Tekanan yang teruk boleh mencetuskan Vertigo

, Jakarta - Vertigo adalah penyakit yang membuat penderita merasa pening, malah mengalami masalah keseimbangan kerana mereka merasa diri mereka sendiri atau persekitarannya berputar. Seseorang yang mengalami vertigo dapat mengalami tahap keparahan gejala yang berbeza.

Strok, aritmia jantung, gangguan tekanan darah, migrain, dan ubat preskripsi atau bukan preskripsi juga boleh mencetuskan vertigo. Selain itu, tekanan dan kemurungan sering kali dapat menimbulkan rasa pening yang tidak selesa ini. Oleh kerana vertigo boleh berlaku dengan pelbagai sebab, maka segera berjumpa doktor jika anda mengalaminya. Terutama jika vertigo muncul secara berterusan.

Baca juga: Kenali Tanda dan Punca Vertigo Di Bawah

Tekanan yang teruk mencetuskan Vertigo

Tekanan boleh mencetuskan vertigo dan boleh mencetuskan berulang gejala pada orang dengan vertigo kronik. Vertigo berkait rapat dengan tekanan, kerana tekanan adalah isyarat untuk tubuh terus hidup. Apabila tekanan berlaku, saraf autonomi diaktifkan, yang merangkumi reaksi "melawan" yang disubsidi oleh adrenalin.

Tergesa-gesa adrenalin tambahan ketika tertekan boleh menyebabkan gejala yang tidak menyenangkan, seperti berdebar-debar, kegelisahan, termasuk vertigo. Tekanan atau kegelisahan boleh menyebabkan ketidakstabilan, sebab itulah dunia nampaknya berputar di bawah kaki.

Selain tekanan, kira-kira 93 peratus kes vertigo disebabkan oleh salah satu keadaan berikut:

 • Benign Paroxysmal Positional Vertigo (BPPV) adalah kelainan struktur pada telinga dalam. Penyebab sebenar BPPV tidak diketahui, tetapi disyaki keadaan ini disebabkan oleh trauma pada kepala, atau gangguan telinga dalam (seperti penyakit Meniere).
 • Labirinitis. Keadaan ini, juga dikenali sebagai "neuritis vestibular," dicirikan oleh kerengsaan dan pembengkakan telinga dalam. Biasanya disebabkan oleh jangkitan telinga dalam atau virus.
 • Penyakit Meniere. Gangguan ini disebabkan oleh penumpukan cecair berlebihan di telinga dalam. Orang yang menghidap Meniere sering mengalami episod vertigo secara tiba-tiba dan sengit yang bertahan lama.

Baca juga: Berhati-hati, 7 Tabiat Ini Dapat Mencetuskan Vertigo

Sebagai tambahan kepada sebab-sebab yang kurang biasa ini, terdapat juga beberapa sebab yang kurang biasa seseorang mengalami vertigo. Sebab-sebab lain termasuk:

 • Kolesteatoma. Keadaan ini dicirikan oleh pertumbuhan kulit yang tidak teratur di telinga, di belakang gendang telinga. Ia boleh disebabkan oleh jangkitan telinga berulang yang kronik.
 • Otosklerosis. Keadaan ini menyebabkan pertumbuhan tulang yang tidak normal di telinga tengah yang boleh menyebabkan kehilangan pendengaran.
 • Strok Pembekuan Darah. Keadaan ini, juga dikenali sebagai pendarahan di otak, boleh menyebabkan gejala vertigo.
 • Fistula perilymphatic. Keadaan ini berlaku kerana hubungan yang tidak normal antara telinga tengah dan telinga dalam membolehkan cecair mengalir ke telinga tengah.
 • Neuroma Akustik. Ini adalah tumor bukan barah yang berkembang di saraf utama dari telinga dalam ke otak.
 • Sklerosis Berbilang (MS). Ramai orang dengan penyakit neurologi yang dikenali sebagai MS mengalami episod vertigo pada satu ketika.
 • Penyakit Parkinson. Ini boleh mempengaruhi pergerakan dan keseimbangan. Orang yang menghidap penyakit ini juga mungkin mengalami vertigo.
 • Migrain. Kira-kira 40 peratus orang yang mengalami migrain juga mengalami masalah pening atau keseimbangan pada suatu masa.
 • Diabetes. Kadang-kadang komplikasi diabetes boleh menyebabkan pengerasan arteri dan pengurangan aliran darah ke otak yang membawa kepada gejala vertigo.
 • Kehamilan. Pening dan vertigo dapat terjadi semasa kehamilan disebabkan oleh perubahan hormon, kadar gula darah rendah, tekanan pada saluran darah yang disebabkan oleh rahim yang membesar, atau bayi di dalam rahim memampatkan saluran darah yang membawa darah ke jantung.

Baca juga: Cara Merawat & Mengenal Punca Vertigo

Itulah penyebab yang umumnya mendasari terjadinya vertigo. Sekiranya anda mengalami gejala vertigo, segera berjumpa doktor melalui aplikasi tersebut untuk mendapatkan rawatan yang betul. Ayuh, muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:
Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada tahun 2020. Apakah Punca dan Faktor Risiko untuk Vertigo?
WebMD. Diakses 2020. Vertigo.