4 Perkara Yang Perlu Dilakukan Untuk Meringankan Senggugut

, Jakarta - Kesakitan semasa haid bukanlah perkara baru. Keadaan ini menyebabkan kekejangan di bahagian bawah perut yang berlaku sebelum seorang wanita mengalami haid. Keadaan sakit haid di dunia perubatan ini disebut senggugut.

Keadaan senggugut boleh menjadi ringan dan tidak mengganggu aktiviti mereka, tetapi sebilangan wanita dapat merasakan kesakitan haid yang luar biasa. Kerana kesakitan ini, banyak wanita memilih untuk berehat di rumah.

Baca juga: 7 Tanda Bahaya Sakit Menstruasi

Secara umum, terdapat dua jenis senggugut yang dapat dialami oleh wanita, yaitu:

 • Senggugut primer. Kesakitan haid adalah keadaan yang berlaku apabila otot rahim menguncup dengan kuat. Kesakitan ini biasanya berlaku di bahagian bawah perut dan bahkan boleh memancar ke punggung bawah dan paha. Kesakitan haid boleh muncul 1 hingga 2 hari sebelum haid datang. Walaupun begitu, kadang-kadang, rasa sakit ini dapat muncul semasa haid. Bukan hanya rasa sakit, gejala yang dapat dirasakan adalah mual, muntah, kelemahan, kelesuan, kekurangan tenaga, dan cirit-birit.

 • Senggugut sekunder. Kesakitan haid disebabkan oleh masalah pada organ pembiakan wanita. Pada senggugut sekunder, rasa sakit biasanya bermula pada awal kitaran haid dan berlangsung lebih lama daripada kekejangan haid yang normal. Sebilangan besar kesakitan akibat senggugut sekunder tidak disertai dengan gejala lain.

Dalam banyak kes, rasa sakit ini berkurang apabila wanita itu bertambah tua dan ketika seorang wanita telah melahirkan anak pertamanya.

Faktor Risiko bagi Seorang Wanita Mengalami Senggugut

Terdapat banyak perkara yang meningkatkan risiko wanita mengalami sakit haid. Sebahagian daripadanya adalah:

 • Umur bawah 30 tahun.

 • Akil baligh bermula pada usia 11 tahun ke bawah.

 • Mengalami pendarahan berat atau tidak normal semasa haid.

 • Mempunyai pendarahan haid yang tidak teratur.

 • Tidak pernah melahirkan.

 • Mempunyai riwayat keluarga sakit haid.

 • Seorang perokok.

Baca juga: Hati-hati, ini adalah penyakit yang menyebabkan sakit haid

Perkara yang perlu dilakukan untuk mengurangkan kesakitan senggugut

Kerana ia menyebabkan kesakitan yang teruk dan cenderung mengganggu aktiviti, berikut adalah perkara yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan kesakitan akibat senggugut. Langkah yang boleh anda lakukan termasuk:

 • Kompres Perut

Anda boleh memampatkan perut atau punggung bawah dengan tuala kecil yang dicelupkan ke dalam air suam atau dengan botol berisi air suam. Berkat pemampatan ini, haba yang dihasilkan menjadikan saluran darah melebar, sehingga aliran darah dan bekalan oksigen lebih mudah sampai ke kawasan yang terjejas. Aliran darah yang lebih lancar membantu mengendurkan otot yang tegang dan kaku, sehingga mengurangkan sakit haid.

 • Gerakan Aktif

Kesakitan haid menjadikan badan lemah dan mood naik turun, tetapi ini bukan alasan untuk anda malas. Cuba kekal aktif, termasuk bersukan. Aktiviti ini membantu mengurangkan kesakitan kerana senaman meningkatkan peredaran darah. Anda boleh memilih untuk melakukan senaman ringan seperti berjalan kaki, aerobik, berbasikal, yoga, atau joging ringan.

 • Jaga Pengambilan Makanan

Makanan tertentu boleh menyebabkan kembung dan anda mengalami ketahanan air yang kemudian menyebabkan sakit haid bertambah teruk. Beberapa jenis makanan yang harus dielakkan adalah makanan yang tinggi lemak, garam dan gula. Di samping itu, elakkan minuman bersoda, berkafein, dan alkohol.

Sebaliknya, anda dinasihatkan untuk mengambil banyak makanan yang tinggi asam lemak omega-3 dan magnesium untuk mengurangkan keradangan yang menyebabkan sakit haid. Di samping itu, tingkatkan pengambilan zat besi anda kerana membantu mencegah anemia yang sering terjadi semasa haid.

 • Minum Teh Chamomile atau Wedang Halia

Kedua-dua jenis minuman ini ternyata mengandungi sebatian untuk mengurangkan kesakitan dan keradangan di dalam badan, termasuk sakit haid, senggugut. Halia juga berkesan mengatasi loya yang sering muncul semasa haid.

Baca juga: Menstruasi lewat tidak bermaksud anda hamil, jangan panik terlebih dahulu!

Anda lebih baik membincangkannya secara langsung dengan doktor pakar dalam aplikasi tersebut melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video sekiranya anda mengalami aduan sakit perut dan belakang semasa haid. Dengan aplikasi tersebut , anda juga boleh membeli ubat secara langsung yang telah diresepkan oleh doktor, dan pesanan anda akan dihantar dalam masa kurang dari satu jam. Ayuh, muat turun aplikasi di Google Play atau App Store!