Berikut adalah Gejala dan Punca Plantar Fasciitis

Jakarta - Dalam dunia kedokteran, keluhan kesihatan pada tisu di plantar fascia disebut plantar fasciitis. Tisu ini sebenarnya berfungsi sebagai peredam getaran, menyokong telapak kaki, dan membantu seseorang berjalan. Walau bagaimanapun, terlalu banyak tekanan pada kaki boleh mengakibatkan kecederaan atau kerosakan tisu ini. Nah, kecederaan ini akhirnya boleh mencetuskan keradangan dan sakit di tumit kaki. Jadi, apakah gejala dan penyebab fasciitis plantar?

Sakit Semasa Berjalan

Penghidap penyakit ini kebanyakannya akan merasa sakit di tumit. Tetapi dalam beberapa kes, ada juga yang merasa sakit di bahagian tengah kaki. Rasanya seperti tusukan atau luka bakar yang memancar ke tumit.

Pakar mengatakan, kesakitan ini berlaku lebih kerap ketika penghidapnya berjalan setelah bangun pada waktu pagi. Tidak hanya itu, rasa sakit juga dapat muncul ketika berjinjit, naik tangga, bangun dari duduk, atau berdiri lama. Sebilangan besar penghidap tidak merasa sakit ketika mereka aktif. Tetapi setelah menjalankannya, maka rasa sakit ini mula dirasakan, malah boleh membuat kaki menjadi bengkak.

Untuk kes yang teruk, orang yang menghidap penyakit ini akan merasa sakit ketika berjalan. Kadang-kadang rasa sakit ini dapat memancar dari tumit hingga kaki dan menyebabkan tumitnya lebam atau membengkak.

Dari Obesiti hingga Keradangan

Dari banyak penyebab fasciitis plantar, kegemukan adalah salah satu faktor yang sering mencetuskannya. Tidak percaya? Menurut pakar dari Jabatan Bedah Ortopedik dan Rheumatologi, Universiti Komanwel Virginia, Amerika Syarikat, semakin seseorang mengalami berat badan berlebihan, semakin tinggi risiko mengalami masalah kaki ini.

Berat badan berlebihan atau gemuk bukan hanya masalah masalah jantung, kolesterol, dan tekanan darah tinggi. Masalah berat badan yang dialami oleh lebih daripada seperempat populasi orang dewasa di Indonesia juga boleh menyebabkan masalah kaki, anda tahu. Lebih khusus lagi, tisu yang menghubungkan tumit ke jari kaki disebut plantar fascia .

Obesiti boleh menyebabkan tekanan yang menyebabkan rasa sakit atau air mata kecil di tisu menyebabkan bengkak, ia juga boleh disebabkan oleh perkara lain.

Berikut adalah beberapa sebab yang boleh mencederakan fasia plantar:

 • profesion tertentu. Penyebab fasciitis plantar juga boleh dicetuskan oleh profesi tertentu. Sebagai contoh, pekerjaan yang memerlukan seseorang berdiri dalam jangka masa yang panjang boleh mencetuskan keadaan ini. Contohnya, tentera, atlet, pekerja kilang, atau guru.

 • jenis kasut. Kecederaan pada fascia plantar juga dapat dipicu dengan penggunaan tapak kaki yang terlalu lembut dan tidak menyokong telapak kaki dengan betul.

 • Masalah dengan kaki. Plantar fasciitis juga dapat dipicu oleh kaki yang terlalu rata atau melengkung, tisu sendi pergelangan kaki yang tegang, dan gaya berjalan yang tidak normal.

 • Sukan. Penyebab fasciitis plantar juga boleh disebabkan oleh aktiviti fizikal, terutamanya sukan seperti larian jarak jauh, aerobik, dan balet. Latihan seperti ini memberi banyak tekanan pada tumit.

 • Penyakit lain. Contohnya, jangkitan bakteria pada organ lain (artritis reaktif) dan spondylitis ankylosing . Kedua-duanya boleh mencetuskan fasciitis plantar.

 • Umur. Penyakit ini lebih kerap berlaku pada orang berusia 40 hingga 60 tahun.

Cara memperbaikinya

Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mencegah atau mengatasi keluhan kaki ini. Inilah petua:

 • Turunkan berat badan untuk mengurangkan berat tumit dan mengurangkan kesakitan.

 • Mengurangkan tekanan pada tumit, seperti tidak berdiri terlalu lama tanpa merehatkan kaki.

 • Rehatkan kaki anda jika sakit.

 • Pakai kasut yang sesuai.

 • Berhenti bersenam jika tumit anda sakit lebih banyak.

 • Regangkan, terutamanya sebelum bersenam.

 • Ambil ubat penahan sakit, seperti acetaminophen atau ubat anti-radang untuk melegakan gejala.

Anda juga boleh membincangkan pendidikan seks kanak-kanak dengan doktor melalui aplikasi tersebut . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Baca juga:

 • 4 Latihan untuk Mengubati Fasciitis Plantar
 • Atlet Berlari Terancam Dengan Plantar Fasciitis di Tumit
 • Berikut adalah 4 faktor yang menyebabkan Plantar Fasciitis