Ini adalah penyakit yang dirawat oleh pakar pemakanan klinikal

, Jakarta - Pakar pemakanan klinikal adalah seseorang yang mempunyai kemampuan untuk memberikan maklumat mengenai pemakanan, cadangan makanan dan pola makan yang sihat. Untuk mendapatkan ijazah pakar pemakanan klinikal, seseorang perlu mengkaji proses pencernaan, penyerapan, penggunaan, dan penyimpanan bahan yang mempunyai khasiat yang baik untuk tubuh.

Di samping itu, pemakanan klinikal juga mengkaji hubungan antara nutrien dan kesihatan dan pelbagai penyakit yang berkaitan dengan pemakanan. Perkara penting lain yang perlu dikaji adalah proses metabolik untuk mencegah penyakit dan aspek kuratif dan pemulihannya.

Baca juga: Ikuti Gaya Pescatarian Ed Sheeran

Pakar pemakanan klinikal biasanya bekerja di hospital, rumah jagaan, kemudahan kejururawatan, atau pejabat perubatan. Hasil kerja pakar pemakanan klinikal membantu pakar pemakanan klinikal dalam merancang atau melaksanakan strategi pemakanan yang telah ditetapkan untuk seseorang yang menjalani rawatan pesakit dalam atau pesakit luar.

Adakah Ahli Diet Klinikal Sama seperti Ahli Diet?

Sebilangan besar orang menganggap pakar pemakanan klinikal sama dengan ahli diet. Sebenarnya, kedua-dua profesion mempunyai bahagian dan cara yang berbeza untuk mencapainya. Ijazah pakar pemakanan diperoleh melalui ijazah sarjana muda dan ijazah pemakanan dari kolej atau kursus pemakanan yang diiktiraf.

Sebilangan besar pakar pemakanan bekerja di badan awam, kerajaan, atau bekerja secara persendirian. Pakar pemakanan yang tidak mempunyai lesen rasmi dan tidak mempunyai latihan praktikal profesional tidak boleh terlibat dalam perubatan berkaitan pemakanan dan pemakanan atau diagnosis penyakit.

Ahli pemakanan adalah pakar pemakanan dan pemakanan yang diperoleh melalui tahap formal yang setaraf dengan RD (Dietit Berdaftar). Ahli diet ditugaskan untuk merancang masalah pemakanan dan pemakanan pada tahap individu, serta masalah kesihatan awam yang lebih luas daripada pakar pemakanan rata-rata.

Keadaan Kesihatan yang dirawat oleh Pakar Pemakanan Klinikal

Orang dengan keadaan perubatan tertentu perlu mengamalkan diet yang sihat untuk menjaga kesihatan mereka. Dalam kes ini, pakar pemakanan klinikal akan menentukan strategi terapi pemakanan dan pakar pemakanan klinikal akan membantu merancang corak dan menu makan terbaik bagi orang yang mempunyai penyakit tertentu. Apakah keadaan kesihatan yang dapat dirawat oleh pakar pemakanan klinikal, iaitu:

 • Diabetes

 • Kanser

 • Kekurangan zat makanan

 • Kekurangan zat makanan

 • Obesiti

 • Penyakit autoimun

 • Gangguan sistem pencernaan

 • Penyakit jantung

 • Tekanan darah tinggi

 • Kolesterol tinggi

 • Penyakit buah pinggang dan hati

 • Wanita hamil dan ibu menyusu

Baca juga: Mempunyai Kolesterol Tinggi, Makan 10 Makanan Ini

Bagaimana Pakar Pemakanan Klinikal Berfungsi

Pertama sekali, pakar pemakanan klinikal akan bertanya mengenai sejarah perubatan, gaya hidup, dan ubat-ubatan anda yang sedang anda ambil. Selepas itu, pakar pemakanan akan melakukan pemeriksaan fizikal dan mengkaji semula status pemakanan.Kemudian, pakar pemakanan akan berbincang dengan pelanggan mengenai penyakit yang dihidapinya dengan memberikan semua maklumat yang berkaitan dan menjawab semua soalan daripada pelanggan.

Kemudian pakar pemakanan klinikal memberikan terapi pemakanan, misalnya dengan menetapkan jumlah pengambilan kalori setiap hari, termasuk cara menyediakan nutrisi, dan sama ada ia perlu ditambah dengan makanan tambahan atau ubat lain yang berkaitan dengan masalah pemakanan. Kemudian, pakar pemakanan klinikal akan berkomunikasi dengan ahli diet atau pakar pemakanan yang akan menentukan corak dan menu makanan selama sehari, termasuk pendidikan mengenai masalah penyakit yang berkaitan dengan pemakanan, misalnya makanan apa yang perlu dielakkan, atau jenis latihan yang boleh selesai.

Pakar pemakanan juga tidak akan lupa memberi petua untuk mengawal penyakit agar dapat mengekalkan keadaan kesihatan yang stabil.

Lebih baik jika pelanggan mengadakan pertemuan dengan pakar pemakanan untuk memantau keadaan kesihatan dan sejauh mana kejayaan terapi pemakanan yang disarankan oleh pakar pemakanan. Pelanggan mempunyai perbincangan sekurang-kurangnya secara berkala dengan pakar pemakanan sekurang-kurangnya 6 bulan, bergantung pada kemajuan dan kesihatan keseluruhan. Sekiranya pesakit berasal dari hospital kawalan, lebih kepada pakar pemakanan klinikal, terutamanya kekurangan zat makanan, kawalannya adalah kepada doktor Sp.Gk

Baca juga: 5 Minit untuk Hidup Lebih Sihat

Nah, bagi anda yang memerlukan bantuan pakar pemakanan, kini anda boleh membuat janji temu dengan pakar pemakanan di hospital pilihan anda melalui aplikasi . Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store atau Google Play!