Ini adalah prosedur ujian darah untuk menilai risiko penyakit jantung

Jakarta - Ujian darah untuk menentukan risiko penyakit jantung seseorang termasuk memeriksa kolesterol baik (HDL), kolesterol jahat (LDL) dan trigliserida. Setiap orang yang ingin menjalani ujian ini wajib berpuasa sebelum ujian dijalankan. Ini adalah prosedur untuk ujian darah untuk mengesan kehadiran penyakit jantung pada seseorang!

Baca juga: Ketahui Prosedur Melakukan Ujian Darah

Berikut adalah Prosedur Ujian Darah untuk Menilai Risiko Penyakit Jantung

Darah adalah salah satu bahagian tubuh yang dapat digunakan untuk memeriksa pelbagai gangguan fungsi dalam tubuh, termasuk kesihatan jantung. Terdapat beberapa prosedur ujian darah yang dapat membantu mengesan penyakit jantung lebih awal, termasuk:

1. Ujian Kolesterol

Ujian kolesterol bertujuan untuk melihat tahap kolesterol dalam badan. Tahap kolesterol boleh menjadi tanda masalah jantung. Ujian kolesterol yang harus dilakukan, termasuk:

  • Kolesterol total, yang merupakan gabungan jumlah kolesterol baik, kolesterol jahat, dan trigliserida dalam setiap desiliter darah. Semakin tinggi jumlah kolesterol dalam badan, semakin tinggi risiko seseorang menderita penyakit jantung. Jumlah tahap kolesterol untuk orang yang sihat adalah di bawah 200 mg / dL.

  • Kolesterol jahat (LDL) yang masih boleh ditoleransi adalah dalam lingkungan 100-129 mg / dL. LDL berfungsi untuk mengangkut kolesterol ke sel-sel tubuh yang memerlukannya melalui peredaran darah. Namun, apabila jumlahnya melebihi ambang normal, LDL dapat menyebabkan penyakit jantung kerana penumpukan pada dinding saluran darah. Kesannya, aliran darah akan terganggu.

  • Kolesterol baik (HDL), yang merupakan kolesterol yang berguna untuk menjaga kesihatan jantung secara keseluruhan. Diet adalah salah satu perkara yang boleh mempengaruhi tahap HDL dalam badan. HDL harus kekal pada 40 mg / dL untuk lelaki, dan lebih daripada 50 mg / dl untuk wanita.

Baca juga: 4 Perkara yang Perlu Diperhatikan Sebelum Pemeriksaan Darah

2. Ujian Protein C-Reaktif

Protein C-reaktif adalah protein yang dihasilkan oleh hati apabila terdapat keradangan di dalam badan. Sekiranya keputusan ujian menunjukkan jumlah yang tinggi, ini bermakna bahawa satu bahagian organ badan anda mengalami radang. Ujian ini biasanya dilakukan ketika penghidap merasakan gejala penyakit tertentu.

3. Ujian Lipoprotein

Lipoprotein (Lp) adalah salah satu jenis kolesterol jahat (LDL). Tahap tinggi dan rendah Lp dalam badan akan ditentukan dari genetik yang anda dapat. Atas sebab ini, pemeriksaan ini disyorkan untuk seseorang yang mempunyai sejarah penyakit jantung atau ada ahli keluarga yang mempunyai penyakit jantung.

4. Ujian Brain Natriuretic Peptides (BNP)

BNP adalah sejenis protein yang dihasilkan oleh jantung dan saluran darah. BNP berfungsi dalam mengatur aliran darah. Apabila seseorang mengalami masalah kesihatan di organ jantung, jantung akan mengeluarkan lebih banyak BNP ke saluran darah.

BNP biasanya dilakukan untuk mengesan kegagalan jantung atau penyakit jantung yang lain. Ujian ini juga baik untuk anda yang pernah mengalami serangan jantung sebelumnya. Seseorang yang pernah mengalami penyakit jantung sebelum ini biasanya akan dinasihatkan untuk melakukan pemeriksaan ini secara rutin.

Baca juga: Mesti Tahu, Jenis dan Fungsi Pemeriksaan Darah

Gaya hidup yang tidak sihat, seperti merokok, menderita tekanan darah tinggi, kolesterol tinggi, dan sejarah keluarga adalah faktor risiko yang boleh mencetuskan penyakit jantung. Anda boleh berbincang secara langsung dengan membuat temu janji dengan doktor di hospital pilihan anda untuk mengikuti siri ujian di atas. Ayuh, muat turun aplikasinya dengan segera!