Makanan Kuat untuk Menghilangkan Sakit Pagi

Jakarta - Mual dialami oleh banyak wanita hamil, terutama pada awal kehamilan. Walaupun tidak berbahaya, keadaan ini boleh mempengaruhi aktiviti harian. Mual di pagi hari dicirikan oleh loya, muntah, dan keletihan yang berlebihan. Wanita hamil disarankan berjumpa doktor jika mereka muntah makanan atau minuman berterusan selama 24 jam dan disertai demam tinggi, sakit perut, urin gelap, muntah darah, pening, dan hilang kesedaran (pengsan).

Baca juga: Petua Mengatasi Sakit Pagi untuk Kehamilan Pertama

Mengapa Sakit Pagi Terjadi?

Mual pagi disangka berlaku kerana perubahan hormon pada awal kehamilan, peningkatan hormon hCG, kekurangan nutrisi (terutama vitamin B6), dan gangguan perut. Risiko sakit pagi meningkat pada kehamilan pertama, terdapat riwayat sakit pagi di keluarga atau kehamilan sebelumnya, yang membawa kembar, stres, dan menjadi gemuk.

Baca juga: Petua Memulihkan Selera Makan Semasa Mual

Keadaan ini dapat diatasi dengan minum lebih banyak air, mengelakkan makanan yang menyebabkan mual, memakan makanan atau minuman yang mengandungi halia, berehat secukupnya, memakai pakaian yang selesa, dan mengalihkan fikiran daripada merasa mual. Ibu juga boleh mengambil ubat yang ditetapkan oleh doktor, seperti antihistamin dan suplemen vitamin B6. Ubat ini berfungsi untuk melegakan loya dan muntah yang dialami.

Makanan Apa Yang Boleh Dimakan Semasa Sakit Pagi?

1. Halia

Kajian dari Royal College of Obstetricians and Gynaecologists mengatakan bahawa halia berguna untuk melegakan gejala sakit pagi pada awal kehamilan. Kajian ini tidak menemui kesan negatif halia terhadap perkembangan janin. Halia dianggap mempunyai kesan pengosongan gastrik dan pelepasan hormon vasopressin, yang mencegah kehilangan cecair dari badan.

Ekstrak akar halia telah digunakan selama lebih dari dua ribu tahun untuk merawat gejala gangguan pencernaan, seperti mual, muntah, sembelit, perut kembung, dan sendawa. Oleh itu, ibu boleh memproses halia menjadi minuman atau sup yang dimakan untuk mengatasi gejala mual semasa sakit pagi. Anda boleh memasukkan jahe ke dalam minuman kegemaran anda, seperti teh.

2. Lemon

Persatuan Kehamilan Amerika mengatakan, lemon dapat mengurangkan gejala mual kerana sakit pagi pada awal kehamilan. Pengambilan lemon, baik keseluruhan atau diproses menjadi jus, dapat mencegah aliran berlebihan pada saluran empedu dan mengurangkan pelebaran kahak di saluran pencernaan. Ini mencegah kerosakan saluran gastrousus yang memburukkan lagi gejala penyakit pagi.

3. Pudina

Pudina banyak digunakan untuk merawat gangguan pencernaan, seperti diverticulitis dan sindrom iritasi usus (IBS). Ibu boleh mengambil pudina, baik dalam bentuk teh atau gula-gula, untuk mengubati gejala sakit pagi.

4. Sumber Makanan Vitamin B6

Vitamin B6 (pyridoxine) dapat dijumpai dalam ubi jalar, hati ayam, daging ayam, daging sapi, telur, salmon, tuna, kacang, dan buah (seperti alpukat, pisang, wortel, dan bayam). Vitamin B6 boleh diambil dalam bentuk suplemen untuk mengurangkan gejala sakit pagi dan merawat anemia sideroblastik.

Baca juga: Tidak Mengalami "Sakit Pagi" Semasa Kehamilan, Adakah Itu Biasa?

Sekiranya sakit pagi yang anda alami tidak bertambah baik, berbincanglah dengan doktor anda agar mendapat rawatan yang sewajarnya. Gunakan ciri Hubungi Doktor yang wujud di untuk menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui berbual, dan Panggilan Suara / Video. Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!