Cara Merawat Anak Kucing Maine Coon yang Baru Lahir

“Bukan hanya menjaga ibu, kamu juga harus tahu bagaimana menjaga anak kucing Maine Coon yang baru lahir. Anda harus menyediakan lokasi penghantaran yang tenang dan selesa. Setelah anak kucing dilahirkan, pastikan kawasan tempat tinggal ibu dan anak kucing bersih, selesa, hangat, dan tenang. Seterusnya, anda perlu memeriksa kesihatan anak kucing di doktor haiwan. "

, Jakarta - Maine coon adalah salah satu jenis kucing yang sangat sesuai dipelihara di rumah bersama anak-anak. Selain menggemaskan, kucing Maine Coon tenang, senang dilatih, dan suka bermain. Walau bagaimanapun, walaupun lembut, anda harus memastikan anda memberi ruang kepada Maine Coon sejurus selepas melahirkan anak kucing itu.

Baca juga: Ketahui Seluk-beluk Merawat Anak Kucing

Maine coon sangat melindungi keluarga dan anak kucing mereka. Selalunya, ibu maine coon akan melawan situasi atau keadaan yang dirasakan boleh mengancam keselamatan anak kucing. Ayuh, lihat ulasan mengenai cara merawat anak kucing Maine Coon supaya anda dapat menjaganya dengan betul.

Merawat Anak Kucing Maine Coon

Kucing Maine Coon boleh menjadi pilihan tepat sebagai haiwan kesayangan keluarga di rumah. Walau bagaimanapun, bukan hanya merawat kucing ibu maine coon, anda perlu mengetahui cara yang betul untuk menjaga anak kucing maine coon.

Selepas kelahiran, anak kucing Maine Coon akan mendapat rawatan daripada ibu mereka sehingga usia 4 minggu. Perkara yang perlu anda perhatikan adalah memastikan lokasi tempat anak kucing dan ibunya tinggal bersih, hangat, tidak terlalu terang, dan tenang.

Biasanya, kucing ibu akan menyediakan keperluan makanan dan kebersihan anak kucing. Walau bagaimanapun, apabila kucing ibu tidak berada di sisi anak kucing, anda boleh membantu anak kucing merasa selesa dengan memastikan kehangatan dan makanannya.

Anda perlu memeriksa keadaan ibu dan anak kucing setiap hari. Sekiranya terdapat anak kucing di atas satu sama lain, anda harus memindahkan anak kucing ke kedudukan yang selamat.

Baca juga: Bilakah Masa yang tepat untuk memberi makan anak kucing

Berikut adalah penjagaan anak kucing maine coon yang boleh anda lakukan, iaitu:

  1. Berumur 4 minggu

Pada masa anak kucing berusia 4 minggu, anak kucing sudah boleh makan makanan pejal. Pastikan anda mula memberikan makanan padat anak kucing Maine Coon anda sehingga keperluan pemakanan dan pemakanannya dapat dipenuhi dengan betul. Pada usia ini, anak kucing Maine Coon masih mendapat susu ibu mereka. Namun, anda perlu menyediakan air bersih untuk diminum anak kucing. Letakkan air bersih di dalam bekas yang cetek sehingga anak kucing dapat dengan mudah mencapainya.

  1. Umur 6-8 Minggu

Pada usia ini, anak kucing perlu diberi vaksin untuk mencegah pelbagai masalah kesihatan, seperti penyebaran, herpes, jangkitan virus, hingga rabies. Biasanya, beberapa vaksinasi diulang sehingga anak kucing mencapai usia 4 tahun.

  1. Umur 8 Minggu – 6 Bulan

Pada usia ini, anak kucing memasuki usia remaja mereka. Pada usia ini, pastikan anda kerap memeriksa kesihatan anak kucing dan melakukan penjagaan badan, seperti memeriksa kuku, bulu kucing, dan telinga. Lakukan pemeriksaan berkala di klinik veterinar terdekat.

Selain memperhatikan perkembangan dan pertumbuhan anak kucing maine coon, anda juga perlu memastikan untuk menyediakan tempat perlindungan kucing dengan betul, menyiapkan kotak sampah dan jaga kebersihannya, pastikan sangkar bersih, dan sediakan jawatan calar untuk menjaga cakar dalam keadaan baik.

Baca juga: Inilah Cara Yang Betul untuk Memandikan Anak Kucing

Jangan lupa menyediakan mainan yang disukai oleh anak kucing anda. Mainan dapat membantu merangsang kucing anda untuk memaksimumkan pertumbuhan dan perkembangannya. Namun, elakkan memberi mainan dengan saiz kecil kerana boleh membahayakan anak kucing.

Sekiranya anak kucing mengalami perubahan tingkah laku, seperti perubahan dalam diet dan mengalami beberapa gejala masalah kesihatan, kami mengesyorkan agar anda menggunakan aplikasi ini dengan segera dan tanyakan terus kepada doktor haiwan anda mengenai penjagaan anak kucing yang betul. Awak boleh muat turun permohonan melalui App Store atau Google Play sekarang.

Rujukan:

Kaki Harian. Diakses pada tahun 2021. Penjagaan Anak Kucing 101: Sejak Lahir Hingga Setahun.

Perubatan Tempat Perlindungan. Diperoleh pada tahun 2021. Bab 2: Merawat Anak kucing dari Kelahiran hingga Lapan Minggu.

Panduan Haiwan Peliharaan yang Tidak Biasa. Diakses pada tahun 2021. Penjagaan Maine Coon Kitten: Yang Perlu Anda Ketahui.