Agar otak tetap cemerlang, ingatlah pengambilan ini

, Jakarta - Sebagai pusat kawalan tubuh manusia, otak adalah organ penting yang mesti dijaga dengan sihat. Otak bertanggungjawab untuk menjaga jantung berdegup, menjaga paru-paru bernafas, membiarkan tubuh bergerak, merasa, dan berfikir. Apa sahaja yang memasuki badan boleh memberi kesan pada badan, termasuk jantung.

Oleh itu, cara untuk menjaga kesihatan otak dan meningkatkan fungsinya adalah dengan makan makanan sihat yang kaya dengan vitamin dan mineral. Makanan berikut mengandungi nutrien untuk menjaga kesihatan otak dan meningkatkan fungsinya:

Baca juga: Adakah anda pasti otak kiri lebih dominan atau sebaliknya? Itu Kata Ilmu

  1. Ikan berminyak

Dipetik dari Pencegahan , 60 peratus otak manusia terdiri daripada lemak. Oleh itu, anda memerlukan asid lemak omega-3 DHA dan EPA untuk mengekalkan kekuatan otak. Ikan berminyak, seperti salmon, tuna, sardin, dan makarel adalah sumber asid lemak omega-3 yang baik.

Omega-3 membantu membina membran di sekitar setiap sel di dalam badan, termasuk sel otak, sehingga struktur sel otak yang disebut neuron dapat diperbaiki. Omega 3 bukan sahaja dapat diperoleh melalui ikan berminyak. Anda boleh mendapatkan kandungan ini melalui kacang soya, kacang, biji rami, dan biji-bijian lain.

  1. Coklat gelap

Selain mempunyai rasa manis dan sedikit pahit, coklat gelap bermanfaat untuk kesihatan otak, anda tahu! Melancarkan dari Berita Perubatan Hari Ini Coklat gelap mengandungi koko yang terkenal dengan antioksidan yang disebut flavonoid. Antioksidan penting untuk kesihatan otak, kerana otak sangat rentan terhadap tekanan oksidatif. Tekanan oksidatif menyumbang kepada penurunan kognitif yang berkaitan dengan usia dan penyakit otak.

Kadang-kadang, coklat gelap diproses dengan mencampurkannya dengan gula yang cukup banyak. Elakkan memakan coklat gelap terlalu banyak kerana boleh meningkatkan gula darah. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai kandungan coklat gelap dan makanan lain, anda boleh bertanya kepada pakar pemakanan . Melalui aplikasi tersebut, anda boleh menghubungi doktor kapan saja dan di mana sahaja.

Baca juga: 5 Makanan Yang Berbahaya untuk Kesihatan Otak

  1. memberi

Sebilangan besar buah beri juga mengandungi antioksidan flavonoid. Selain flavonoid, buah beri mengandungi antioksidan lain, seperti antosianin, asid kafeik, katekin, dan quercetin. Penyelidikan yang diterbitkan di Perpustakaan Perubatan Nasional AS Dia menyatakan bahawa sebatian antioksidan dalam buah beri mempunyai kesan positif pada otak, seperti meningkatkan komunikasi antara sel otak, mengurangkan keradangan di seluruh tubuh dan meningkatkan keplastikan.

Selain itu, antioksidan yang terkandung dalam beriberi juga membantu sel otak membentuk hubungan baru dan meningkatkan pembelajaran dan ingatan serta mengurangkan atau melambatkan penyakit neurodegeneratif yang berkaitan dengan usia dan penurunan kognitif. Contoh beri untuk meningkatkan kesihatan otak, seperti strawberi, blackberry, blueberry, black currant, dan mulberry.

Baca juga: Senaman juga sihat untuk otak, kenapa?

  1. Sayur-sayuran

Selain menjadi sumber serat makanan rendah kalori, sayur-sayuran baik untuk otak. Sayuran salib seperti brokoli, kubis, pakcoy, kembang kol, dan lobak mengandungi sebatian yang disebut glukosinolat. Apabila badan memecahnya, glukosinolat menghasilkan isotiosianat. Dipetik dari Berita Perubatan Hari Ini , isothiocyanates dapat mengurangkan tekanan oksidatif dan mengurangkan risiko penyakit neurodegeneratif.

Selain itu, sayur-sayuran salib ini juga mengandungi vitamin C dan flavonoid. Kedua-dua antioksidan dapat meningkatkan kesihatan otak. Bukan hanya sayur-sayuran salib, sayuran hijau seperti kangkung juga mengandungi glukosinolat, antioksidan, vitamin, dan mineral.

Itu adalah beberapa jenis makanan yang baik untuk memastikan fungsi otak berjalan dengan optimum. Di samping itu, seimbangkan nutrien dan nutrien yang masuk ke dalam badan dengan betul, ya.

Rujukan:
Pencegahan. Diakses pada tahun 2020. Makanan untuk Otak Anda.
Perpustakaan Perubatan Nasional AS Institut Kesihatan Nasional. Diakses pada tahun 2020. Kesan neuroprotektif buah beri pada penyakit neurodegeneratif.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 11 Makanan Terbaik untuk Meningkatkan Otak dan Ingatan Anda.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. 12 makanan untuk meningkatkan fungsi otak.