Rawatan Rumah Ini untuk Mengatasi Herpes Genital

, Jakarta - Ada banyak manfaat yang dapat diperoleh dengan menggunakan kondom ketika berhubungan seks, salah satunya adalah menghindari penyakit kelamin dan penyakit kulit. Terdapat beberapa penyakit kulit yang ditularkan melalui aktiviti seksual yang tidak sihat, salah satunya adalah herpes genital.

Sebenarnya, setelah terdedah kepada virus ini, virus itu tetap ada di dalam badan tetapi berada dalam keadaan rehat atau rehat. Virus ini dapat diaktifkan semula beberapa kali dalam setahun. Walaupun begitu, terdapat beberapa kaedah rawatan rumah yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan simptom dan risiko berulang herpes genital. Inilah ulasannya.

Punca dan Faktor Risiko Herpes Genital

Herpes genital adalah penyakit kelamin yang disebabkan oleh virus herpes simplex atau HSV. Keadaan ini boleh berlaku pada wanita dan lelaki. Walau bagaimanapun, wanita lebih berisiko terkena herpes genital daripada lelaki.

Faktor berikut meningkatkan risiko seseorang terkena herpes genital:

1. Jantina

Wanita terdedah kepada herpes genital. Jaga kebersihan kawasan kemaluan dengan menggunakan bahan semula jadi. Jangan lupa untuk menjaga kelembapan kawasan feminin.

2. Mempunyai Lebih daripada Satu Pasangan Seksual

Risiko herpes genital meningkat dengan peningkatan bilangan pasangan. Penting untuk melakukan pemeriksaan kesihatan secara berkala dan melakukan seks yang selamat dengan tidak menukar pasangan.

3. Kekebalan Rendah

Kekebalan yang rendah meningkatkan kerentanan seseorang terhadap herpes genital.

Baca juga: Hobi Rakan Berganti, Berhati-hati dengan Penyakit Berbahaya Ini

Gejala Yang Boleh Menyebabkan Herpes Genital

Penyakit ini dicirikan oleh adanya lebam di kawasan kemaluan. Biasanya, lebam yang disebabkan oleh herpes genital dipenuhi dengan cecair. Benjolan berair muncul di kawasan sekitar alat kelamin, dubur, dan mulut.

Penyakit ini boleh merebak melalui sentuhan. Virus HSV tidak boleh hidup di luar badan, jadi penularan tidak disebabkan oleh penggunaan tandas bersama atau barang peribadi. Namun, untuk mengelakkan penyakit lain, elakkan berkongsi barang peribadi dan jaga kebersihan tandas.

Sebagai tambahan kepada kehadiran benjolan berair, herpes genital dicirikan oleh rasa sakit atau gatal di punggung atau alat kelamin. Benjolan berair yang muncul mempunyai ukuran kecil. Sekiranya lebam pecah, mereka boleh menjadi luka. Orang dengan herpes genital juga mengalami masalah ketika membuang air kecil, seperti sakit.

Selain tanda-tanda ini, ada gejala lain yang menyerupai selesema, seperti kelenjar getah bening di pangkal paha, orang dengan herpes genital juga mengalami sakit kepala, sakit otot, dan demam.

Baca juga: Herpes genital, Mempengaruhi Kesuburan atau Tidak?

Rawatan Rumah untuk Herpes Genital

Tidak ada ubat yang sepenuhnya menghilangkan virus HSV di dalam badan. Rawatan dilakukan untuk mengurangkan simptom dan mengurangkan risiko kambuhnya virus HSV. Selain memberi ubat antivirus, ubat rumah yang boleh dilakukan untuk mengurangkan gejala herpes genital:

  • Rendam dalam air suam. Menambah garam ke mandian air suam juga dapat mengurangkan gejala herpes genital.
  • Jangan lupa menjaga kebersihan kawasan kelamin dan tangan. Sebaiknya basuh tangan anda dengan sabun dan air mengalir.
  • Elakkan aktiviti seksual sama ada secara vagina, oral atau dubur sehingga gejala hilang. Ini dilakukan untuk mencegah penyebaran virus.
  • Anda juga boleh menggunakan cecair di dalam badan anda untuk merawat gejala herpes genital yang anda alami.

Baca juga: Bagaimana Mencegah Penularan Herpes Genital?

Sekiranya anda ingin membeli ubat untuk menghilangkan gejala herpes genital yang menjengkelkan, gunakan saja aplikasinya . Bagaimana, cukup pesanan melalui aplikasi dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun permohonan melalui App Store atau Google Play sekarang!Rujukan:
WebMD. Diakses pada 2021. Rawatan Alternatif untuk Genital Herpes.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Herpes genital.