Mahu Tidur Dengan Baik? Memenuhi Pengambilan Nutrien Ini

Jakarta - Setelah menjalankan pelbagai aktiviti yang melelahkan, badan pasti akan merasa letih dan perlu berehat. Namun, apa yang berlaku jika anda tidak dapat tidur? Pasti badan akan menjadi letih, lesu, dan kurang bertenaga. Suasana anda akan tidak menentu. Untuk menahan mengantuk, anda menjadi lebih banyak makanan ringan. Tidak dapat dielakkan, kegemukan dan diabetes akan menemui anda.

Bagaimana dengan pengambilan pil tidur? Ini boleh membuat anda mudah tertidur, tetapi kaedah tidur nyenyak ini tidak digalakkan. Mengambil pil tidur setiap kali anda menghadapi masalah untuk menutup mata pada waktu malam hanya akan membuat anda ketagih. Anda masih boleh tidur nyenyak tanpa bantuan ubat-ubatan. Cara? Cukup memenuhi pengambilan nutrien berikut:

Vitamin B6

Mengapa vitamin B6 dapat membuatkan anda tidur lebih lena? Nampaknya, vitamin B6 akan membantu mengurangkan tekanan yang anda alami dengan membuat saraf di badan anda lebih santai. Cuba makan makanan seperti pisang, yogurt, atau gandum sebelum anda tidur. Makanan jenis ini akan membantu anda mendapatkan tidur yang lebih nyenyak dan berkualiti.

Magnesium

Mengonsumsi makanan kaya magnesium secara berkala bukan sahaja membuat anda tidur lena. Lebih dari itu, nutrien yang satu ini juga membantu mengatasi sakit kepala dan tekanan darah tinggi, mengurangkan kegelisahan berlebihan, untuk mengatasi pelbagai masalah kesihatan yang sering anda alami ketika PMS. Lalu, makanan apa yang mengandungi magnesium? Semua biji-bijian, tomato, alpukat, dan ikan adalah beberapa jenis makanan kaya magnesium yang mudah anda temui.

Kajian yang diterbitkan di Jurnal Orthomolecular mendedahkan bahawa kekurangan magnesium dalam badan akan menyukarkan orang untuk tidur. Jadi, apabila anda tidak dapat tidur, mungkin kerana badan anda kekurangan magnesium.

Baca juga: Insomnia? Inilah Yang Perlu Anda Lakukan

Kalsium

Tidak hanya baik untuk menyokong pertumbuhan tulang, kalsium juga ternyata mengandungi sebatian yang sifat santai , sehingga menjadikan anda tidur nyenyak. Nutrien ini juga tidak jauh berbeza dengan magnesium dalam perannya untuk mengatasi tekanan darah tinggi dan mengurangkan kegelisahan yang berlebihan. Beberapa sumber makanan yang kaya dengan kalsium adalah brokoli, badam, dan yogurt.

Karbohidrat

Protein memang mempunyai pelbagai kebaikan untuk menyokong kesihatan tubuh. Selain menjadi sumber tenaga untuk aktiviti anda, karbohidrat juga berperanan membuat anda tidur lebih nyenyak. Ini kerana karbohidrat akan membuat pengeluaran triptofan di otak lebih banyak, seperti yang dinyatakan oleh Yayasan Makanan Negara .

Anda boleh mencuba makan bijirin sebelum tidur pada waktu malam. Walaupun begitu, jangan hanya memilih, kerana tidak semua bijirin akan memudahkan anda tertidur. Pilih bijirin dengan kandungan gula yang tidak terlalu tinggi.

Besi

Kekurangan pengambilan zat besi dalam badan menjadikan badan cepat letih. Walaupun begitu, keletihan ini tidak membuat anda mengantuk. Oleh itu, pastikan anda telah memenuhi pengambilan zat besi setiap hari di dalam badan anda. Anda dapat memenuhi keperluan zat besi harian anda dengan memakan daging merah, hati, atau kacang.

Baca juga: Untuk tidur dengan lebih nyenyak, cubalah membiasakan diri dengan latihan ini

Sekarang, anda tahu bagaimana untuk tidur nyenyak tanpa minum ubat. Namun, jika kaedah ini masih tidak dapat membuat anda tidur pada waktu malam, mungkin sudah tiba masanya anda meminta doktor anda untuk mengetahui penyebabnya dengan lebih terperinci. Tidak perlu mengunjungi klinik, kerana anda boleh terus bertanya melalui aplikasi . Ayuh muat turun permohonan di telefon anda sekarang!