulmonari Obstruktif Kronik

Penyakit paru obstruktif kronik adalah istilah payung untuk emfisema dua keadaan paru-paru dan bronkitis kronik. Penyakit paru obstruktif kronik mempengaruhi saluran bronkus dan menyebabkan keradangan kekal yang boleh mengakibatkan pengeluaran lendir berlebihan dan kesukaran bernafas.

Lendir yang berlebihan biasanya menyebabkan batuk yang berterusan dan juga membuat pesakit lebih mudah terkena jangkitan. Emfisema mempengaruhi kantung udara di hujung tiub bronkus yang bermaksud kurang oksigen masuk ke dalam aliran darah yang menyebabkan gejala, seperti sesak nafas, batuk, dan mengi. Merokok adalah penyebab utama penyakit ini dan dianggap lebih banyak mempengaruhi wanita berbanding lelaki.

Baca juga: Gangguan pernafasan, Berikut adalah 3 Ujian untuk Diagnosis Emfisema

4. Embolisme paru

Embolisme paru adalah gumpalan darah yang terbentuk di bahagian lain badan (selalunya kaki) dan kemudian bergerak melalui badan menjadi tersekat di paru-paru. Gumpalan darah kecil di paru-paru dapat menyebabkan masalah pernafasan dan mengurangkan aliran oksigen ke aliran darah. Gumpalan darah yang besar di paru-paru boleh membawa maut.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai penyakit yang boleh menyerang paru-paru atau adenoma bronkus, misalnya, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Caranya, muat turun sahaja aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor , anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .