Jangan memandang rendah jika anda sering letih pada trimester pertama

, Jakarta - Memasuki trimester pertama kehamilan, wajar bagi wanita hamil sering merasa letih dan kurang bersemangat. Ini bukan kerana kemalasan, tetapi perubahan hormon yang berlaku di dalam badan ibu yang membuatnya sering merasa letih. Selain itu, kenaikan berat badan dan berat badan janin juga membuatkan ibu berasa letih. Namun, bagaimana jika wanita hamil merasa terlalu letih? Jangan dipandang rendah, berikut adalah keadaan keletihan semasa mengandung yang mesti dijaga oleh bakal ibu.

Keletihan Berlebihan Semasa Kehamilan

Walaupun semula jadi, tetapi keletihan yang terlalu kerap dan berlebihan perlu diperhatikan. Contohnya, jika ibu sudah banyak berehat, tetapi masih bangun dalam keadaan badan yang masih letih. Keletihan disertai oleh gejala lain, seperti demam, sakit tekak, dan kelenjar bengkak.

Sekiranya anda mengalami keletihan dengan keadaan ini, anda harus segera berjumpa doktor. Sebabnya, merasa letih selalu semasa kehamilan bukanlah keadaan biasa dan boleh menjadi gejala masalah kesihatan berikut:

  • Anemia. Keadaan ini boleh berlaku kerana ibu kekurangan pengambilan zat besi. Untuk mengetahui keadaan anemia, ibu perlu melakukan ujian darah ke doktor.
  • Kencing manis semasa mengandung. Masalah kesihatan ini dicirikan oleh keletihan yang disertai oleh rasa lapar dan dahaga yang berterusan.
  • Kehamilan ektopik. Keadaan ini adalah kehamilan di luar rahim. Biasanya gejalanya adalah keletihan yang sangat tinggi diikuti dengan loya, muntah dan peningkatan kekerapan membuang air kecil.

Selain masalah kesihatan, keletihan berlebihan juga boleh disebabkan oleh masalah mental seperti kemurungan dan kegelisahan yang dialami oleh wanita hamil. Depresi adalah gangguan mood yang juga dapat terjadi pada wanita hamil. Keadaan ini bukan sahaja menurunkan serotonin (hormon yang mencegah kemurungan), tetapi juga meningkatkan kortisol (hormon stres). Akibatnya, hormon kortisol dalam badan akan meningkat dan membuat tubuh mengeluarkan tindak balas terhadap ( melawan ) atau melarikan diri ( penerbangan ). Tanggapan inilah yang menguras banyak tenaga dan membuat ibu merasa letih dan tidak berdaya.

Depresi dapat membuat ibu tidak bersemangat untuk melakukan aktiviti apa pun, merasa letih sepanjang hari, tidak mempunyai selera makan, dan merasa putus asa. Segera minta bantuan doktor untuk mengatasi masalah ini kerana kemurungan boleh membahayakan keadaan janin.

Selain kemurungan, kegelisahan juga dapat membuat ibu hamil menjadi letih. Wanita hamil sering bimbang sama ada bayi dalam kandungan sihat, bolehkah ibu menjadi ibu bapa yang bijak di kemudian hari, dan seterusnya. Nah, kegelisahan ini akan meningkatkan adrenalin dalam badan. Adrenalin adalah hormon yang dihasilkan oleh kelenjar adrenal setelah menerima isyarat yang menunjukkan keadaan tertekan. Sekiranya hormon ini dilepaskan secara berterusan, ibu berisiko kehabisan tenaga dan mengalami keletihan.

Itulah sebab-sebab yang menyebabkan ibu mengalami keadaan keletihan yang tidak normal dan berisiko membahayakan kesihatan janin. Wanita hamil perlu segera berjumpa doktor sekiranya keadaan keletihan seperti di atas berlaku. Namun, pencegahan lebih baik daripada mengubati. Ibu dapat mengelakkan keadaan keletihan yang berbahaya ini dengan banyak berehat, makan makanan sihat, terutama pengambilan zat besi yang mencukupi, dan mengurangkan makanan yang tinggi gula. Di samping itu, jauhkan kegelisahan atau tekanan dengan melakukan aktiviti positif.

Ibu juga boleh membincangkan masalah kesihatan yang dialami ibu semasa mengandung dengan menggunakan aplikasi tersebut . Hubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual untuk meminta nasihat kesihatan kapan saja dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Baca juga:

  • Sebab-sebab Tekanan dan Emosi Boleh Mempengaruhi Kesihatan Janin
  • 6 Cara Mengatasi Tekanan Semasa Mengandung
  • 5 Petua Mengawal Kehamilan pada Trimester Pertama