5 Trik Menyusui Bayi di khalayak ramai

, Jakarta - Sekiranya anda melancong ke tempat tertentu, ibu sering keliru ketika ingin menyusukan anak mereka. Terutama jika tempat yang anda kunjungi tidak mempunyai bilik penyusuan atau kemudahan bilik penjagaan bilik semaianOleh itu, ibu terpaksa menyusukan anak di tempat awam. Penyusuan susu ibu di tempat awam tidak mudah. Oleh itu, perhatikan dahulu helah berikut agar ibu dapat menyusukan anak mereka dengan selesa di tempat awam.

Kegiatan penyusuan di tempat awam menjadi kontroversi di negara-negara tertentu. Sebagai contoh, di Singapura, seorang ibu ditegur oleh seorang pengunjung ketika menyusu di sebuah restoran. Menurut pengunjung, penyusuan di tempat awam tidak sesuai dan melanggar undang-undang. Beberapa negara juga melarang penyusuan susu ibu di tempat awam seperti restoran, taman, perpustakaan dan kedai. Oleh itu, adalah lebih baik bagi ibu yang ingin membawa anak mereka pergi ke luar negara, terlebih dahulu memeriksa peraturan penyusuan di tempat awam di negara ini. Nasib baik, Indonesia adalah salah satu negara yang tidak mempunyai masalah dengan ibu menyusu di khalayak ramai. Walaupun begitu, ibu tetap disarankan untuk menjaga kesopanan ketika ingin menyusui. Berikut adalah beberapa cara untuk ibu menyusu dengan selesa di khalayak ramai:

  • Berlatihlah terlebih dahulu

Penyusuan susu ibu di tempat awam tidak semudah menyusu di rumah. Memerlukan cara khas untuk menutup payudara dan agar tidak menarik perhatian orang. Oleh itu, ibu boleh berlatih di rumah terlebih dahulu untuk lebih bersedia ketika mereka menyusui di tempat awam. Caranya, berlatih di depan cermin untuk melihat bagaimana kedudukan dapat melindungi bahagian sulit ibu ketika menyusui.

  • Pakai Pakaian yang Menyokong

Sekiranya anda ingin melancong di luar rumah, pakai pakaian yang memudahkan ibu menyusu. Lebih baik jika ibu memakai pakaian khas untuk penyusuan. Tetapi baju juga boleh menjadi alternatif penyusuan susu ibu, kerana kancingnya mudah dibuka. Atau ibu juga boleh memakai dua lapisan pakaian, dan menggunakan lapisan luar sebagai penutup ketika menyusu. Jadi, pakaian apa yang membuatkan ibu selesa untuk menyusu, memakainya.

  • Perhatikan Keselesaan Bayi

Selain memikirkan cara menutup payudara ibu, keselesaan bayi juga harus diambil kira. Gunakan penutup kejururawatan atau lapisan luar pakaian kadang-kadang menyukarkan bayi bernafas. Oleh itu, pilih jenis penutup yang dapat memberi ruang udara untuk anak anda bernafas, seperti kardigan atau baju sejuk, selendang, atau selimut ringan.

  • Gunakan Bra Khas untuk Penyusuan

Bra penyusuan mempunyai cawan yang senang dibuka hanya dengan satu tangan. Namun, ia memerlukan dua tangan untuk meletakkannya semula, jadi anda harus berlatih memakainya. Pada masa ini, terdapat banyak bra kejururawatan khas dengan pelbagai reka bentuk yang boleh dipilih oleh ibu mengikut keselesaan mereka.

  • Cari Tempat Terbaik

Sekiranya tempat yang anda lawati tidak mempunyai bilik asuhan, cari tempat yang tidak terlalu sesak sehingga anda dapat memiliki privasi dan dapat menyusui dengan selesa. Ibu boleh memilih tempat seperti tempat duduk tepi di restoran, di sudut tempat duduk di belakang tanaman, dan sebagainya. Tetapi elakkan penyusuan di tandas kerana tidak selesa untuk si kecil dan juga ibu.

  • Menyusu dengan segera apabila bayi lapar

Ibu harus segera menyusui sekiranya bayi telah memberi tanda lapar. Jangan biarkan si kecil anda kelaparan sehingga dia menangis dengan kuat.

  • Bertindak dengan Adil

Lakukan aktiviti penyusuan ini dengan betul agar tidak menarik perhatian orang. Bengkokkan dengan santai semasa anda menanggalkan pakaian dan memasukkan puting ke dalam mulut bayi. Kemudian setelah selesai, segera kemas pakaian dan luruskan badan. Sekiranya seseorang memperhatikan ibu anda, balas dengan melihatnya sambil tersenyum. Dengan cara itu, orang itu akan langsung mengalihkan perhatian mereka.

Menyusukan bayi adalah perkara semula jadi dan merupakan hak setiap ibu. Jadi, tidak perlu malu atau takut jika anda mahu menyusukan bayi. Ibu yang menyusui kini dapat membincangkan masalah kesihatan mereka dengan doktor melalui aplikasi tersebut . Hubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual untuk berbincang dan meminta nasihat kesihatan pada bila-bila masa. Anda juga boleh membeli produk kesihatan dan vitamin yang anda perlukan . Ia sangat mudah, hanya tinggal pesanan dan pesanan akan dihantar dalam masa satu jam. Jadi tunggu apa lagi? Muat turun sekarang di App Store dan Google Play.